Jag håller just nu en valpkurs för björkstadens hundklubb på tisdagar. Det är 8 valpar av olika raser och åldrar med tillhörande ägare som också är av skiftande åldrar och bakgrund.
 
Ikväll hade vi miljöträning på agendan. Vi var nere i stan och gick i gallertrappor, åkte hiss, gick i parkeringshus, gick förbi vasaplan och massa bussar, lät valparna hoppa upp på olika saker, bänkar, lastpallar mm. De håller ju även på att bygga en galleria så det lät rätt mkt från det med.
 
Många av valparna var lite försiktiga och även om de flesta tillslut klarade av dom olika sakerna så märktes det vilken skillnad det var på Iggy och dem. Nu är ju Iggy några månader äldre (valparna är mellan 3-7 mån) men redan från liten valp har han varit väldigt miljötrygg, nyfiken och social.
 
Märker ändå att det är en liten spökperiod på g just nu. Ibland blir han plötsligt rädd eller ser nått som inte jag ser. Men det är rätt lindrigt. Nä det jobbigaste är egentligen hundmöten, eller att promenera med nån kompis som har hundar. Då blir han superfjäskig och stört omöjlig att gå i koppel med.
 
 
I helgen var det brukstävlingar på hemmaklubben och distriktsmästerskap för övre norrlands distrikt. Jag tävlade på lördagen och var funktionär hela söndagen.
 
Lördagsmorgon började med att vi åkte ut till spåren. Jag fick startnummer 7. Det var 15 startanden. Vädret var bra för spår. 7 grader och torrt. Rätt blåsigt.
 
Jag fick påsläppet på en myr. Elton sprang rakt ut och tog upp det på första kontakten. Han gick ut åt höger men sen ändrade han sig och vände håll och var tvärsäker på att det gick åt vänster. BAKSPÅR! Ja, där fick jag för att jag tränat en hel del vänsterupptag på sistone. Elton har alltid haft lättast för höger nämligen. Så ingen bra start.
 
Sen tuffade vi på i ett behagligt tempo för att vara Elton. Spåret gick i lite omväxlande terräng, myrmark, risigt hygge och skog. Det gick över breda diken och bäckar. Men om man jämför med SM spåret var detta piece of cake. Vi plockade 5 småpinnar och plötsligt var vi framme vid slutet. Spåret kändes väldigt kort men min gps visade 1,43 km.  Besviken var jag att bara ha 5+ slut samt bakspår. Men bakom slutpinnen låg ännu en liten pinne :) Så 6+slut var ju lite bättre i alla fall! Men tyvärr för att få SM poäng så måste man ju ha fullt på spåret, man kan ju ha råd med en pinne bort med om de går riktigt bra på de andra delarna.
 
Tillbaka till klubben för lydnad. Lydnaden gick hyfsat trots några missar. Guldkorn var att jag belönades med 9 på fria följet (8,5 + 9,5) och 9,75 på krypet (10+9,5). Jag är extra glad för att jag två gånger har belönats med en 10a på krypet av en domare som är känd för att hen är hård med bedömningen. Jag fick till och med beröm efteråt och fick veta att hen väldigt få gånger under hela sin karriär gett en 10a på krypet. Sånt värmer :)
 
Sen la han sig på inkallningen :/ och på frammåtsändandet hade han ingen broms. Har tränat mycket på att han ska ha tryck bort från mig i galoppsträckan. För i våras var han på tok för nära mig. Men nu blev det åt andra hållet istället. Är glad att vi nu kan pausa träningen o skippa frammåtsändandeträningen ett tag :)
 
Skallet var som det var, studsigt och han har inte uthålligheten att skälla länge..  Apporteringarna var hyfsade, metallen för han för slarvigt gripande på och tungen fick jag avdrag för tempo in. (Svårt o springa fort när man håller i ena änden ;)
 
Sen körde vi uppletande som är det bästa med hela tävlingen. Det var i princip full storm nu och klubbens uppletanderuta ligger ju precis bredvid älven. Bra förhållanden med andra ord. Elton imponerade som vanligt på publiken med sin stil och fart a´la svart virvelvind. 4 föremål in på kort tid. Min bästa kille! Vi hade velat ha en tävling med bara uppletande :)  9,5 i betyg där.
 
Platsliggningen var sist och blev lite nervös då vi la tillsammans med sökhundarna och ett par hundar gick upp.  Som tur var blev de hämtade innan något hände. Elton låg som vanligt lugnt och tryggt. 10 i betyg.
 
Jag slutade på en 3e placering totalt av 15 startande. Ett annat Umeå ekipage som var den enda  som hade fullt på spåret vann. Ett timrå ekipage kom tvåa med 10 poäng mer än mig. Eftersom han inte kom från distriktet så kom jag 2a i distriktsmästerskapet :) Såklart hade det varit roligt att fått vinna titeln även i år så helt nöjd är jag ju inte men jag får glädjas åt det som faktiskt var riktigt bra istället.
 
Söndagen var jag tävlingsledare hela dagen för spårhundarnas lydnad.  Var lite nervöst att tävlingsleda bruks för första gången. Men de gick ganska bra förutom några mindre missar.
 
Tidigare i veckan hade jag även snitslat alla skyddsspår och sökrutan.
 
Nu är det slut på den här tävlingssäsongen. Vi får se om det blir nån agilitytävling kanske i vinter beroende på hur Elton är i kroppen. Ska på återbesök hos Tomas o se hur han känns. Sen har jag ju Iggy piggy som måste tränas i vinter så att vi också kan komma ut på tävlingsbanorna nån gång :)
 
Betygen
 
 
Spåret: 1,43 km tid: 25 min inkl påsläpp
 
 Elton i uppletanderutan, finns det nån gladare hund?
 
 
 
 
Spaniel och retrieverklubben anordnar öppna träningar på onsdagskvällar där man som spaniel och retrieverägare bara kan dyka upp och träna tillsammans med andra. Nu har det varit olika teman de senaste tillfällena. Först var det lydnad och apportering, andra gången var det stadgeträning med bland annat sprättburar och en konstgjord kanin, detta tillfället var det lydnad och apportering av vilt. Nästa tillfälle tror jag det var fältsök.
 
Peter följde med ikväll och tog lite fina bilder på mina snyggingar. Färgerna i naturen är så vackra just nu :)
 
 
Iggy med den stora kanindummien. Inga problem!
Iggy testar duva. Inte det heller några problem. Den är lite föör spännande så han vill gärna tugga och bolla med den så därför får han ta den och sen rör vi oss så han inte hinner tugga.
Dummies är inga problem, oavsett storlek!