Imorse var jag och hälsade på en fysioterapeut. Jag har haft på känn att någonting inte helt stämt med Elton. Under en lång tid har han verkat lite stel och ibland har det sett ut som han markerat lätt på ena benet. Något som kommit och gått. Eftersom det inte har varit en ordentlig hälta som hållit i sig så har jag inte tänkt så mkt mer på det.  Men nu efter vi kom hem efter slottshoppet så bokade jag tid hos Tomas bara för att försäkra mig om att han är helt frisk.
 
Tomas var mycket proffisionell och kände igenom honom väldigt grundligt, från topp till tå. Och mycket riktigt fann han något. Han upptäckte en skada i vänster bog. Elton skrek när han manipulerade leden :(  Det är troligen ingen ny skada heller då han är mindre musklad på den sidan vilket tyder på att han har avlastat det benet ett tag.
 
Han visade även smärta i ryggen vilket troligen är en effekt av snedbelastning.
 
Vi ska nu börja ett rehab program i kombination med daglig massage och börja ge tillskott av glucosamin i maten. Det blir även återbesök hos Tomas med laser. Vi börjar med det. Blir det inte bättre så måste jag nog tyvärr göra en utredning hos veterinär med röntgen.
 
Varför har det blivit såhär? Ja, det kan ha varit en gammal skada. Ifjol så brakade han ju in med bogen i en gren när vi tränade uppletande. Blev halt ett tag men sen bra. Eller så är det helt enkelt överansträngning. Vi kör ju rätt hårt året om. Drag vintertid, agility, spår, sök lydnad under barmarksperioden. Springer, simmar, cyklar.  Elton är alltid taggad och alltid redo för att jobba. Samtidigt visar han sällan smärta. Att jag undersökte han nu var bara ren slump.  Tomas berättar om att det är inte ovanligt att agilityhundar skadar sig. Agility och sök är väldigt påfrestande för hundens muskler och leder. Får de dessutom ingen rejäl viloperiod så får de aldrig återhämta sig.
 
Jag har jättedåligt samvete och klandrar mig själv för att jag själv åsamkat det här. Men Elton är ju alltid så pigg o arbetsglad o vill alltid göra saker. Svårt att lägga in viloperioder då..  Iggy tror jag blir svårare att överträna. Han har helt enkelt inte samma motor och driv som farsan och lessnar rätt fort av att träna länge.
 
Ska ju på bruks SM om en månad. Med lite tur kommer jag nog kunna starta där. Men värst mycket hårdträning som jag hoppats på kunna göra under augusti blir inte av. Så SM blir som det blir.
 
Sen har jag också överbelastat mig. Har drabbats av löparknä. Får ont i knät när jag springer. Tydligen något man kan få om man tränat för mkt i kombination med felaktiga skor, dålig/obefintlig stretching.
 
Blir tokig! Någon däruppe säger att jag ska helt sitta still och inte röra ett finger? Blir less på det här..
 
 
 
 
 
 
Jag lovade ju att skriva lite om valpträffen vi hade på rullsands camping. Redan när det blev klart att jag skulle ner till Gävle och skutskär så kontaktade jag uppfödaren samt valpköparna. Jag missade ju valpträffen som var i Juni pga annan tävling och jag  tyckte det skulle bli himla trevligt om jag kunde få träffa några nu när jag ändå åkt ner. Johanna som äger Tuff skulle ändå vara där och tävla med sin vuxna jaktcockertik Spika. Sen bor ju Sussie och Niklas från Lyckostigens  utanför Uppsala. Emil och Ida bor i Sthlm och Nelson bor heller inte så jättelångt bort.
 
De enda som inte kom på träffen var Eddie och Ebba som bor på Gotland resp Kalmar. Väldigt bra uppslutning tycker jag, 5 av 8 valpar samt både mor och far :)
 
De kom till tävlingsplatsen och sen åkte vi till campingen. Vi började gå ut i skogen så att valparna fick busa.
Vad ska jag säga om mitt intryck av valparna?  De var allihopa väldigt  glada och sociala, orädda, frammåt och väldigt intensiva. Den som skiljer ut sig från mängden är Iggy som är den absolut lugnaste valpen. Storleksmässigt  är Emil störst och Ida minst. Sen var Nelson och Iggy rätt lika i både storlek och kropp. Tuff var jättesöt för han såg verkligen ut som en liten mini flat!  Iggy och Ida var lugnast vid passivitet medans Emil och Nelson hade lite mer myror i kroppen. Sen beror det ju delvis på hur vana de är på att sitta uppkopplade. Iggy har tränat mkt på det under veckan. Dock har han aldrig protesterat mot det heller.
 
