Under senaste dagarna har det blivit två spårpass för Elton och ett för Iggy. Igår fick Elton ett spår på ca 900 meter i Byske som Peter hade lagt. Spåret fick ligga 2 timmar och gick omväxlande i gallringsskog och på hygge med mkt ris och annan vegetation. Själva spårarbetet var inget att klaga på. Han jobbade på bra och såhär i efterhand skulle jag ha haft med vatten för det var riktigt varmt och kvavt.  Men han hittade bara 2 av 5 pinnar. Så nu blir de träning med fokus på pinnar.
 
Så idag åkte jag ut med en kompis till kullaskogen. La ett 400 meter långt spår till Iggy som var lite klurigt, gick över berghäll bland annat. Sen la jag ett 100 meters rakt pinnspår till Elton. Tanken är att han ska börja tänka pinnar istället för spår när de ligger så tätt. Men han hittade bara 3 av 5 pinnar. Han blir ju alltid jätteglad när han hittar en pinne men de e som att han har på tok för bråttom och därför missar dem. Så inga fler långa spår nu utan de blir mer pinnspår. Kanske godis i spåret hjälper att få ner farten.
 
Iggy löste sitt spår superbra! Han spårar nästan bäst när de är lite klurigt. Han hittade 4 av 5 pinnar dessutom :)
 
Igår blev det dessutom ett lydnadspass i Byske. De blev ruta, fjärren o inkallning för Iggy. Frammåtsändande o inkallning och skall för Elton. Belönade inkallningen med tennisboll men de misstaget gör jag inte om. Eltons absoluta favoritleksak. Efter det så kunde han inte öra frammåtsändande längre utan bara tänkte på bollen jag hade i fickan. Nåja, man lär sig av sina misstag. Provade även att börja med saktagående med Iggy. Men han fattade ingenting så jag la ner det.
 
I väntan på att spåret ska ligga med Linnea :)
Förra veckan hände en sak som fick mig att bli riktigt arg. Vi var på ett ganska enkelt utomhusdop hos en kompis. Hade först hundarna i bilen under själva cermonin (i skuggan såklart med bakluckan öppen). Men när den var klar och det var fika så tog jag ut hundarna ur bilen och band dem under ett träd istället bara ett stenkast från där vi satt och fikade.  Det var varmt och kvavt och väldigt mkt broms i luften. Elton får nästan panik av att sitta instängd i bilen bara av att höra det surrande ljudet utanför (Myggnät stänger ju inte ut ljudet tyvärr) så han blir betydligt lugnare att sitta kopplad vid ett träd än i bilburen.
 
På dopet var det ganska många barnfamiljer. Satt dock och såg hundarna hela tiden från där vi satt för att ha koll på dem. Plötsligt går det fram en 1 åring med hennes mamma mot hundarna. När de är ganska nära springer jag fram o ifrågasätter varför hon släpper fram sitt barn till helt okända hundar som sitter kopplade. Hon blev rent förbannad på mig varför jag ifrågasatte henne, hon tyckte de såg så snälla ut.  Mina hundar är jättesnälla men man kan ju inte ta det för givet att alla är det. Dessutom kan även en snäll hund känna sig trängd när den är fast. Det har även hänt mig tidigare och jag fick samma reaktion då. Jag har ju själv barn och kommer ju aldrig låta henne gå fram till okända hundar sådär. Isåfall frågar man ägaren först!
 
Nåväl. Förutom dopet vi var på så har vi även varit på ett bröllop i Härnösand. Vi åkte först ner till övik för att lämna hundarna hos en hundvakt. Passade på att träna två pass lydnad, ett på hundvaktens tomt och ett pass på öviks bk. För Iggys del blev det att köra igenom hela 3ans program inkl platsmomenten med kommendering. Första passet gjorde han samtliga moment väldigt fint förutom hoppapport och metallen. På hoppet så sprang han runt hindret på tillbakavägen och metallen släppte han halvvägs in.  Andra passet så gjorde han allting bra men var ganska seg (25 grader och sol). Så jag får väl försöka träna extra nu på hoppapporten. Rutan måste jag träna utan target några pass.  
 
 
I måndags åkte jag o Peter upp till Piteå ett par dagar med hundarna och lillan såklart. Det blev några dagar där vi träffade svärföräldrarna och jag passade då även på att besöka två grupper på tåmelägret. Jag fick även till två riktigt bra träningspass med hundarna.
 
Ena passet blev ett spårpass i en fin tallhed nära pite havsbad. Peter la två spår åt mig, bägge på ca 6-700 meter. De fick ligga kanske en timme knappt.  Elton spårade bra men han hittade bara 2 av 5 pinnar. Han var på tok för het och spåret hade nog gärna kunnat få ligga längre om vi hade haft tid.
 
Iggy gjorde dock ett kanonjobb och hittade alla sina pinnar (2 naturpinnar och 2 vanliga). En riktig stjärna idag!
 
Sen åkte jag o hälsade på två grupper på tåmelägret. Å vad sugen jag är att delta. Men nästa år så! Satt o kollade på hur många gånger jag varit med. Det är några gånger när man börjar räkna!
 
2010 Sök med Sigge Friis(Elton)
2011 Sök med Curt och Ingalill Blixt (Elton)
2012 Spår med Nils-Rune (Elton)
2013 Sök med Anette (Elton)
2015 Spår med Ann-Sofie Lindgren (Iggy)
 
 Nästa år är jag sugen att delta i gruppen brukslydnad och uppletande. Uppletande är ju något vi knappt börjat med. Att tävla högre har hittills känts så avlägset men jag tycker att han har verkligen spårat bra de få spår jag lagt denna säsong.
 
Hundarna fick även ett pass lydnad på piteå bk innan vi åkte hemåt. Trots 20 grader och sol så skötte sig bägge riktigt bra och hade fin intensitet.
 
Elton fick nöta på frammåtsändandet och inkallningen och Iggy fick nöta på rutan, fritt följ och inkallning.  Eltons frammåtsändandekunskaper sitter fortfarande i så de e bara att nöta på nu som gäller.
 
Rutan är ett mysterium. Ibland funkar det klockrent o ibland inte alls. Måste  träna mer på  att han ska hitta rutan bland andra störningar i form av koner och dels kunna hitta mitten utan en target i.  Så med tanke på tävlingen är det nog vårt osäkraste moment och därför blir det att prioritera rutan träning ett tag.
 
Sen tränade vi även ett pass när vi kommit hem med delar av lydnadsgruppen på nydala. Maxat med störningar i form av fotbollsungar överallt. Rutan och inkallningen gick super det passet men vittringen gick kasst. Nosarbetet gjorde han bra men alltför slött och ofokuserat..