Ibland undrar man vad man utsätter sig för som hundägare. Vissa tror säkert man är tokig. Idag ringde nämligen väckaren 05.15 eftersom jag skulle till agilitytävling i Nybro (ca 2 timmar bort och första start kl 8.00)

Det positiva är att min kropp har blivit van en tidig dygnsrytm. Kliver i vanliga fall upp ca 6.15 när jag ska upp och jobba. Men kvällarna blir lidande och Peter-min älskade sambo uppskattar inte alltid min vana att vilja dra mig mot sängen vid nio-halv tio snåret.

Det blev en snabb morgon, snabb filtallrik, snabb packning av grejer till bilen och snabb kiss med hundarna. Sen bar det iväg. Resan dit gick rätt fort eftersom knappt en bil var ute vid den tiden en lördagmorgon och vägarna var i stort sett fria. Tur var väl att jag kom i god tid eftersom det var ett gissel att hitta dit. Tur jag har GPS på telefonen, en av de bästa uppfinningarna enligt mig!

Loppen då.. Ja jag är faktiskt riktigt nöjd med Eltons insats. Dagen började med en klurig agilitybana. Dock var Elton med mig väldigt bra och jag fick bara 5 fel pga ett slarvigt bakombyte som ledde till en vägran (ett extra varv runt ett hinder). Fick dessutom näst snabbaste tiden. Drygt 30 starter i denna klass. Vann ett presentkort på färskfoder. Nordic hundfoder. Det kommer han säkert att gilla ;)

Hopploppet var en riktigt kul springbana som såg väldigt enkel ut. Skulle passat Elton riktigt bra. Men jag har inte lärt mig bromsa han på ett bra sätt (fast fick lära mig ett knep på senaste träningen som jag måste öva) så då springer han gärna förbi ett hinder i farten. Så blev 10 fel totalt.

Wilma hade jag anmält med eftersom jag tycker hon har visat övverraskande bra med fart under senaste inoffarna hon har varit med i. Vet dock inte vad som händer med henne när det är officiella tävlingar. Idag var hon nämligen seg som ett klister. Kan vara en kombination av att de är svårare banor, hon blir osäker och sen att det blir långa dagar på en officiell tävling vilket inte blir på en inofficell. Försöker att inte bli besviken men det blir jag. Suck. Tur dock att jag har Elton. Han gör mig aldrig besviken :)
Idag så kom jag med på mentalbeskrivning med Elton på Karlshamns bk. Jag är väldigt nöjd med resultatet som helhet men en sak stör jag mig enormt på. Jag fick nämligen en 2a på skottet! Jag kunde inte tro mina öron när jag hörde det, inte för att det är världen katastof men jag tycker det var väldigt orättvist. Sedan när jag åkte iväg på sökträning så visade jag filmen för Roland Sjösten (väldigt erfaren MH beskrivare) som tyckte det var en självklar 1a! För skottberörd är han definitivt inte men han riktade uppmärksamheten mot skytten (som stod halvdold i ett buskage) och kanske hade han en förhöjd förväntning på en fallande dummie eller fågel ett ögonblick.

Annars så är jag väldigt nöjd. MH:t visade en hund som är väldigt livlig, har bra social nyfikenhet och leklust, bra avreaktioner efter både dump och skrammel och inga kvarstående rädslor.

Jag är jättenöjd med att han har så pass stor nyfikenhet och leklust att han helt utan problem springer ut 40 meter till en främmande person i förklädnad och leker hejvilt. Detta gjorde han även innan jag började sökträningen eftersom han tidigare provat på avståndsleken i ett kurssammanhang. Nästa gång jag är ute efter en ny hund så väger avståndsleken tungt för min del i ett MH.

Han har dock en brist i sitt gripande och sin lust att kampa rejält med främmande personer men det visste jag sedan innan. Dock har jag tränat upp en bra kamplust när det gäller att kampa med mig vilket räcker ganska bra i vardagen. Sen ska man tänka på att det gäller en fågelhund som inte är avlad för att kunna kampa, snarare tvärtom, de ska vara väldgit mjuka och försiktiga i munnen. De flesta cockrar jag vet kampar dock inte alls.

Sen blev det lite fel i jaktleken "lilla bytet". Elton har tränats till att inte bry sig om rörliga föremål (tex fåglar, ekorrar, katter osv). Detta är jättepraktiskt i vardagen då jag inte annars hade kunnat ha han lös i parker här i karlshamn där det vimlar av fåglar. Så därför stack han inte efter bytet även fast jag knäppte lös kopplet och gick några steg fram. Efter tiden var ute sa dock testledaren att han verkade vara "för lydig" eftersom de inte hade väntat sig att denna hund skulle stå som ett ljus inför denna stora retning. Men sen när jag gav varsågod stack han som en oljad blixt och tog trasan och sprang runt med den.

Ett av få tillfällen jag fick höra Elton skälla var när spökena kom fram. Då blev det "kom inte hit" skall konstant och morrningar mot bägge spöken.

Eltons MH protokoll finns att läsa på min hemsida: http://www.freewebs.com/lisaedvardsson/eltonmh.htm