Så är SM avklarat. Mitt mål var att ta oss runt och göra en bra insats. Helst ville jag även komma runt på under 40 minuter. Och vi lyckades bra med alla de målen!
 
När jag åkte runt 5 km slingan utan hund i torsdags tog det 33 minuter. På tävlingen tog två varv bara drygt 32 minuter! Så sjukt bra tid som jag är supernöjd med :)
 
Jag hade ångest för de där backarna innan kan jag ju säga men de gick faktiskt ganska bra. Elton kämpade på otroligt bra i backarna. Vilken fighter han är! Första varvet blev vi omkörda av lite vorstrar vilket gav oss lite bra ryggar o dra på. Alla omkörningar gick smärtfritt också, det var riktigt breda och bra spår. Andra varvet så var framförallt den ena längsta backen riktigt riktigt tung. Elton travade där och jag åkte halvvägs uppför backen, sen var jag tvungen att ta en 10 sekunders paus o hämta andan innan vi fortsatte igen. Men tack vare att de var så mycket nedför så kunde man ändå hämta andan ganska bra efter allt uppförsåkande. Spåren var trots 3 plusgrader riktigt hårda och snabba och tyckte inte att Elton gick varm på något vis. Hade ju även vätskat upp honom rejält sen i onsdags vilket jag tror gjorde susen.
 
Vi kom ju sist av 8 ekipage men hade i princip samma tid som 6an o 7an. På tävlingen i Fällfors för tre veckor sen slog vi dem bägge på tid. O de e inte dåligt tycker jag att en liten jaktcocker på 42 cm kan vara i klass med två långbenta bordercollies!
 
Jag är nöjd med både min och Eltons insats och jag är glad att jag startade. Själva tävlingen är ju som vilken annan dragtävling som helst men allt runtomkring, speaker, publik mm är väl skillnaden.
 
 
 
 
 
 
 
Igår var jag och körde ett sista dragpass med hundarna innan SM. Det blev att köra lite drag på lunchen på spåren i Tvärålund. Först körde jag Elton två varv på 2,5 km slingan. Varvningen gick helt utan problem :) Sen bytte jag hund och körde  Iggy ensam ett varv.  Iggy gick skitbra! Utan retning drog han iväg jättefint och höll sen ett hyfsat tempo :) Nedförsbackarna är dock lite svåra för han blir osäker om jag kommer för nära och han vågar inte öka och springa på utan gör tvärtom o saktar in. Bromsar därför med skidorna nedför så att linan hela tiden ska hållas sträckt. Men uppför och på raksträckorna var det inga problem. Belönade med kastad kong ett par gånger på slingan. Tack och lov så är han kanske för dum för att fatta var kongen kommer ifrån för han har trots det ingen förväntan bakåt mot mig när han drar.
 
Efter det så hämtade jag Elton och körde dem tvåspann samma runda. Herregud vilken skillnad det är att köra tvåspann jämfört med en och en. Speciellt i uppförsbackarna får man en helt annan hjälp. Det är väl såhär det känns att köra en stor hund tänker jag.
 
Dagen efter åkte vi till Piteå efter lunch. De hade öppet SM banan för att provåka mellan 16 och 18, dock utan hund. Men jag kände att det skulle vara skönt att ha provåkt ett varv. Då vet man ju vad som väntar en och man vet var man ska ta det lugnt och hur man ska disponera krafterna. Mentalt tycker jag det är väldigt skönt att veta hur lång en backe är tex.
 
Träffade upp Ulf och Helene och vi körde ett varv på 5 km banan som man ska ta 2 ggr sen på tävlingen. Spåren var hårda och lättåkta, nu var det ju 5 minus o på lördag ska det ju vara plusgrader så den saken kan ju hinna ändras. Banan var ganska kuperad med både upp o nedförsbackar. Men det var egentligen bara en uppförsbacke som var riktigt lång och seg som kommer bli superjobbig.  Inte för att den var brant utan just för att den var så lång.  Men min målsättning är ju bara att ta mig runt och det kommer jag säkert vara tjurig nog att göra så även om vi kommer sist (vilket vi säkert gör) så spelar et mig ingen roll.
 
Passade på att trimma hundarna innan vi åkte upp. Det är mest bara tassarna och under hakan på Elton det behövs. Iggy har väldigt lite päls FÖRUTOM just på öronen. Han har då inte ärvt det efter pappa för Elton har både korta öronlappar samt väldigt lite päls på dem. Nä Iggy har både långa öron och även massor av öronpäls både på ut och insida, nästan mer än vad Wilma hade. Men nu är de lätta och luftiga igen :)
 
Imorgon ska jag besöka tävlingen o se på combined. Ska bli kul o se vilka tider som hundarna får!
 
 
Från onsdagens dragträning
 
 
 
 
 
Temperaturen har gått från -15 till nollgradigt bara över natten :(  Jag som har varit överlycklig nu ett tag att de varit kallt. Tyvärr verkar det som att de ska vara milt även på SM. Sämsta tänkbara alltså!  Värme gör stor skillnad på hundarnas ork och dessutom blir de oftast noll glid i spåret... 
 
Nåja, de blir ett senare bekymmer. Väderleksprognosen kan ju hinna ändras med.
 
Någonting som definitivt inte gått när det varit svinkallt är att träna lydnad utomhus. Så idag på lunchen blev det lite lunchlydnad med Spiggen.  Vi körde rutan och fjärren.  Rutan är svårt att träna i loboohallen då det är begränsat med utrymme och det finns ju bara några få ställen den kan stå på. Så nu körde jag lite rutskick på långa avstånd och utan rutband och flyttade runt rutan dessutom.  Iggy var riktigt taggad och sprallig. Problemet är dock att han har tendens att stanna precis innan första konparet om det inte finns någon target. Med target funkar det bra.
 
I fjärren  är skiftet Ligg-Sitt-stå-ligg  hyfsat klart. Det är skiftet ligg-stå-sitt-ligg som vi har en del kvar att jobba på. Jag har börjat med att lära honom backa några steg för att få ett bra bakåtsitt från stå. Men jag måste ständigt påminna honom med att backa några steg för att han inte ska glömma av o tänka bakåt.
 
Imorgon tänkte jag ta ett sista dragpass med hundarna innan SM. Hinner temperaturen sjunka lär det ju va svinhalt i spåren dock :(  Så jag hoppas nästan inte på det.