Ja vad ska man säga. Året har snart gått och det jäkligt fort. Dags att börja summera ihop året.
 
Jag kan inte vara mer än nöjd med min lilla svarta råtta. Vi började året med att tävla lydnad och det i klass 3. Vi tävlade  tre gånger (Umeå, Åsele, Norsjö) och tog ett 1a pris 2 av de gångerna. Sedan innan hade vi redan ett 1a pris som vi tog i vännäs i december så då var LP3 bärgat :) Lydnadsmålet för året var här redan nått!
 
Bruks tävlade vi endast två tävlingar under året. Båda i Umeå, vårprovet och höstprovet. Båda i spår. Blev uppflyttad bägge gångerna och vann dessutom bägge! Uppflytt till högre på våren och till elit på hösten :)
 
Agility är den gren vi tävlat mest i (11 tävlingshelger). I början på året hade vi inga pinnar i HO2 och var precis uppflyttade till AG3. Resultatet är att vi tog tre pinnar i hopp och nu är uppflyuttade till HO3 och vi tog även ett CERT i HO3! Vi har två sm pinnar totalt, en i vardera klass.
 
I augusti anordnades det även ett vattenprov för spaniels i umeå. Jag anmälde mig, köpte vilt och tränade ett par veckor innan provet. Resultatet blev att vi klarade både det enkla och svåra vattenprovet och blev "provbäst" dessutom! Nästan utan träning :)
 
Nu i december anmälde jag mig till elitklass i lydnad. Döm om min förvåning då han går skitbra, fixar alla momenten och vi får ett 1:a pris och dessutom vinner klassen!
 
Under vintern drar vi även en hel del på skidor för motion och aktiveringens skull. Han verkligen älskar det och trots sin storlek så tar han uppgiften på fullaste allvar och ger järnet jämt!
 
Jag kan bara vara jättenöjd med resultaten under året. Elton har återigen bevisat att han verkligen är en allroundhund av stora mått (trots hans 16 kg). Alla uppgifter han ställts inför har han klarat av hur bra som helst.
 
Min största önskan är han får vara fortsatt frisk under 2013 så att vi kan hålla på med alla aktiviteter som inplanerat. Mål för 2013 kommer i ett senare inlägg.
 
 
 
 
 
 
 
Fick en smärre chock när jag såg besöksstatistiken när jag nu loggade in på bloggen. Över 100 st läsare! Annars brukar det stadigt ligga på ca 20 st som följer mig blogg. Tack för allt stöd och alla varma kommentarer jag fått här och via facebook, telefon och sms. Det värmer! Ännu har jag inte hört något från strömsholm så läget är ännu oförändrat.
 
Iallafall tänkte jag bryta av med en positiv nyhet. Jag var ju och tävlade lydnad med Elton i vännäs i söndags. Premiären i eltitklass! Jag hade som inga jätteförhoppningar på ett 1a pris. Både platssittningen och apporteringen har gått dåligt på träning. Men tydligen kan herr Elton överraska mig. Han tyckte väl jag behövde muntras upp en aning :) Det gick nämligen kanonbra, mycket bättre än jag någonsin kunde hoppats på. Vi landade på totalt 277 poäng och kannamde hem ett 1a pris och vann dessutom klassen!
 
Vi började med platssittningen, Elton har ju på träning lagt sig ner innan tiden gått ut. Men de gjorde han inte den här gången. 9a i betyg (flyttar tassar)
 
Efter det följde platsliggningen och där fick jag en snäll 10a. Gjorde ett dk på nerläggandet och sen halvsatt han sig på uppsittet. Men vi tackar och tar emot ett fint betyg!
 
Jag drog startnummer 4a och blev sista ekipaget ut. D andra var en rottis, en kelpie och en pumi. Fria följet gick bra. Fick en 8a i betyg. Smådetaljer som drog ner betyget. I elitklass får man vara nöjd med en 8a i FF för det är nästan omöjligt att få högre oavsett hur bra det ser ut. Dessutom är FF väldigt lång i eliten och jag är glad att Elton har en bra uthållighet.
 
Elton är väldigt säker på zätat. Ordningen var stå, ligg och sitt. Det går faktiskt bättre när jag tränar det sällan än att jag ska hålla på att traggla det fram och åter. Han gjorde skifterna korrekt och jag fick glädjande nog 9,5 (sent ställande)
 
Sen var det inkallning, behövde göra dk på ställandet. Fick en 8a. Här behöver jag helt klart träna in snabbare ställande och läggande i framtiden.
 