Vi grillade hamburgare som Sussie och Nicklas bjöd på medans vi snackade hund i massor :)
 
Alla valpar verkar vara rätt så självständiga. I Iggys fall när vi är i skogen så sticker han gärna iväg en bit och undersöker saker på egen hand, så det gäller att ha koll och ständigt öva kontakt och inkallning i skogen. Han har hittills aldrig stuckit och inte kommit tillbaka men jag vill gärna ha honom inom synhåll. I stort sett alla hade problem med dragande i kopplet vilket var skönt o höra då det inte bara är jag som misslyckats med det ;)
 
Alla valpar har precis som Iggy varit väldigt matglada men nu så var både Ida och Emil kräsna med maten. Även Iggys besatthet av att leta diverse äckligheter ute och stoppa i sig var någonting som de andra kände igen sig i.
 
Alla valpar verkar ha fått bra hem och alla har hamnat i aktiva hem. Nelson ska få en lydnadskarriär, Mary hade redan börjat på moment som fjärren, rutan, vittringen mm och då fick jag väldigt dåligt samvete, Iggy har ju knappt gjort någonting! Emil och Ida ska få jaga, Tuff ska bli agilityhund och Iggy ska bli agilityhund i första hand. Om koncentrationen blir bättre kanske bruks och lydnad oxå kan bli aktuellt. Just nu kan han fokusera väldigt korta stunder o sen lessnar han. Men han är ju inte så gammal så de löser sig säkert. Jag vill oxå försöka göra vattenproven och ett nybörjar B prov för apportera gör han väldigt gärna och även simma i vatten. Men avlämningarna får vi pyssla på lite med innan de sitter bra ;)
 
Elton, Nelson och Jojo
 
Elton, Tuff, Jojo
 
Elton, Emil och Jojo
Elton, Iggy och Jojo
Elton, Ida och Jojo
Nelson
Ida
Tuff
 
Iår blev det inget tåmeläger utan en veckas agilitytävling i söder istället. Vi var 4 tjejer som åkte ner med 2 hundar var,  8 hundar totalt. Vi bodde på en camping 1 mil  utanför Skutskär där tävlingarna hölls, på rullsands camping. En riktigt mysig camping och riktigt härlig sandstrand. Det enda tråkiga var att man inte fick bada med hundarna där.
 
Jag har tävlat totalt 18 lopp på 6 dagar. Sen har det varit värmerekord med högsta värmen på mer än 100 år. Runt 25-30 grader och sol varje dag. Det har märkts på både hundar och männi8skor. Elton har inte varit lika snabb som han brukar men i jämförelse med sina medtävlanden har han ändå haft bra tider.
 
Fredag:
Två offociella laglopp. I agilityloppet gick vi runt men fick tyvärr  5 fel (kontaktfältet) och i hopploppet gick vi även där runt men rev ett hinder. Det räckte dock till en SM pinne i hopp men inte i agility.
 
I voov cupen diskade vi oss.
 
Lördag:
Hopploppet: Gick runt nollad och tog en SM pinne :) Dock på en dålig tid då jag glömde göra ett byte och det blev en stoor sväng på ett ställe som kostade tid. Tack vare stort startfält delades 12 pinnar ut och vi knep den sista :) Banan var för övrigt jättekonstig då den bara innehöll hopphinder och en enda tunnel...
 
Agílityloppet: Det gick skitbra ända fram till dess att en bajspåse låg ivägen där vi skulle springa på banan. Jag avbröt då och trodde jag skulle få omlopp men domaren tyckte inte det. Blev väldigt sur då jag inte tycker man ska behöva utstå att de ligger massa grejer på banan.... 20 fel
 
I vov cupen fick vi 5 fel pga hoppat kontaktfält..
 
Söndag:
Hopploppet: Förarliga 5 fel då han rev näst sista hindret. Om han inte hade gjort det hade vi kommit 2a och tagit en SM pinne.
 
