Idag var vi ute i kulla och tränade med hundarna. Väldigt vackert väder, solen sken och några minusgrader. Så här får de gärna vara hela november med innan snön kommer och man kan börja åka skidor.
 
Började med att lägga två spårupptag till Elton, ett vänster och ett högerupptag. Sen vallade vi upp en minisökruta och körde några skick med Ozzy. Två helt okända människor som gick ut och gömde sig på 20 meters djup. Än så länge kör vi bara enkla hitta övningar där han direkt han hittar dom får massor av belöning. Han älskar den här typen av övning. Absolut inga problem med nya människor heller. Bara de har godis så är de direkt hans bästa vänner :)  Det är så kul att jag har fått mig en (till) hund som älskar folk och är social :) Känns bra det här inför blivande sök karriär!
 
Sen så gick jag upptagen med Elton. Båda gjorde han klockrent! Trots att de gick åt olika håll med. Han har verkligen börjat fatta att han ska söka sig rakt ut och söka spåret. Sen vet jag inte om det är lyckträff att han har tagit rätt rikting de senaste gångerna men de känns riktigt bra iallafall!
 
Efter det gjorde jag ett litet miniuppletande med Ozzy där jag kastar ut flera föremål i skogen som han får leta på en 5x5 stor ruta. Föremål är ju inte hans starka sida men de börjar ta sig mer och mer tycker jag.
 
 
 
 
 
Tiden går och nu har Ozzy hunnit bli 4 månader. Han har både vägts och mätts och trots att jag tycker att han är så stor så är han faktiskt mindre i både vikt och höjd än Elton var som 4 månader.
 
Vad gäller Ozzys träning så har hittills vi fokuserat på:

*Miljöträning
*Social träning med nya människor och hundar av olika slag
*Lek och föremålsträning
*Kontaktövningar, påbörjat klossen, gå fint, inkallning, sitt, ligg
 
I söndags var vi på klubben, jag var tävlingsledare för lydnadsklass 2 och efter det så fick Ozzy träna lite bland andra hundar som störning. Det går fantastiskt bra, Han fokuserar för det mesta jättebra på mig trots andra hundar och skällande runtom. Dock har vi ju den där lilla nosen som gärna vill doppas ner i backen och snusa efter godisar som ligger varstans på planen. Dock är det väldigt lätt att bryta honom när han nosar. Men så fort man inte gör något dimper den ner i gräset igen! :P När han blir äldre och jag kan ställa mer krav på honom ska han få ligga plats istället så fort vi pausar för att bryta det där "nosandet" på plan!
 
När det var prisutdelning i klubbstugan fick han även vara med och det är inga problem för honom alls att vistas bland mycket folk. Han vill helst komma upp i knäet och bli klappad av varenda en :) Känns väldigt kul och skönt att ha fått en valp som är socialt trygg och glad i nya människor!
 
Han är nästan rumsren nu, Inne gör han aldrig någonting men de händer ibland en olycka i trapphuset påväg ut.
 
 
 
Ja de e nästan skönt att nu är tävlingssäsongen över. Det har varit så himla hektiskt att åka o tävla varje helg o sen ska man ju hinna träna under veckorna dessutom! Fast de e ju vansinnigt kul med, annars hade man inte hålligt på.
 
Nu har vi bara nån agilitytävling kvar i november samt ska försöka oss på en elitstart (lydnad) med i december.
 
Planen var att starta elitlydnaden redan i oktober (nordmaling och umeå) men vi har helt enkelt itne haft tid att träna tillräckligt och att starta elit är inte direkt som att starta lkl 1.... Jag är ju dessutom lite av en perfektionist av mig, vill att vi ska kunna gå in på planen och känna att vi kan ta ett 1a pris. Inte att det ska vara slumpen som avgör. Sen kan ju mycket hända på en tävling men att vi under träning kan prestera ett 1a pris är ändå minimikravet innan jag tävlar.
 
Vi har iallafall fått till några pass lydnad och då med fokus på rutan som verkar helt ha försvunnit ur den store svartes hjärna.. Det är framförallt rutan som behöver nötas ordenligt innan vi är redo för en start. Sen är jag ju inte helt nöjd med något moment ännu. Om man siktar på 10an kanske man når en 8a ;)
 
Med den lilla svarta har jag börjat en valpkurs. Eg inget nytt för mig som jag inte kan men de e bra för att träna regelbundet och i ny miljö och med störning i form av andra hundar. Även för att få leka med andra valpar. Försöker socialicera han ordentligt så att han lär sig hundspråk bra, här i huset bor det en Kooikervalp´och en Keeshoundvalp. Sen har jag varit på björkstadens viltspårsträning och låtit han träffa en hel del vuxna och lugna hundar. Det är inga problem för honom med nya hundar. Han är försiktig till en början men blir snabbt ganska trygg. Han är väldigt uppmärksam för andra hundars signaler och kapitulerar direkt om någon hund säger till honom. Där ser jag en skillnad mellan han och Elton, Elton är ju så mycket mer intensiv i sina kontaktförsök och även i allt annat han gör vilket gör att han kan vara lite mer "jobbig" men det bidrar även till hans höga motor.
 
Ozzy gör iallafall allt för en godbit och sä länge man jobbar man godis som belöning har han en otrolig kontaktbenägenhet och vilja att jobba. Dock blockerar ju hans matfixering han från att alls vilja leka och söka och hämta föremål. Jag ser en stor lek och kamplust i andra sammanhang och särskilt i konkurrans med andra hundar så de e så tråkigt att den ska vara som bortblåst när matte vill leka :(