Idag följde jag med en kompis till håknäs hästbruk och red en härlig långritt på bruksnordisar. Hon är medryttare där och jag hade tjatat på att få följa med någon gång men vi har aldrig hittat någon dag som passar. Ska man rida långritt vill man ju rida ut när det är ljust ute och på veckorna jobbar ju jag och helgerna är oftast uppbokade. Men idag tog vi oss iväg.

Gud vad roligt det var, och vad snälla hästarna var! Gjorde inte ett hyss vare sig när man pysslade om dem eller när vi gallperade i full fart i lösssnön i skogen. Jag som är van vid min medryttarhäst som bets, sparkades, bockade och var allmänt sur. 

Men vad kallt! Glädjen av att rida igen förtogs lite av kylan som bet i kinder tår och fingrar. Fick stå i duschen betydligt lång tid hemma för att tina upp.

 Att aktivera en hund på vintern är inte lika lätt som på sommaren. Lite lydnad och tricks inomhus kan man ju träna men det gör ingen hund trött. Ute blir det mest promenader /skidåkning men de aktiviteterna innehåller ju inte så mkt hjärngympa. Så därför tänkte jag öva lite på hårda spår i vinter. Hittade en väldigt intressant sida om ämnet: http://www.fixasparet.se/_16_hardtrack.htm 

Det kändes väldigt logiskt att börja med att träna in hårda spår först för att sedan börja träna i terrängen för att få en spårnoga hund som inte stressar upp sig och rusar så förbenat. Att följa ett spår i terrängen är nog väldigt enkelt och dessutom blir det ju en korridor av lukter och så fort det blir vegetationsväxling blir det problem för hunden. Tja, träna kan man ju iaf i vinter och se hur det går sen med spåret till våren..
Ja då har man även överlevt julen 2009. Jag var ju lite nervös över att ta med Elton- vildingen till julfesten med mycket folk, han blir lätt jättehypad då men det gick smidigare än jag trott med att låta han vara i en komosthage under kvällen. Han accepterade ganska fort att befinna sig där. Men så fort jag testade att släppa ut honom blev han som galen och skulle hälsa på allt och alla. jaja, man kan inte få allt på en gång!

Fick en massa julklappar, den bästa julklappen var nog ändå en go fleecetröja som jag fick av Peter. Men presentkort på djurmagazinet är faktiskt inte dumt det heller och sedan fick jag en väldigt praktisk sak. Hade önskat mig en Wake up light. Det är en väckarklocka som ska imitera en solupgång och som har inbyggd klockradio samt andra ljud typ fågelkvitter osv som man ska vakna till på ett lugnt och stillsamt sätt.  Jag har nämligen såå himla svårt att ta mig upp på morgonen så det är hemskt. Ibland måste jag snooza i en timme vilket Peter inte alltid uppskattar. Har inte provat den än eftersom jag haft sovmorgon nu varje dag men imorgon blir det premiär! Så vi får se om jag blir något piggare av den.

På juldagen är det hemvändardag i Piteå medan de är hemvändardag i Umeå på annandagen. Så jag har gått ut två dagar i rad. Känns som åldern börjar ta ut sin rätt för jag uppskattar inte vilda utekvällar som förr lägre. Tycker att förfesterna är mycket trevligare. På krogen är det dyrt, trångt och man får ont i fötterna av skorna. Sen har jag ju mitt på det torra -världens bästa Peter! så näe, jag tycker nog att för det mesta att krogen kan man vara utan.

Idag har jag och en kompis åkt en rejäl skidtur med våra vovvar. Vi tänkte åka på sjön men vi fick snö ända upp till magen och hundarna simmade i snön så därför åkte vi på cykebanan istället som inte heller den var plogad på nån dag men där gick det hyfsat att åka iaf. När jag kom hem var Elton helt slut och det har varit så lugnt och skönt resten av kvällen. Bakade en hemmagjord Pizza till middag och nu blir det soffläge som gäller för mig. Jobb imorgon och slut på jul ledigheten.  
Igår åkte jag Peter och Elton upp till hans föräldrar i piteå för att fira jul här. Wilma har börjat löpa och hon får vara med sin andra husse och fira jul på en bondgård i lövsele med deras hundar och katter. Blir som enklast för Elton att slippa henne under hennes löp. Fast han har då inte reagerat något särskilt alls på henne, inte ens när Mitra löpte var han så värst intresserad. Får hoppas att han är en sådan hund som inte bryr sig så mycket om sådant. Vissa hundar blir ju helt skogstokiga och går inte att få kontakt med. Då skulle jag nog kastrera i sådana fall för löptikar finns ju överallt. Tycker det ligger rätt mkt i uppfostan oxå det där. Jag menar om man har ett bra ledarskap så borde det ju inte vara några problem. För så är det ju bland vargar till exempel. Det är ju bara ledarparet som få para sig och de andra får snällt vara utan.

Iallafall så var det världens oväder igår när vi körde upp. Snörök så man knappt såg vägen framför sig. Vi körde i 70 km/ timme och det var skönt när vi äntligen kom fram. Dukat bord och allt, vilken lyx!

Det är riktigt mycket snö här. Elton försvinner i snödrivorna och han får kämpa ordentligt för att ta sig fram. Är så härligt med riktig vinter äntligen. Tänker tillbaka på regniga trista mörka november. Huva! Hoppas den här snön ligger nu ända till mars :)

Imorgon blir det stort säktkalas. Har redan nu ont i magen. Elton blir så jäkla vild och galen och ska rejsa runt som en tornado och hälsa på folk när man går bort. Ska ta med en komposthage som han får ligga i tror jag. Men de värsta är ju alla människor som promt måste klappa och busa med honom. Han kommer aldrig ner i stressnivå och jag känner att jag inte kan slappna av och vara social med andra utan måste hela tidne ha stenhård koll.

Ja vi får se hur det slutar!