Agilityloppet: 10 fel pga hoppade både gungan och A hindret.
 
vovv cupen: Var väl taggad så han rev bägge första två hinderna!
 
Måndag:
Vilodag. Blev joggingtur, bad, grillning, långa promenader.
 
Tisdag:
Agilityloppet: Här nollade vi och fick en SM pinne på placering 6 :)
 
Hopploppet: Väldigt svår bana att komma ihåg, hade sent startnummer och försökte memorera banan in i det sista, inne på banan så gick allt bra ända tills Elton fick syn på en tunnel som han smet in i och vi diskade oss.
 
Vov cupen: Svår slalomingång som han inte tog, gick sen ur slalomet. Hoppade A hindret. Totalt 15 fel
 
Onsdag:
Agilityloppet: Hoppade både A och balans. 10 fel
 
Hopplopp: Diskade oss, riktigt svår bana, klarade dock en riktigt svår slalomingång!
 
Vovcupen: 5a på Ahindret, 5 fel
 
 
Torsdag:
Agilityloppet: Det ösregnade preciis när vi körde-. Sen slutade det...Disk pga tog hopphinder från fel håll. Passade då på att ta om ahindret som han oxå hoppade.
 
Hopploppet: Nollade och tog en SM pinne på en 7e plats. Var en rätt enkel och rolig bana med massa spring. Trots maxade hinder på 45 cm och en oxer i slutet så hoppade han fint och ordentligt :)
 
Vov cupen, finalen: Klurig start som började med en vägran, fortsatte med 5a på Ahindret och sen en disk när jag inte lyckades tråckla runt ett hinder. Hoppade sen gungan oxå... SUCK!!  Dessa förbannade kontaktfältshinder. Han har ju varit jättesäker på dessa tidigare, nu som bortblåst....
 
Positivt: Elton har haft bra fart många av loppen, i några lopp har han dessutom slagit bland annat En-Sam på tid! Vi har kommit runt 13 av 18 lopp (diskat oss 5 av 13 lopp) vilket jag är jättenöjd med eftersom det har varit en del svåra banor. Jag har haft huvudet kallt och kommit ihåg alla banor. Sen har jag inte alltid kommit ihåg alla byten jag ska hinna göra men hinderordningen har jag iaf kommit ihåg :) Överlag tycker jag att han är himla hindersäker med tanke på att vi tränat så lite i år.
 
Sämre: KONTAKTFÄLT!  I nästan varje agilityllopp har vi fått fel på balanshinderna. Gungan har han hoppat när den slagit i marken, balansen har han smygit ner och sen hoppat, A hindret har han hoppat med ett rejält skutt så man inte ens kunnat missat på håll. Nä nu måste jag verkligen TRÄNA kontaktfält innan jag tävlar nästa gång.
 
Iggy han har fått en stor dos av miljöträning och det har behövts då han har sin osäkerhet  för andra hundar. Han blir som en liten mask så fort vi kommer nära någon annan hund och ska vägra gå och istället lägga sig ner och fjäska. Att gå runt med han på tävlingsplatsen har varit som att släpa på en säck potatis men de har blivit bättre och bättre under veckan. Att bo ihop med en flock har gått bra tack vare att han är såpass lugn och har en väldigt försiktig attityd mot nya hundar. Dock är det bara Elton som leker med honom då han inte verkar gå hem hos nån av de andra hundarna, de blir mest bara irriterad på han när han klommer och ska fjäska för dem.
 
Han har oxå kommit in i nån slags hormonrusning nu när han plötsligt blir jätterädd för mörkret. Jag hoppas verkligen det växer bort, vintern är lång och mörk i norrland!
 
Att vara själv i tältet medan folk kommer och går har funkat jättebra för Iggy. Bara någon enstaka gång har han börjat yla.
 
Fästingar har de fått massor av, tyvärr så var jag så naiv att tro att en vecka i gävle inte skulle vara några problem men tji fick jag.
 
Förutom att tävla har vi badat en hel del, gått härliga långpromenader, umgåtts med folk och så har vi haft en liten valpträff en kväll på rullsands camping. Jättekul! Bloggar om det lite senare.
 
Sen kom även Eltons uppfödare Veronica förbi för att titta, jättekul att ha intresserade uppfödare :)