Igår när jag åkte iväg och red med ARKUM så var det med en tjej som berättade att hon var medryttare på en häst som hon skulle åka till imorgon och rida. Kom på den goda Idén att följa med och ta med Elton för lite miljö träning bland stall och hästar.

De är ett stall som ligger i överboda, en halvtimmes körning från umeå. Hästarna är gammeldagsa bruksnordisar med mycket man och päls och hovskägg och används till turridningsverksamhet. De var verkligen lugna och goa och perfekta att titta på för Elton.

Lämnade Wilma hemma den här gången för att han inte skulle följa henne hack i häl. Dessutom fokuserar hon bara på att äta hästskit så då har man inte annat o göra än o försöka hindra henne. Elton fick även han tag i en frusen hästboll men den lyckades jag hindra honom från att svälja. Annars tyckte han de var lite läskiga men sen var han mer intresserad av att leka med höet, bita i grimskaft och allt annat som fanns.


  
Igår på hundkursen så skulle vi i grupper om två och två skriva ned de tre viktigaste momenten att lära ut på en allmänlydnadskurs och sedan hur de ska läras ut och tränas på steg för steg. Jag och Caroline hade exakt samma tre som vi absolut tycker att alla hundar ska kunna. Kan dom dessa tre så är det nästan de enda de behöver kunna i livet.

Det är:
 
* Inkallning
* Gå i koppel
* Stanna

Inkallning har jag som motivering att utan en fungerande inkallning kan inte hunden vara lös utan måste alltid koppelrastas/motioneras. Visst, det funkar att alltid ha hunden kopplad men väldigt tråkigt för hunden att aldrig kunna vara lös och få sträcka ut samt att leka med andra hundar. Om inte hunden kan vara lös kan man heller inte träna och tävla i annat än utställning och kanske spår då. I nästan alla grenar krävs det att hunden kan vara lös och komma på inkallning.

Gå i koppel utan att dra tycker jag är minst lika viktigt. Både ägare och hund får skador på nacke av att promenaden är en dragkamp. Blir ett ständigt irritationsmoment dessutom.

Stanna behöver hunden kunna om man är ute och rastar (lös) och man kommer till en väg eller det kommer en bil osv och inkallning är olämpligt. Stanna är praktiskt i alla situationer när man inte vill att hunden rusar iväg, hoppar ut ur bilen själv.