Idag träffades en del av gänget som ska tävla lydnad i övik nästa helg på klubben för ett genrep.  De e faktiskt hela 13 Umeå ekipage som ska tävla den helgen :) 
 
Vädret hade ju mycket övrigt att önska. Det började med uppehåll men började regna mer och mer. Tack och lov verkade inte Elton bry sig alltför mkt. Skönt! Han brukar ju vara rätt så fjantig annars med vädret. 
 
Körde igenom hela elitprogrammet fast uppdelat i två halvor.
 
Fritt följ: funkar väldigt bra. Det är vändningar i språng marsch och stegförflyttningar bakåt och vänster som hade behövt förbättras. 
Zätat: Sättandet fungerar inte alls :( 
Inkallning med stå och ligg: Fungerar väldigt bra med handtecken så det ska jag köra vidare med.
Rutan: fungerar bra med target i rutan. Utan fungerar det sämre. Då ställer han sig gärna för tidigt (utanför rutan). Måste bli bättre att ta bort den oftare på träning. 
Apporteringsdirigering: fungerar bra när inte apporterna försvinner bland gräs eller löv och han inte får syn på rätta på direkten. Då vill han gärna ta mitten. Vill gärna ställa sig slarvigt vid konen och har ibland låg fart till konen. Måste bli bättre på att belöna upp bara konskicket. Sen har ju gripandena mycket mer att önska men det ids jag inte jobba med nu. Får bli ett vinter projekt med bättre gripanden :)
Metallapport+hopp: Han gillar inte metallen och har stor respekt för täckta hinder pga för många krascher in i det. Därför blir det väldigt tveksamt gripande och väldigt tveksamt återhopp samt att han håller apporten i ett väldigt löst grepp. Jobbar mkt med att belöna upp detta ordentligt och ha låg hinderhöjd. 
Vittring: här har vi problem med för hög aktivitetsnivå. Han griper ofta fel av bara farten Alternativt tar upp rätt och släpper för att han bara måste kolla resten med Han kan dock detta moment om han är i rätt sinnesstämning. Borde bli bättre på o mängdträna detta. vill gärna tugga på pinnen med.
Fjärr: om första skiftet är sitt så kan det bli ett halv sitt eller att jag måste ge dk. Måste träna att första är sitt på långt avstånd.  Sämsta skiftet är stå-sitt. Tränar detta med planka. Då funkar det bra!
 
summa summarum: de flesta momenten känns stabila och bra. Det är mest detaljer som bör fixas till. Mina största problem just nu är vittringen och rutan. 
 
 
Ja nu har vi gått in i lågsäsong när det gäller hundträningen. Första snön kom igår men jag tvivlar på att den stannar. Så nu kommer en period med blötsnö/slask innan snön och kylan kommer på riktigt.
 
Tävlingssäsongen är i princip slut. Jag har anmält mig till en dubbeltävling i elitlydnad i övik första helgen i november. Den tävlingen är utomhus så det blir spännande o se hur vädret är då. Hoppas på antingen torrt och kallt och soligt eller att vi har ett snötäcke och minusgrader då. Sämsta vore som det är idag, snöblandat regn och en gegga på backen. Men den som lever får se. Elton är ju redan lydnadschampion så nu är det bara för kul vi tävlar. Lite kul hade det iof varit om vi hade kunnat ta SM poäng. Vi ska ju ändå till SM nästa år så att tävla två grenar hade varit coolt! (Lydnad och agility SM  går samma helg).
 
Appropå SM så ligger vi dessutom på plats 22 på SM kvallistan i spår !!  http://www.dogmatix.se/  Helt sjukt med tanke på att vi bara tävlat fyra gånger i elitspår i år och är relativt gröna! På SM i spår finns 30 platser. Men kvalperioden är inte slut förrän 25 juni tror jag så det är nog inte så troligt att jag hänger kvar..
 
Det är hur som helst väldigt skönt att gå in i en lugnare period nu. Det har blivit väldigt mycket tävlande i vår och höst. Mycket resande till alla tävlingar och framförallt mycket träning. Att tävla bruks kräver ju att man tränar rätt mycket. Både spår, lydnad och uppletande. Sen har jag försökt pressa in agilityträning då och då.  Kánske har det varit tur att jag bara haft en hund. Imponeras av de som har flera hundar och hinner med o träna alla och dessutom i flera grenar!
 
Så nu i november/december blir det nog mest att vila upp os och samla pepp inför vårterminen. Vi i Umeå har nämligen fått en ny inomhuslokal som vi kommer kunna ha tillgång till jämt! Den kommer bli klar i januari och jag längtar redan till att börja träna där :) Förut har vi haft en lokal som vi hyrt fredagkvällar och lördagar. Kanske inte jätteroliga tider. Det är verklgien super att kunna träna inomhus. Lydnad går ju att träna ute men de blir fort kallt och man är så otymplig i alla kläder. Agility är för hör skaderisk tycker jag att träna ute. Antingen är det för halt eller för hårt underlag. Så det här blir nog bra !
 
 
 
 
Nu till helgen så blir Eltons valpar 8 veckor och klara att lämna sitt bo. Det är nu jag egentligen skulle sitta i en bil 8 timmar enkel väg för att hämta min lilla plutt! Det är blandade känslor härhemma kan jag meddela. De är veterinärbesiktade alla utan anmärkning och enligt rapporter samt filmer från valptest så verkar de vara väldigt orädda, frammåt, nyfikna och extremt sociala allihopa! Verkar brås mycket på pappa Elton alltså :)
 
Men samtidigt som jag jättegärna hade velat ha en valp nu så känns det ändå som det rätta beslutet jag har tagit (intalar mig det i alla fall) eftersom det  hade blivit väldigt bökigt med att ha hane och tik ihop. Allra helst eftersom jag inte vill kastrera någon heller. Jag hoppas så innerligt att jag en dag kommer få mig en Elton junior.  Nästa chans kommer ju inte om alltför länge men jag vågar nästan inte hoppas på nått eftersom de verkar som jag är otursförföljd när det gäller att skaffa mig en till valp :(  Parningen mellan Elton och Jojo är planerad nån gång i november men ännu har hon inte börjat löpa så inget nytt där än.
 
I alla fall en valp kommer hamna i Sverige och inte alltför långt bort heller (Skellefteå) så förhoppningsvis kommer jag få många tillfällen o träffa den vilket känns skönt! Självklart är det ju intressant för mig att veta hur kullen blir både hälsomässigt och mentalt. Men jag kan inte tro annat än att valpköparna till dessa charmtroll kommer bli annat än nöjda! Så här bjuder jag på en bildkavalkad på dessa fyra töser + mamma! Min favorit är den bedårande söta blue roan tiken. Både vacker och verkar vara så lik Elton när han var valp.