Ja som ni ser så har Elton en till titel numera efter sitt namn. När det gäller lydnaden så saknas numera bara titeln SVLCH :) Men den ska sitta där såsmåningom!

Men jag var iallafall i Åsele igår och tävlade i lydnadsklass 3. Jag tänkte först inte tävla alls där. Men så blev jag ändå sugen och då efteranmälde jag mig. Och det var ju tur, för det gick ju vägen!

Tävlingen gick i åsele ishall. En ouppvärmd ishall där isen var kvar men med ett lager sågspån över. Det var uppriktigt talat svinkallt! Som tur var så hade jag blivit förvarnad av hon jag samåkte dit med så jag tog med mig både täckbyxor och vintertäcke till Elton. Men underlaget var iallafall superbra. Ishallen delades upp i två planer där trean och ellit gick på den ena halvan och ettan och tvåan gick på den andra.

Vi var fyra st i klass 3. Förutom Elton så deltog två rottistikar och en storpudelhane. Vi drog startnummer 1. Platsliggning och sittning gick lugnt och fint. Det som behöver tränas mer på är snabba nerlägganden och uppsättanden.

Programmet gick ganska bra. Är dock väldigt missnöjd med apporteringarna. Underlaget var sågspån som var väldigt finkornigt och luktade som det kom direkt från sågverket (alltså väldigt starkt). Så när han skulle ta apporterna så fick han spån i ansiktet och munnen och då blev det jättetveksamma gripanden, omtag och dåligt tempo in samt tugg. På vittringen tar han rätt, men sen blir han tveksam, släpper och luktar igenom resten, tar upp rätt och kommer in med den. Så har han gjort ett tag nu. Vissa säger att man bara ska låta det vara, att det kommer med rutin att de inte behöver lukta igenom alla, vissa tycker inte man ska tillåta "fel" beteenden.

Men inkall med ställande var kanonsnyggt, synd jag inte filmade denna tävling. Fick en 9a pga snett sättande vid mig samt för att han tog något steg efter han hade stannat. Rutan gick oxå den skitbra, han hade inga svårigheter att fixera den med blicken så jag fick in honom rakt in i mitten. Fick 1 poängs avdrag för tempoväxling? Antar att han kanske hade bra fart ut till rutan, men ännu bättre fart vid inkallning tillbaka.

Program:
Platssittande: 10
Fritt följ: 8,5
Platsliggande 9,5
Sättande: 10
Inkall med ställande: 9
Rutan: 9
Hoppapport: 6,5
Metallapport: 8,5
Vittring: 5
Fjärr: 7,5
Helhet: 8,5
Totalt: 261 poäng av 320 och 1:a pris
Idag så gjorde jag ett nytt försök med skidåkningen. Sista två gångerna har jag halvt slagit ihjäl mig. Det har varit på tok för isigt och hårt i spåren. Så för skidåkningens del är nog inte mars den bästa månanden då det tinar och fryser på varannat. Men nu var det plusgrader och sol hela eftermiddagen så då chansade jag att det skulle ha tinat upp lite. Åkte vid halv 5 och det var nära nog perfekta spår! Lite isigt bitvis och lite slaskigt bitvis. Spåret går ju dels genom tät skog och dels på öppen myrmark.

Åkte det stora varvet på hundspåret. Elton var ritktigt taggad och i bra form. Jag med. Tog ingen tid men det känns som det gick ganska hyfsat tempo hela vägen runt. Näste gång ska jag försöka få med mig Ida och filma lite :)

På fredag ska jag göra ett nytt försök att knipa det sista 1:a priset i LKL 3. Jag efteranmälde mig till Åsele. Tävlingen går i en ishall så det är en ganska speciell miljö. Jag har redan hört skräckhistorier om den tävlingen så jag får väl inte ha för höga förväntningar.

Idag hann jag även med att tränaa ett pass lydnad på lunchpromenaden. Fokus med stort F på rutan. Flyttade runt den hela tiden och skickade från långa avstånd. Han sökte upp den fint. Underlaget var lite halt så han hamnade inte alltid i mitten men det har mindre betydelse, viktigast är att han aktivt söker upp den och siktar in i mitten. Nu har jag ju tränat mest utomhus. Röda koner mot snö är nog ganska tydligt. Det verkar vara svårare med koner i ett ridhus. Ska se om jag kan snabbt smita in och träna en sväng innan jobbet imorgon i vindelns ridhus.
Mycket skidor och mycket hundträning har det blivit i helgen. I fredags åkte jag och Ida skidor med alla fyra hundarna. Wilma springer framför oss lös, efter kör jag och Elton och sist Nessie, Ida och Mitra. Var superbra före, allderles nypistat och perfekt. Kanske något tungt om man ska vara petig. Körde hela varvet runt med en paus i mitten där vi lät hundarna springa lösa en stund. Bra träning för både hundar och mattar :) Elton var jätteduktig och drog bra hela tiden. Men med tanke på att vi fortfarande bara kör som max 8,6 km varje gång vi drar och jag fortfarande inte har superbra kondis så är det väl bra att vi skippar vindelälvsdraget för i år. Men nästa år är vi taggade!

Efter lite vila så for vi iväg på klass 1-2 agilityträning i lokalen. Vi var bara tre stycken så det var riktigt lugnt och skönt. Att slippa alla ekande skall om inte annat! Tränade push and pull, tighta svängar och slalomingångar. Mycket motivationshöjande övningar vilket är bra att göra emellanåt.

I lördags tränade vi lydnad i lokalen och det blev även lydnad en timme i söndags på ssrks inomhusträning. Jag måste fokusera nu ett tag på stor intensitet i fjärren sitt/ligg på avstånd.  Tränar ständigt på snabba gripanden och där måste jag  fokusera på metallen och ingångar med apport. Även gripande och ingång med vittringspinne (vilket är mer än tålamodskrävande!)

Åkte 8 km skidor utan hund i söndags. Köpte nytt skidställ (jacka och byxor) i söndags som jag bara var tvungen att inviga :) Så jag och syrran åkte en sväng på gammlia, där får man inte ha med hund. Men tekniken måste ändå slipas.

I övrigt har det blivit lite shopping i helgen, njutit av det fina vädret- lockade till och med Peter ut i finvädret på en prommis på isen på nydalasjön.