Rutan var kanonbra!, jag gillar domarens kommentar: Imponerande, snyggt! :) Rutan är ju ett av hans säkrare moment, behöver bara underhållsträna och se till att han kan hitta rutan självständigt utan föregående synretning.
 
Apporteringen har som sagt strulat lite genom att han blir för het av apporterna och struntar i konen, alternativt tar apporten i mitten (första bästa han ser). Men nu gjorde han den klockrent förutom att han "dödade" apporten med framtassarna. En 8,5 (slarvigt gripande)
 
Apportering metall och hopp var hans enda betyg under 8 då han "dödade" apporten med framtassarna, och travade med den på tillbakavägen samt tuggade på den. 7 i betyg.
 
Vittingen gjorde han bra men det tog ett tag innan han bestämde sig för den rätta. Har väl inte tränat så mkt svårare luktdiskriminering när jag bara håller pinnen kort innan. Fick en 9a för slarvigt gripande.
 
På fjärren gjorde han ett skifte fel, flyttade sig något Betyg 8. Måste jobba på bakåtsitt från stå. Allmänt på fjärr på långa avstånd.  
 
1Sitt i grupp -9
2Platsliggning-10
3Fritt följ-8
4Zätat -9,5
5Inkall-8
6Rutan-10
7Apporteringsdirr-8,5
8Metallapport och hopp-7
9 vittring-9
10 Fjärr-8
 
Totalt: 277 poäng av 320 och ett 1a pris!
 
Jag är så helvetes ledsen. Förbannad och besviken. Att hundar blir sjuka, skadade och måste avlivas är något som drabbar andra. Inte mig. Man läser ju titt som tätt på andras bloggar om hundar som blivit överkörda, blir sjuka eller skadade, opereas osv, Men jag har hittills klarat mig bra, Elton har fått några sträckningar samt vattensvans som varat någon dag och sen blivit bra. Wilma har ju dragits med sina öroninflammationer men de är ju inte direkt livshotande. En gång skar hon även upp sin ena trampdyna när hon grävde i en sandlåda som valp men de kunde jag bandagera själv och det läkte det med på nån vecka.
 
 
Men nån gång är det väl min tur (otur?) att drabbas av något. Nu har det hänt. Mina ögon tåras när jag tänker på det. Varje gång någon frågar på facebook eller i verkligheten, via sms eller telefon blir jag ledsen.. Jag kan inte fly verkligheten. Vill bara vakna upp ur mardrömmen.
 
Hur som helst såhar jag inte fått domen riktigt än. Jag var och röntgade Ozzy i vännäs när hans hälta på ena benet inte ville ge med sig. Det visade sig vara en tillväxtrubbning som kallas "short ulna". I underbenet finns två ben, radius och ulna. De växer paralellt. Nu är det så att Ulna har slutat växa för tidigt medan radius fortsätter växa. Det innebär att benet på honom håller på att vrida sig. Får de fortsätta växa utan någon åtgärd har jag läst att de blir så vridet tillslut att det kan gå av. Såklart blir det en hög belastning på armbågen, artros och pålagringar.
 
Men bilderna har skickats till specialist (ortoped) på strömsholm som ska titta på dem. Därefter får jag mitt slutgiltiga besked vad som kommer ske för Ozzys del framöver.
 
Veterinären i vännäs sa dock att troligast måste man göra en operation där man kapar benet (!) och låter det växa ihop igen. Men den deformation av benet som redan blivit kommer inte man kunna göra nått åt, bara hejda ytterligare deformation. Därför är de ju tveksamt om han kommer kunna fungera normalt även efter en operation. Iallafall inte som den aktiva hund som han är menad att bli.. Ingen agility, ingen bruksträning, ingen jaktträning, inga långpromenader i skogen där han hejdlöst får busa med Elton...
 
 
Ja just nu ser läget väldigt mörkt ut.
 
Jag var och tränade lydnad med Elton idag i inomhuslokalen. Ozzy fick stanna hemma. Han får bara vara inne och ta det lugnt. Jättekul för en livlig valp..
 
Jag tycker det är så tråkigt att inte kunna träna med honom, han är så fruktansvärt kul att arbeta med. Glad, fullt av energi och kan jobba hur länge som helst för en liten foderkula.. Inom både bruks agility och lydnad hade jag höga förhoppningar om honom. Hur ska en så livlig hund kunna nöja sig med ett liv med enbart koppelpromenader och som sällskapshund? Är det shysst vare sig mot honom eller mig??
 
Nä nu är det bara o vänta o se när de hör av sig, än är beslutet inte taget om de nu blir operation eller inte.