Har försökt miljötrräna valpis så mycket som möjligt. Han har:
 
*Åkt lokalbuss
*Varit på brukshundsklubben
* Åkt cykelkorg
* Varit på stan
*Gått på lite olika underlag
*Varit i skogen
* Promenerat längs trafikerade gator
*Träffat lite olika snälla vuxna hundar och några små valpar han kunnat busa med
*Träffat mindre barn och äldre
*träffat katter
*Gått i trappa
*Åkt hiss
*Varit i zoobutik
*Varit hos veterinär
 
Överlag är han en väldigt cool kille som klarar av de flesta miljöer väldigt bra och han äälskar människor, speciellt barn! Det vi inte gjort hittills är varit i lantlig miljö o sett kor/hästar mm så vi passade på att stanna vid ett stall när vi hade vägarna förbi idag. Iggy tyckte hästarna var läskiga och skällde ut dem. Så vi får väl passa på några fler gånger och träna när tillfälle bjuds.
 
 
 
 
 
Om miljöträning är hans starka sida så är ensamhetsträning det inte. Skulle träna lite lydnad med Elton en stund och hade Iggy i bilen. Hade luckan öppen så han såg oss från bilen för då känner han sig inte så ensam tänkte jag. Men han verkligen lät som en mistlur och tjöt/gnällde o skällde som tusan. Som tur var det ingen på klubben så jag slapp skämma ögonen ur mig. Jag försökte igonera och vänta ut honom till han blev tyst men han höll ju på en evighet kändes det som! Blev mäkta irriterad och Elton kände det (känslig som han är för när jag är irriterad) så lydnadspasset gick verkligen skit. När han tillslut tystnade så gick jag dit och stängde bildörren och la en filt över buren och då tystnade han en stund men sen började han yla istället :(
 
Så länge Elton är med honom i bilen eller hemma så är allt lugnt. Men så fort han e helt själv blir han väldigt orolig. Vet som inte vad jag ska göra. Tränar fortfarande att lämna han några få minuter åt gången. Nu har han dessutom blivit riktigt risig i magen så att lämna smaskiga ben åt honom när han e själv är ju inte att tänka på nu iallafall...
 
Suck idag är bara en sån dag man vill dra ett streck över...
 
Heelt fantastiskt. Under en veckas tid har det varit strålande sol och varmt! Det är hur underbart som helst och jag känner i hela kroppen hur mycket jag saknat värmen och ljuset! Man blir så mycket piggare och gladare. Trots att jag aldrig numera får sovmornar pga en pigg liten valp som alltid vaknar mellan 6-6.30 (imorse vaknade den lille dessutom redan vid 5 och spydde upp lite kvistar han ätit i skogen),
 
I fredags gjorde jag vårens första fältbesök i jobbet och självklart följde doggsen med. Iggy är ju för liten för att orka haka på mig och Elton ute i skogen så han fick vara i bilen en stund medan jag gjorde en inventering. Han gnällde då varken när jag gick från bilen eller när jag kom tillbaka. Vad han gjorde därimellan vet jag dock inte men de känns som han nu kan vara själv i bilen utan att bli hysterisk. Efter semestern borde han kunna börja haka på mig i skogen för då är han ju 7 månader. 
 
Sen i dag så åkte jag och Helene ut i skogen och la spår och körde uppletande. Spåret gick bra (600 meter, 1 timmes liggtid) även om Elton är lite väl het på gröten och måste lugna ner sig några varv innan han slutar att slarva. Men han hittade alla skogspinnarna (en med lite hjälp)  och spårade bra i det risigaste spåret vi någonsin gått tror jag. Det är fördelen med att lägga spår åt varandra, de blir aldrig som om man skulle lagt de själva.
 
Uppletandet gick som vanligt bra, nu tar han alla de nära föremålen väldigt fint men ibland har han problem att ta sig ända ut i rutan. Får variera var jag lägger föremålen. Sen fikade vi ute vid nydalasjön. Iggy fick sitta uppbunden vid ett träd med Elton och faktiskt är han lugnare vid trädet än Elton (som är 5 år!) Men Iggy har alltid haft en bra avknapp, det är "på" knappen vi jobbar med:)  Vi försöker leka varje dag och med olika leksaker, vill få fram en riktigt bra belöning i leken samt ett bra föremålsintresse. Iggy leker gärna men jag hade önskat mer tryck och engagemang i leken. Jag  vill att när jag tar bort leksaken ska han vilja leka mer med mig. Som det är nu så i samma stund jag tar bort leksaken så tappar han intresset och gör något annat istället. Elton har ju varit väldigt tacksam när det gäller leken. Har jag lekt och tagit bort leksaken så har han haft 100 % fokus på att vilja leka mer. Om man säger som så, Elton har väldigt lätt att gå från 0-100 men svårt o varva ner, Iggy är tvärtom.  Men nog skadar det inte att ändå träna passivitet trots att han har det naturligt.
 
