Det gäller o ta vara på sina sista lediga dagar. Peter är i Skellefteå hela veckan och har hockeyskola så det är fritt fram för mig att träna hur mkt hund jag vill :)
 
Häromdagen var vi tre st som träffades i Nordmaling och hade träningsdag. Det blev lydnad på fm och spår och budföring på em. Lydnaden gick tillslut bra, vi tränade vi med Iggy och Eltons bästa kompisar varav ena av dem löpte så det var lite mkt störningsträning där i början (i alla fall för Iggy). Men tillslut fick jag ordning på honom och vi kunde bli kommenderade ett helt LKL 1 program. Han var väldigt peppad och kul att träna idag. Det känns som att det är lite antingen eller för hans del. Antingen är han jättepeppad och lätt kryper ur skinnet, eller så är han ofokuserad och omotiverad (seg). Föredrar helt klart det förstnämnda, bara att jag få ha tummen i ögat HELA tiden och inte släppa honom emellan momenten en sekund ens.
 
Sen efter vi ätit lunch så gick vi spåren vi lagt ut innan lydnadspasset. Men det var verkligen katastrofdåliga prestationer av bägge grabbarna. Men jag kanske får analysera lite först innan jag skyller allt på hundarna.
 
1: Hundarna har inte spårat på ett tag utan haft semester
2: Spåren hann ligga lite väl länge (ca 4 timmar)
3: Temperaturen steg till 20 grader o sol
4: Att umgås med sina bästa vänner vid lunchen med vild lek och badpaus och dessutom där en löpte tömde ut de sista av hjärncellerna.
 
Sist gjorde vi en budföring och den klarade Iggy av bra sånär som att det alltid är ett litet pyssel att få honom från mottagaren tillbaka till mig.
 
Dagen därpå var jag väldigt spårsugen. Så jag åkte ut och la spår åt bägge hundarna. Det fick ligga 1 timme bara den här gången och nu fanns inga andra retningar i närheten.  Bägge grabbarna gjorde ett väldigt bra spårarbete och av gårdagens fadäser märktes ingenting :) Såå skönt!
 
Ikväll var det spanielträning. Temat var stadga och med mig hem fick jag en del väldigt bra tips på just att lära in sittsignal och stadga.
Jag och Peter gjorde en liten roadtrip tillsammans där vi hälsade på lite olika folk på vägen. Mycket trevligt :) Vi tog oss som längst söderut till Nyköping och där blev det 30 års fest. Vi bodde på ett litet mysigt ställe vid Nynäs slott. Tyvärr även ett fästingparadis och jag har även sen jag kom hem plockat fästingar varje dag från hundarna. BLÄ! Jag satte ju på expot innan jag åkte ner på kennellägret för drygt en månad sen så jag tänkte att de kanske skulle räcka. Men tydligen inte. Nästa sommar ska jag definitivt testa bravecto som alla tycker är så bra. Det är ju ett piller de äter så det känns ju smidigare än både droppar och halsband.
 
På vägen upp stannade vi till hos Iggys uppfödare Sussie och Nicklas och det blev en dag med jaktträning för grabbarna. Det är så oerhört lyxigt att bara kunna komma förbi sådär och få privatlektion av dem. Lär mig verkligen mycket hos dem.
 
Före lunch blev det fältträning och på em vattenträning.  Det blev  en hel del viltträning med olika typer av vilt, alltifrån kråka till and och nån ännu större fågel jag inte vet nanmet på. Iggy har tidigare varit lite försiktig och skeptisk till vilt men nu tog han och bar utan problem! Avlämningarna har dock lite mer att önska, han vill gärna stanna en bit innan han kommit ända fram, släppa ner fågeln och undersöka den. Men det kommer säkert bli bra med lite träning. Vi tränade på närsök, och hur man kan lära in en närsökssignal. Vi körde lite vanligt sök i skog/åker kant och vi körde lite markeringar med gamla legor som störningar.
 
Fick tips på hur jag kan träna för att få ett fastare grepp om apporterna. Spaniels ska ju ha ett försiktigt grepp för att inte krossa viltet men tappar de viltet så kan ju en skadeskjuten fågel riskera att flyga iväg.
 
På em körde vi vattenträning där vi tränade mkt på minnesbilder. Direktmarkeringar kan han så det ska vi inte göra alls om det nu inte är väldigt långa och krångliga. Bra även för stadgan och som sagt för att lättare skapa minnesbilder.  Iggy fick apporter där han var tvungen att simma igenom en hel del vass och avståndet var runt 25-40 meter. Vi tränade oxå lite på att komma snabbt upp med apporten ur vattnet och att inte skaka ur pälsen direkt vid markkontakt.  Så nu känns det inte allför långt till en start på vattenprovet. SSRK i umeå anordnar ett vattenprov i slutet av september så det hade jag nog tänkt att sikta på :)
 
Elton fick även han träna och han tycker det är såå kul! Iggy och Elton är ju två helt olika individer. Iggy klarar av att vara lugn och tyst när han ser andra jobba men Elton har lite svårare, speciellt när jag kör Iggy. Hans styrka o andra sidan är att han är en mycket tuffare och hetare hund med mer intensitet i arbetet.
 
 
 
 
 
 
 
 
Iggy tränar uppletande. Vi körde hel ruta, vindövningar på föremålen.
 
 
 Iggy var  duktig. Här påväg in med ett föremål :)
 
Här kör vi spår påsläpp. Iggy är ivrig, motivationen är det inget fel på!
 
Instruktioner av lägerledaren Ann-Sofie Lindgren. Typiskt min lille clown att lägga sig ner o rulla då :)
 
 
På lördagen tränade vi på hårda spår på asfalt och grus och spår i störiga miljöer där det är mkt folk. Grus går bra, asfalt är lite svårt ännu, gräsmatta där det gått massor av folk är dock inga problem :)
 
 
 
 
Vi tränade lydnad halva dagarna och tränade spår den andra halvan. Iggy gick bra, klarade av att träna trots nya miljöer och andra hundar.  Det var bara när det regnade och planen var så plaskblöt så att det stänkte om fötterna som det gick lite sämre.
 
 
Hopp över hinder med hjälp av target
 
 
Vi tränade mkt på ingång på plan och fritt följ
 
''
 
 
 
Inkallning av liten duracell cocker, farten är det inget fel på :)