I helgen kom verkligen sommaren med full kraft till Umeå! Så underbart! Brännbollsyran var det dessutom.
 
Med Iggy har jag tränat ett par lydnadspass under veckan. Bägge gångerna tränade jag på ängarna vid nydalabadet. Just nu känns de som vi mest står o stampar med en del av momenten. De som går bra är platsmomenten- där har jag utökat längd när jag är dold och det går bra. Fritt följ och sättande går bra. De enda vi kan ha lite problem med i fria följet är att han kan kännas okoncentrerad när vi går in på plan första gången.
 
Men de knepiga momenten där vi står o stampar är inkallning med ställande där jag inte får till ett snabbt stå på längre avstånd framförallt och utan leksak bakom.  När de gäller rutan har han lätt för att lokalisera den men utan target så vet han inte var han ska stå och han stannar då oftast framför främre bandet. Vittringen gick han bananas på och bara plockade hej vilt ena passet men andra passet använde han näsan men då går tempot ner och han blir osäker istället.
 
I fjärren finns de två lägen. Antingen gör han snabba och distrinkta skiften men flyttar fram, eller så gör han skiftena rätt men väldigt långsamt och osäkert. Vill inte bygga in en osäkerhet i momentet men heller inte låta han få chansen att göra fel.. Svår ekvation.
 
Så vi skyndar långsamt vi. Skulle vi inte få till en start i trean i år så känns de inte så hemskt ändå att starta nästa år med de nya reglerna. Platssittningen försvinner ju då och apporterinsdirigering kommer till (med bara två apporter. )
 
 
I måndags var jag hos Thomas på Fysiopet med Iggy. Tänkte att det var lika bra att göra ett besök innan sommaren. Förra gången var i mitten av februari. Ville få en check på honom och lite fysträningstips inför sommaren.
 
Thomas gick grundligt igenom honom från topp till tå. Hans status var precis som vid tidigare besök. Det enda som går att anmärka på är att han är mindre musklad vänster fram (bröstmuskeln samt triceps) och han är lite mer spänd i högersidan vilket kommer ifrån att han avlastar vänster något.  Annars hade han gott rörelseomfång, ingen smärta från lederna. Ryggen var helt utan anmärkning och likaså bakdelen. Var lite oroad för ryggen då han landade på ryggen när vi tränade hopp och jag belönade med en boll. Men han verkar ha klarat sig bra.
 
Det har ju gått 1,5 år sen operationen och Iggy rör sig helt obehindrat och utan smärta och detta trots att jag inte håller inte tillbaka han nämnvärt efter rehabiliteringsperiodens slut. Han får dagligen röra sig lös i skog och mark, busa med Elton, han har kört drag hela vintern flera ggr/vecka och även tränat lydnad och spår. Man kan ju verkligen säga att operationen och läkningen samt rehab efteråt blev lyckad trots halvbister prognos! Än vill jag inte ropa hej men enligt Thomas bör jag ändå betrakta han som så gott som återställd nu (även om han kanske inte håller lika länge som en frisk hund men de vet vi ju inte)
 
Den enda restriktion han har är att vi inte kör agility, för mkt snabba start och stopp och svängar och hopp som tar hårt åt armbågarna. Så det är väl lika bra att vi kan koncentrera oss på brukset och lydnaden för det tar tillräckligt med tid.
 
Fick även lite fysträningstips för sommaren. Ska simma honom när vattentemperaturen tillåter och det kombinerat med balansboll, viktmanchetter och att han får röra sig mkt lös i skogen.
 
Dagen efter vi varit hos Tomas körde jag drag med hundarna. De var så fruktansvärt rastlösa så då bestämde jag mig för det. Körde först Elton och sen Iggy, Och jäklar vilken fart Iggy hade! Jag blev faktiskt riktigt stolt över hans tempo. Han klarade även att köra om flera hundar utan att bry sig om dem :) Duktiga Spiggen!
I helgen var det vårprovet på Umeå bk. Lydnadstävlingar i fredags och sen brukstävlingar lördag söndag. I fredags var jag tävlingsledare för klass 1+2 medan Louise var tävlingsledare i 3an och eliten. Tävlingen gick väldigt fort då det bara var 13 startande i samtliga klasser. Älskar dessutom vårtävlingar då det inte hinner bli mörkt på kvällen innan man är klar!
 
I lördags var det sen tävling för egen del. Iggy skulle debutera i bruks sammanhang-nämligen apellklass spår. Samling 7.30 på media markts parkering för vidare färd mot skogen där vi började med budföring.  Jag fick start nr 7. Sträckan var på en sandstig i kullaskogen. Iggy var jätteduktig och sprang som ett skållat troll till mottagaren och sen tillbaka. Vi fick 9,5 av bägge domarna för det (avdrag pga lite slams hos mottagaren bara.) Riktigt nöjd!
 
Sen en del väntan på spåren som också gick i kullaskogen där vi brukar köra drag vintertid. Mitt spår gick i en jättefin tallhed och Iggy tog upp spåret direkt och sen tuffade han på. 1a vinkeln ringade han åt fel håll men kom sen på spåret, andra vinkeln tog han direkt. Var lite nervös då slutpinnen låg bara nån meter innan vi var tillbaka på vägen igen men han hittade både den och de andra småpinnarna så full pott från ena domaren och 9,5 från andra pga. att jag hade något för kort lina i början. Skönt!
 
Till sist hade vi lydnaden kvar. Känslan var att han var något ofokuserad i början på fria följet men sen skärpte han till sig. Vi avstod  framförgåendet då vi inte har tränat in det. Resterande moment gick bra. Han slog tyvärr i hindret på tillbakavägen vilket alltid känns lite förargligt. Platsliggningen gick sen lugnt till trots att en joggare plötsligt dök upp o sprang en bit bakom hundarna o in i skogen.
 
Så slutpoängen blev 284,25 och uppflytt med rejäl marginal då gränsen är 224p :) Extra kul att 10 av 13 startande blev uppflyttade! Vilken tur vi hade med vädret dessutom för när jag kommit hem så började det ösregna!
 
Sen på söndagen var jag tävlingsledare för lägre klass spår (lydnadsdelen) och det gick även det rätt snabbt då det bara var 5 ekipage.
 
Nu blir ju nästa mål en start i lägre. All lydnad för lägre klass förutom platsliggning med skott har vi ju men även den känns som den håller på att lösa sig då han har kunnat ligga plats med skott på senaste skott träningarna brevid Elton utan att hetsa upp sig :) Sen har vi ju ett betydligt längre spår han ska klara av men vissa dar spårar han faktiskt riktigt bra!