Igår åkte jag till Norsjö och tävlade lydnad igen. 2 dagar i rad kanske inte är optimalt men jag åkte och hoppades på det bästa. Jag plockade upp Katharina med sin Briard på vägen som skulle tävla Elit. Alltid kul med resesällskap!

Men vi hade inte lika mycket flyt den här dagen tyvärr. Elton var lite berörd av den nya miljön. Ridhuset var dessutom pyttelitet och läktarna med publiken satt väldigt nära.  Tycker dock han gjorde ett fint program ändå men domaren var inte lika generös med poängen.

Tyvärr så nollade vi rutan eftersom Elton inte hittade den. Jag  försökte dirigera in honom i den men Elton sprang mest bara omkring som en yr höna och jag fick inte in honom i mitten. Suck! 40 poäng bort där. Hade vi nollat rutan i lördags hade vi klarat 1:a priset iallafall eftersom vi fick så höga poäng. Så det blev ett 2:a pris idag. För Katharina gick det heller inte vägen.

Så nu är min fina serie av 1:a pris spräckt. Det har som gått på räls för oss när det gäller lydnaden, men efter 8 1a pris (3 st i klass 1+ 3 st i klass 2 + 2st  i klass 3) blev det då ett 2:a pris.

Men några guldkorn kan jag ändå ta med mig från tävlingen. Vittringen har gått super bägge dagarna, snabbt ut och direkt ta den rätta. Dock med några omtag påvägen in vilket vi måste jobba på.

Inkall med ställande har gått mycket bättre än jag vågat hoppas på, ännu finns stora förbättringsmöjligheter men igår fick jag till och med betyg 9!

Fjärren har gått väldigt bra om man tänker på hans förflyttningar. Dock blir han ju ganska berörd av tävlingsmiljön vilket har krävt en del dubbelkommandon men för mig är hans rörelsemönster i förflyttningarna det viktigaste. Dessutom var avståndet i går mycket längre än 10 meter eftersom jag såg att Elithundarna stod på samma avstånd som klass 3 hundarna! Men mer träning på fjärren i störande miljöer och nu ska fjärren funka på 15 meter innan jag tävlar klass 3 igen!

Fritt följ är ju som vanligt hans bästa moment men jag behöver även träna det i störende miljöer samt lägga lite extra krut på stegförflyttningarna.

Så nu vet jag inte faktiskt när nästa tävling blir. Det finns ingen nära och bra tävling som jag vill åka på framöver. Kanske är lika bra att vänta till våren och tävla på hemmaplan.

Betyg:

Sittande i grupp: 10
Platsliggande: 10
Fritt följ: 8,5
Sättande: 8
Inkall med ställande : 9
Rutan: 0
Apportering över hinder: 9,5
Apportering metall: 8
Vittring: 7
Fjärr: 7
Helhet: 8,5
Totalt: 234 poäng av 320 och ett 2:a pris

Idag har jag och Elton tävlat lydnad i Umeå på surf. Det var ju ett tag sen vi tävlade lydnad sist, det var i november i vännäs. Då gick det över förväntan och vi kammade hem ett 1a pris. Jag har bestämt mig för att jag vill satsa på ett LP3 innan jag går vidare upp i eliten.

Vi har hunnit träna en del sedan november. Både i lokalen vi har, vi har hyrt ridhuset några tillfällen och sedan har det blivit några sporadiska träningar utomhus. Så inför tävlingen idag kändes det rätt bra men jag var sjukt nervös för "rutan". Där har vi mest tränat med bara koner utan band. Nu lånade jag Helenes ruta med kantband för någon vecka sen och då har han haft en tendens att inte vilja kliva över banden utan stannat för tidigt. Rutan, vittringen och fjärren är ju värda 40 poäng var och man har inte råd med att nolla något av de momenten.

Det som känns skönt med regelförändringen är ju att inkallning med ställande blivit lättare (läggandet borttaget), platsliggning är nu bara 3 minuter och helhetsintryck infört. Dessutom är inkallningen bara värd 30 poäng nu jämfört med 40 tidigare.

Men tävlingen då:

Elton var inte lika "het" som han brukar men samtigt väldigt lagom i aktivitetsnivå. Sittande i grupp och platsliggning gick super, dubbeltia där. Dock var nog platssittningen 2 min istället för 1 min för flera i publiken reagerade på att det var så lång tid. Surt för pudeln som lade sig efter 1,5 min och nollade det momentet!

Fritt följ gick bra, han var med mig  hela tiden. Jag var lite nervös för jag såg att de skulle göra 3 steg på stegförflyttnignarna frammåt/bakåt /vänster/höger. Dumt nog har jag aldrig tränat 3 steg tidigare och vänster är väl det som är mest kritiskt. Men domaren gillade det hon såg och vi fick härliga 10 i betyg :)

Rutan gick jättebra, han sprang in direkt i mitten och sedan blev det ingen tjuvstart på inkallningen den här gången ;) tack Helene att jag fick låna din ruta och träna på! Att träna på långa avstånd tror jag oxå hjälpt en del.

Det vi behöver träna (nöta) är apporteringarna. Bra gripande utan flams, tempo in mot mig och ingångar med apport. Fjärr med störning bakom och såklart bättre inkall med stå (bättre reaktion på ställandet)

Betyg

Sittande i grupp: 10
Platsliggande: 10
Frill följ: 10
Sättande: 10
Inkall med ställ: 8
Rutan: 10
Hoppapport: 9
Metall apport: 9
Vittring: 8,5
Fjärr: 9
Helhet: 10
Totalt: 297 poäng av 320 möjliga och ett 1:a pris !
Imorgon ska jag åka till Norsjö och försöka knipa ett sista 1:a pris och LP3 :) Jag efteranmälde mig i veckan till den tävlingen då jag känner att jag vill göra bort lydnaden nu och satsa mer på brukset och agilityn nu. Går det så går det!
Imorse körde jag och Ida från umeå mot luleå för att tävla agility. Vi åkte kl 8 och var framme vid 12. Men det dröjde ända till halv 2 innan 3an startade. Så vi var verkligen i god tid. Premiär för mig och Elton i klass tre idag! Vi blev ju uppflyttade till klass 3 på höstens sista agilitytävling i nordmaling.

Jag var väldigt nervös inför starten. Kommer jag komma ihåg banan? Kommer jag komma ihåg att placera mig rätt vid rätt tidpunkt? Kommer Elton vara med mig och taggad?

Men loppen gick bara bra. Elton var i huvudsak med mig och väldigt lyhörd. Inte ett hinder revs idag. Detta tror jag är tack vare att det är så mycket svängar i klass tre och vi slipper alla raksträckor där han får upp farten och hoppar slarvigt och flackt. Det blev dock två disk idag. Första på grund av att jag inte hann placera mig optimalt och Elton tog fel sida av ett hopphinder. Andra loppet pga att Elton var lite för sugne på att ta en lockande tunnel rakt framför näsan istället för att lyssna på matte.

Imorgon blir det start i klass två och det blir förhoppningsvis piece of cake ;)