Tjohoo äntligen har den riktiga vintern kommit till Umeå. Från ingenstans kom den dessutom i torsdags o sen har de bara vräkt ner snö konstant sen dess. Ingen kan vara lyckligare än jag just nu :)
 
Tyvärr så är inga skidspår preparerade ännu, de krävs nog lite mer snö för det. Men jag och en  tjej testade att åka på fotbollsplanerna vid nydala för där var det rejält med snö. Det var tungåkt men det gick!  Jag var lite nervös för hur Iggy skulle reagera. Dels för att det var ganska tungt att dra och dels att ha mig på skidor bakom som han inte är van vid. Men duracellen brydde sig inte ett dugg utan sprang för glatta livet och drog på som bara den!  :)
 
Så det blev ett varv där han drog själv och sen blev det ett varv där jag kopplade ihop honom med Elton. Iggy drog faktiskt bättre än farsan! Så totalt blev det 2 x 600 meter.  Ville inte köra mer. Energin fanns kvar för att köra fler varv men eftersom det var ganska tungt före så vill jag inte fresta för mkt  på Iggy och jag vill inte heller att hundarna ska bli helt slutkörda o trötta. Att dra ska vara kul! Då slutar man när de går som bäst!
 
Längtar så mycket tills att det går att köra på ett preparerat skidspår :)  Håller sig minusgraderna så dröjer det nog inte alltför länge :)
 
Sen efter skidturen bar det av till Loboohallen och två timmars lydnadsträning.  Körde platsmomenten med störning (var ganska mkt störning då vi var hela 6 ekipage samtidigt som tränade) men de gick väldigt bra! Sen blev det att träna rutan med läggande, inkallning med ställande, hopp över hinder från konstiga vinklar och fritt följ såklart!
 
Efteråt prommis på ängarna vid loboohallen. Ett fyspass för både hundar och ägare då det var väldigt mkt snö vi fick pulsa igenom.
 
Kort och gott en väldigt kul helg :)
 
 
 
Idag tränade vi i lobohallen igen. Iggy var hur peppad som helst. Nu håller vi på o tränar för fullt på treans moment. Vi har ingen brådska, ska inte tävla förrän till utomhussäsongen hade jag tänkt. Istället vill jag lägga fina och stabila grunder som håller i längden!
 
Hittills går det rätt bra vill jag säga!
 
Platssittning: Har börjat köra sitt i grupp i kortare stunder, upp till en halv minut men synlig förare. Det går bra. Ska börja träna platsmomenten även medan andra tränar, och med störningar.
 
Platsliggning: Har börjat så smått gå o gömma mig kanske 15 sekunder. Då lyfter han upp huvudet men ligger kvar.  Vi försöker träna platsmomenten varje träningspass.
 
Fritt följ: I lobohallen blir han het som aldrig förr och ligger väldigt långt fram. Kul med peppad hund, vet dock att på tävling blir det annorlunda så är inte jättebekymrad för det. Jobbar med kommendering, stegförflyttningar mm.
 
Sättande under gång: Funkar bra! Ordförståelsen måste dock bättras på så att han inte chansar.
 
Rutan: Avståndet funkar bra. Dock svårt att få till mkt variation i lobohallen. Ska börja lägga till läggandet och transporten nu.
 
Inkallning med ställande: Har börjat träna in ställandet med leksak. Idag var han bara så GRYM! Full fart mot mig, full tvärnit bakåt på varsegod :) Inget tvekande alls!
 
Hopp apport: Uthoppet och gripande inga problem, dock återgången vill han gärna runda hindret. Vi jobbar med det.
 
Metall: Jobbade med metallen och hetsa honom på den med korv som het belöning-gjorde susen! Ganska ok gripanden!
 
Vittring: Han gör ofta bra urval. Det är farten ut och in som är problemet och att han gärna vill ha bekräftelse av mig när han valt pinne. Kanske vårt svåraste moment..
 
Fjärr: Med godis bakom gör han skitbra skifte Ligg-sitt-stå-ligg. Även ligg-stå-ligg funkar bra då. Det är skiftet ligg-stå-sitt som är absolut svårast att få till.
 
Så vi har påbörjat samtliga moment. Är långt ifrån klara med något men vi har bra grunder i de mesta. De bästa är att vi har så jäkla kul när vi tränar och att jag har bästa träningsgruppen ever!! Halva nöjet med att åka o träna är att träffa dem och vara social.
Helgen har bestått av både lite dragträning plus lydnadsträning i vår fina inomhushall.
 