 
 
 
 
 Ja så var påsken över lika fort som den började. Har varit ledig 4 välbehövliga dagar. Dock har det inte blivit hundträning i dagarna 4 utan vi var faktiskt iväg med ett kompis par till deras stuga oxå. Det gick över förväntan bra. Resan på 2 timmar i bil dit gick super förutom att Iggy lyckades tugga sönder sitt halsband som han fiskade igenom burgallret. Nåväl, jag har ju ändå köpt en sele nu till honom. Köpte en lite för stor sele men man kan ju inte köpa en som passar perfekt nu för då måste jag ju ändå köpa ny om en månad. Är lite nojig nämligen att han kommer skada sig när han slänger sig hit o dit i halsbandet (händer dock bara när jag går med bägge samtidigt i koppel). Så då passar det bra med en sele.
 
Sen så har han inte gjort en enda olycka inomhus när vi varit borta heller. Alltid lite nervöst när man åker bort. Men det är så skönt att man bara har tre steg till gräsmattan när man bor i hus så då kan man ju gå ut betydligt oftare än vad man orkar i lägenhet. Rumsrenheten går faktiskt väldigt bra, han har varit olycksfri nån vecka nu :)
 
Sen så har han och Elton varit lösa ute på tomten väldigt mycket och han har faktiskt hållit sig på gården hela tiden och växlat mellan att busa med Elton,  rejsa runt i snön och gå på födosök och äta allt möjligt ätbart och icke ätbart.
 
Inne har han en väldigt bra avknapp. Eftersom vi varit så mkt ute så har han mest sovit när vi varit inne. Han sov till halv 8 på morgonen till och med :) Sen när vi kom hem fick han träffa dvärgpudeln spader för andra gången och hej vad de rejsade på med varann! Han kastar sig på rygg så väldigt mkt när han träffar eller  leker med andra hundar så de ser helt sjukt ut som han rullar runt.  Sen träffade vi ju ett gäng andra valpar och tränade lite små sök övningar. Det gick toppen. Godis tokig som han är så var de nästan svårt att få bort honom från figgen. Han är ju som en liten klumpeduns i skogen i övrigt men de lär väl växa bort förhoppningsvis :)
 
Han är väldigt självständig i skogen, provade att gömma mig när han fastnade på en fläck men han var där i nån minut och sen var han inte särskilt ängslig att jag hade försvunnit utan blev mest glad att hitta mig sen när jag ropade.. Däremot lämnade jag han i bilen när jag tränade lydnad med Elton och då verkligen gallskrek han. Jag vet inte om det var att han hade separationsångest eller om han hörde min röst när jag tränade med Elton men jag trodde han kunde va själv i bilen nu åtminstone men tji fick jag :( Han sover ju hela tiden när vi åker någonstans och han är själv bak i bilen. Hemma lämnas han helst själv några minuter per dag och det går bra hittills. Dags att utöka sakta men säkert.
 
De träningar jag fått till med Elton under dessa dagar är ett spår, ett uppletande och ett lydnadspass. Spåret var ett kort och enkelt spår för självförtroendets skull. Eftersom det senaste gick skit så ville jag verkligen göra ett enkelt för att lyckas. Liggtid 1 timme och 600 meter långt. Markerade varje pinne med snitsel (4 st). Spåret gick superbra, klockrent upptag, markerade alla 4 pinnar och tog vinklarna bra. Upptagen har varit 100 %iga i år förresten :)
 
Det behövde vi verkligen! Nu ska jag inte skena iväg och göra för svåra spår direkt utan bygga på svårighet för svårighet. Sakta men säkert. Det är ju nästan 5 veckor till första tävling så jag har ändå lite tid på mig. Tidigare vårar har jag ju inte kunnat spåra förrän början/mitten av maj...
 
Lydnaden går bra. Måste tänka på att inte lägga honom i inkallningen för han vill gärna lägga sig även på ställandet då.