I helgen har det verkligen blivit träning för hela slanten.
 
Vi har bildat en unghunds grupp där vi ska träna lite grundläggande agility i höst och vinter. Första passet var i lördags. Jag är jättestolt över min prick som kunde träna LÖS fast det var en annan valp i lokalen samtidigt och tränade :)
 
Vi körde två kombinationer. Bägge rakt fram bara med bommarna på marken. Ena kombinationen var det fyra hopphinder på raken och andra var det hopphinder, tunnel, hopphinder.
 
Tanken var att träna hindersug och självständighet mot skål/leksak. Och det gjorde min lilla pärla så fint. Fullt fokus rakt fram, gjorde inte fel en endaste gång.  Sen provade jag att sätta honom och kalla in över dessa hinder. Det funkade utmärkt.
 
Jag märker en stor grundläggande skillnad mellan han och Elton i agilityträningen. Elton har jag fått jobba mkt med att han ska ha stadga i starten och inte tjuva. Iggy har inte en tendens till att ens flytta en tass fastän jag går 20 meter ifrån. Skönt!
 
Sen paus och sen träff med ett lydnadsgäng. Två nya hundar. Även där kunde jag träna med Iggy lös och han brydde sig inte om de andra hundarna :) Tränade på snabba gripanden av apport och snabba lägganden samt lite fritt följ.
 
Sen på söndag så åkte jag ut med en tjej och spårade på en äng. Iggy fick ett 50 meters spår rakt fram i medvind med godis i spåret och pinne på slutet. Elton fick ett 300 meters med en del vinklar o tre pinnar.  Det blåste typ storm så de var inte lätt för Elton men han klarade de tillslut men det var inte något vackert arbete. Två av 3 pinnar hittade han.
 
Iggy spårade jättefint. Han till och med tog upp pinnen i slutet!! Jippie :) Tror jag måste börja utöka längden nu innan snön kommer. Kanske lägga till en vinkel?
 
Vi gjorde också ett uppletande och en budföring med hundarna. Jätteduktig Iggy även där. Den där spanieln är verkligen en stjärna i allt man gör med honom :)
Efter helgens kurs fick jag ett stort tränings sug och lydnadspepp. Sen Iggy var liten har jag tränat på småsaker nästan varje dag, mestadels saker som lätt går att träna inne om man har några minuter över. Men jag har som inte haft någon struktur och plan.
 
Vittringen ligger långt bort, det är i klass tre först den behövs. Men det är ju inte fel o träna in grunder redan nu så får man se vart det bär.  Min plan är att lära in det på samma sätt som när jag tränade in vittringen på Elton.
 
1: Hitta en kotte på promenaden och håll den i handen ett tag.
2: Visa kotten för hunden och kasta in den en bit i skogen.
3: Låt hunden leta reda på kotten, belöna redan när hunden tagit den i munnen (helst precis innan om man hinner) det gör inget om hunden inte tar upp den eller om den släpper på vägen in mot dig.
4: Gör om samma procedur fast nu hittar du ett ställe med fler kottar i ett dike, kottarna ska vara lite halvdolda. Lägg kotten du haft i din hand brevid de andra. Låt hunden leta.
5: Nästa steg är att med en pinne peta upp kottarna så att de ligger synliga på vägen, i en rad eller hög. Lägg kotten du haft i din hand brevid högen.
6: Byt ut kottarna mot vittringspinnar och gör om steg 1-5
7: Träna på att gripa och hålla ett föremål (utan att tugga) separat samt fart i ut och ingång.
8: Sätt ihop delarna.
9: Träna på andra ställen än i skogen.
10: Låt en "tävlingsledare" lägga ut pinnarna och även kommendera
11: Annan doft på övriga pinnar, kommer dock först i elitklass så detta steg behöver man inte lägga på förrän långt senare i träningen.
 
Jag testade idag steg 1-5 idag på promenaden med Iggy. Gud vad fort den hunden fattar! Så det här blir ett litet projekt att träna på nu i höst innan snön kommer. Men han ville gärna äta upp "rätt" kotte och inte gärna komma med den till mig direkt. Så därför ska jag prova med klicker och klicka precis innan han griper den samt ha jättegott godis.
 
Ingångar med hjälp av klossen, lite fritt följ har vi också tränat på. På kul testade jag klicka in lådan. Han kastade sig in i den direkt. Så de var inga problem :)
 
 
I helgen går jag en kurs för Åsa Jacobsson, en Canis instruktör från Skåne. Kursen heter lugn och fokus och handlar om precis vad det låter. Att få en lugn och fokuserad hund i träning. Kursen är verkligen superbra och jag rekommenderar den varmt för dom som har en hund med mycket energi i kroppen och som behöver styra upp den.
 
Åsa har även skrivit en bok i ämnet och där några av övningarna beskrivs som vi tränat på.
 
Lugn och fokuserad hund (Inbunden)
 
Något som jag reflekterat över efter dagens pass är hur pass enkla mina hundar är jämfört med många andras. Ta det här med kloklippningen som tex är ett h-vete för många. Iggy ligger totalt avslappnad i min famn när de ska klippas och verkligen njuter i fulla drag. Så har han gjort sen jag fick honom. Med Elton var det knivigare och han har inte alltid gillat det men nu ligger även han i min famn och låter sig klippas, men han blir lika glad när det är klart.
 
Mina hundar gör inte utfall mot andra hundar och har aldrig gjort. De har inga rädslor för skott, ljud eller nya miljöer. Bland annat skotträdsla är rätt vanligt på min brukshundsklubb så det är väldigt uppstyrt när och hur man får träna skott där. Båda mina killar är sociala och älskar även små barn, något som många hundar tycker är skitläskigt. De kan i princip bli bortlämnade till vem som helst för de är inte förarbundna ensmanshundar som inte står ut att vara utan mig.
 
Det finns ju negativa saker oxå såklart, inga hundar är perfekta men ibland inser man bara inte hur pass fina hundar man ändå har. Jag blir peppad och inspirerad av instuktörer som får en att tänka över och uppskatta sina hundar för det dom är, oavsett prestationer. Åsa är en sån feel good instuktör. Synd att hon bor i skåne, hade gärna gått privatlektioner för henne.
 
Iggy har varit duktig på dagens träningspass. Vi har jobbat med omvänt lockande, att vara lugn på filten/stationen och att kunna växla aktivitet/passivitet. Sen tränade jag på det som är väldigt störande för Iggy, nämligen att jag mitt i min träning råkar tappa godisbitar på marken. Ser fram emot morgondagen!