Helgen har varit överlag väldigt grå och regnig. Nu börjar jag känna igen novembervädret. Man har ju blivit bortskämd med  torrt och soligt väder. Så nu får man väl stå ut med sämre väder. Men nu vill jag helst ha snö i mängder så att jag kan åka skidor!
 
I alla fall så blev det två dragpass. Ett i lördags och ett idag. I lördags så åkte jag ut till carlshöjdsspåret för att springa med hundarna. Slingan är 3,5 km och det är väldigt kuperat med låånga branta backar både uppför och nedför. Först fick bägge hundar springa lös som uppvärmning. Sen kopplade jag Iggy och så fick han springa några intervaller med Elton före som hare. Han skötte sig superbra! Drog på fint hela tiden. Dock märks det att han blivit lite väl van nu vid intervallerna för när han sprungit tillräckligt länge börjar han sakta ner o även Elton börjar stanna så jag får mana på bägge.
 
Efter jag sprungit en runda på 3,5 spåret så hade jag krafter kvar så jag tog även ett varv på 2 km slingan. Men nu fick hundarna springa dubbelt. De var inte trötta alls och de drog så himla bra tillsammans! Skulle verkligen velat ha en goPro kamera o filma.  De fick springa o dra mig i varje uppförsbacke. Då bli draget lagom. Drar de mig på platt mark blir det lite väl häftigt för mig att orka kuta i det tempot, nedför är rena självmordsuppdraget. Ska bli så himla kul att testa o åka skidor efter de båda i vinter!
 
Så efter 5,5 km med intervaller var både matte och hundar nöjda. Är nöjd att de drog på bra trots geggigt elljusspår. Bara mina skor som blev lite väl skitiga :(
 
Idag ville jag testa för första gången att cykla med Iggy. Det är ju helt omöjligt att komma upp i några längre sträckor när man springer. Ville även att han skulle få erfarenhet av att ha mig på cykel bakom, för skidor kommer ju vara lite annorlunda jämfört när man bara springer.
 
Tog med mig Peter på cykel. Först funderade jag på att han skulle ta Elton och dra före men de kändes inte riktigt bra såhär första gången. Risken skulle vara att Iggy blir för hetsig i starten när han vill ikapp och det blir världens ryck som jag inte är med på.  Alternativt när vi kommer ikapp att vi kommer trassla in oss i varann. Peter är heller inte van vid att dra med hund på cykel även om nu Elton är den enklaste man kan dra med.
 
Så vi tog oss till grusvägen som är efter kinabron och Peter cyklade brevid mig. Iggy drog på jättebra, inget trassel i starten utan bara helt lugnt och fint drog han :) Även när vi passerade mötande hundar så gick allting kanonbra men jag lät för säkerhets skull Peter cykla i mitten (emellan Iggy och den mötande hunden). Han fick dra kanske 1,5 km i sträck och sen pausade vi. Sen vände vi hemmåt samma väg. Då var plötsligt Iggys motivation för att dra inte så stor längre och Peter fick cykla snett framför han i stort sett hela vägen. Vädret var heller inte det bästa, de började regna på hemvägen och grusvägen var ganska blöt o geggig.
 
Men nu vet jag i alla fall att han klarar att dra en längre sträcka och att cykel bakom inte är några problem. Men det är ju motivationen att dra, speciellt när han blir lite  trött och när det inte finns någon retning som är vårat problem.
 
Senare på eftermiddagen blev det lydnadsträning i lobohallen med träningsgruppen. Tränade rutan, hoppapport, fjärren o vittringen med Iggy. Sen blev det även gruppmomenten vilka gick super. Platssittning inga problem och platsliggning inte heller. Provade även att gömma mig en kort stund vilket gick bra.
 
Hoppapporten har jag precis börjat med. Han vill dock gärna springa runt hindret på tillbakavägen. Så det jobbar vi med nu. Gripandena är dock väldigt fina! Speciellt om jag kör med den mindre apporten.
 
Vittringen går upp och ned. Han började med några bra sorteringar men sen plockade han plötsligt upp flera samtidigt. Tillfälligt hjärnsläpp? Dock ville jag inte köra mer med de pinnarna eftersom han tagit i flera. Tog hem de o har nu kokat om alla. De ska få ligga en vecka på balkongen o vädra innan jag använder dem igen.
Kottarna gick dock jättebra. Snabbt ut, bra sortering o snabbt in. 
 
Elton fick köra lite diverse. Bara för att han skulle få träna. Har som ingen motivation o träna honom av någon anledning. De e ju brukset jag ska satsa på med honom o de moment vi har problem med är för utrymmeskrävande för lobohallen.