Jag och Peter åkte upp till piteå och svärföräldrarna på fredag eftermiddag. I piteå var vi ett gäng som hyrde en nybyggd hundträningslokal och tränade agility ett par timmar. Kul med lite finslipning dagen innan tävling.
 
Klass tre gick sist på dagen och det betydde att jag inte behövde vara på plats förrän vid 12. Skönt :) Men allt som oftast så är man ju på plats i vääldigt god tid så klass tre började inte förrän kl 14!
 
Sovmorgon är alltid skönt och jag hann även med en långprommis med Elton innan start.
 
Loppen då:
 
AG3A: Här var det en rätt klurig bana med mycket framförbyten. Framförbyten är lite krångligt att hinna med när man har en supersnabb hund. Jag hann helt enkelt inte med att placera mig överallt där jag behövde vara och Elton smet bakom ryggen på mig in i en tunnel men kom ut igen vilket gav oss en vägran.  Sen blev det även en rivning så 10 fel totalt.  Tiden hade inte räckt även om vi hade nollat för det var flera ekipage som hade bättre tid än oss. Nä, den här banan tycker jag inte att jag fick någt flyt i.  
 
AG3B: En rolig bana som var mycket mer flyt i. Eftersom banan var lätt så gällde det att köra järnet eftersom många ekipage nog skulle nolla. Förargligt nog blev det ett missförstånd på andra hindret redan eftersom jag nog inte visade det nog tydligt och det blev en vägran. Jag slutar som alltid räkna felen efter 5 fel. Men vi fick en rivning och kanske ett kontaktfältsfel på a hindret med.
 
Men imorgon är det nya tag :)
 
Bjuder på filmen från det första loppet:
 
 
Ja idag var det så dags för min och Eltons andra start i elitklass lydnad. Förra starten var 1a advent i vännäs ridhus och då gick det som bekant väldigt bra och resulterade i klassvinst och 1:a pris! Man kan väl inte säga mer än att vi gjorde en favorit i repris idag :)
 
Tävlingen ägde rum i ett ridhus utanför umeå och vi var hela 3 st tävlanden ;) Ganska smidigt när man kommer upp i klasserna då det sällan är många deltagande och tävlingen då går väldigt fort. Jag drog såklart startnummer 1 men det var bara att gilla läget. Var tydligen ett bra nummer idag :)
 
Poängen:

1: Sittande i grupp: 10
2: Platsliggning: 10
3: Fritt följ: 7,5
4: Stå, sitt ligg under marsh: 6,5
5: Inkalln med stå och ligg: 7,5
6: Rutan: 10
7: Apportering med dirrigering: 8,5
8: Matallapportering och hopp över hinder: 8,5
9: Vittingsapportering: 9,5
10: Fjärr: 9,5
 
Totalt: 297,5 och 1:a pris! Samt även klassvinst!
 
Domare: Linda Olofsson, Tävlingsledare Carin Nylander-Nygren
 
Vet inte vad jag ska säga mer än att jag är supernöjd såklart, han är så fin och go min lilla Elton. Några småmissar och detaljer som såklart hade kunnat varit bättre men poängen räckte ju med god marginal till 1:a pris. Nu är det bara ett förstapris kvar tills den efterlängtade champipon titeln :)
 
För er som orkar se en kvarts lydnadsprogram har jag även min snälla pappa filmat.
 
 
 
 
I helgen arrangerades "skärgårdsdraget" på holmsunds bk. Jag har ju aldrig haft i åtanke att tävla i drag med Elton utan mest gjort det för att det är så roligt! Både jag och Elton får motion på samma gång samtidigt som han är som gjord för att göra detta, hans storlek till trots så sitter det mesta i huvudet på en bra draghund!
 
I helgen skulle det alltså arrangeras en draghundstävling med olika tävlingsklasser samt en motionsklass efteråt. Jag är ju helt grön inom draget men vad jag förstår så delas hundarna in i tre grupper:
 
A=Stående fågelhundar och blandraser
B=Övriga hundar som inte tillhör A och C (dit räknas alla brukshundar samt vi tex)
C=Dobermann och polarhundar
 
Sen delas klasserna in ytterligare in efter dam och herr samt i åldersgrupper. Sen kan man ju tävla med en eller flera hundar och med eller utan pulka. Man kan även tävla med släde och då åker man inte skidor bakom.
 
Jag blev väldigt sugen på att ändå prova att vara med i en "tävling" på skoj. Att delta i motionsklassen är ju inte så allvarligt utan mest att betrakta som en träning.
 
Om man ska delta i tävlingsklassen måste man ha grönt kort, motionsklassen var dessutom på en passande stäcka på dryga 8 km medans tävlingsklassen var på 12 km.
 
Sagt och gjort så anmälde jag mig på plats, vi fick en nummerlapp och sen fick vi starta. De hade jaktstart så ekipagen startade med 1 min mellanrum.
 
Spåret var väldigt mjukt och i princip halva spårsträckan hade drevat igen med lössnö. Banan gick nämligen på en golfbana och det var  öppet i stort sett hela vägen. Dessutom blåste det duktigt från alla håll och kanter.
 
Men Elton fick upp en bra fart efter vi lämnat startområdet och höll det tempot i princip hela vägen. Hans styrka är att han tar i extra mycket när det blir tungt ( i lössnö samt i uppförsbackar) där andra hundar kanske saktar av på tempot. Jag hade även oerhört bra glid på skidorna tack vare att jag fått proffsvallat mina skidor av snälla Helene kvällen innan :) Men det var tungt bitvis och jag blev riktigt trött efter ungefär 5 km så resten gick på ren vilja.
 
Mitt mål för dagen var att jag ville komma in på 30 minuter. Jag blev riktigt förvånad då jag fick se resultatet att jag hade åkt på 25 minuter!! Det betyder alltså en km tid på  3 minuter/km! Vårat rekord på nydala på 5 km är 15 minuter och då har det varit riktigt hårt underlag med bra glid. Nu åkte vi en längre sträcka och i ett mjukt spår som delvis var försvunnet i lössnö.
 
Elton var en fantastisk kämpe, vallade skidor gjorde underverk, tävlingsmänniskan i mig gav sig inte fastän jag hade mjölksyra upp till öronen efter 5 km.
 
Som grädde på moset så  trodde jag vi skulle komma sist men de gjorde vi inte heller! Vi slog två ekipage, en bordercollie och en dobermann :)
 
Detta gav mersmak, kanske blir att ställa upp i vindelälvsdraget trots allt?