I helgen har det blivit tävlingar för hela slanten. Det är dock bara Elton som har fått tävla den här helgen. Jag känner mig  lite småsugen att tävla apellspår med Iggy  med tanke på alla hans framsteg i spårarbetet på sista tiden. Men det som är trist är att alla apell tävlingar ligger samma dag som elitspår. Jag prioriterar då att tävla Elton. Jag har missat tillräckligt med tävlingar pga möhippor och bröllop i höst. Så ett kval till nästa års bruks SM känns ju lite smått hopplöst men till våren finns det 5 möjliga tävlingar så helt kört är det ju inte.
 
Iallafall så var det agility samtidigt som bruks i kalix vilket möjliggjorde ens att kunna åka eftersom jag kunde samåka med Ida som skulle tävla agility. Jag tycker att kalix är  för långt att åka om man måste köra själv och dessutom boka boende själv.
 
Iallafall så var det ju inte helt optimalt då jag var på bröllop på fredagkväll. Klass 3 gick sist på lördagen så vi åkte tiidigt på lördagmorgon vilket innebar att jag sov 4 timmar natten innan. Men vad gör man inte för att få tävla?!
 
Första loppet var kaos. Elton var som en kalv på grönbete och gick knappt att få kontakt med. Banan var heller inte helt enkel.  Men andra loppet var en betydligt enklare bana med väldigt mkt springsträckor. Där hade vi bättre kontakt och springbanor passar Elton som handen i hansken. Så vi nollade o vann det loppet :)
 
Efter agilityn åkte jag till kalix brukshundsklubb för att köra igenom elitprogrammet med Elton. Kalix hade en väldigt fin och gigantisk apellplan.Lydnaden gick väldigt bra och Elton var skittaggad! Kändes bra inför morgondagen.
 
På söndagen var det elitspår. Jag hade även  anmält mig till agilityn utifall att de skulle gå dåligt på spåret och vi skulle bryta.
 
Vi var 5 anmälda men bara 4 kom till start. Väldigt konstigt med så få tävlanden. Vi började med spåret. Spårupptaget gick åt höger men självklart gick Elton åt vänster- bakspår. Han vände  självmant precis när hon sade det så hade han vänt en sekund innan hade det blivit framspår..
 
Sen väntade det klurigaste spåret jag någonsin gått på tävling. Det var faktiskt väldigt likt SM spåret. Många terrängskiften, en del spetsvinklar och apporterna precis efter vinklarna,  vi korsade en skogsbilväg ett par gånger och  spåret gick även på vägen ett par tillfällen. En pinne låg precis mitt på den oxå.  Så tur att jag på träning även låter spåret gå på vägar emellanåt men jag har inte varit med om att vi fått spåra hårt på tävling.   Elton spårade så fenomenalt bra så jag blev nästan tårögd. När vi tex kom ut till grusvägen så var han jättenoggrann och spårade långsamt och noga .  Min gps stannade på 1,95 km så nog fick han sig en ordentlig utmaning killen. Tyvärr hade vi bara 5+slut så då bröt vi och åkte tillbaka till agilitytävlingarna.
 
Agilityloppet blev en snabb disk då jag var lite optimistisk i ett blindbyte och Elton sprang förbi tredje hindret som jag inte ens såg. I hopploppet blev det en förarglig vägran då jag blockerade slalomingången av misstag. Annars hade vi ett snabbt och nollat lopp i övrigt.
 
Så helgens resultat blev en vinst i agilityn med SM pinne. Men gud vad jag är ledsen att det bara är två elitspår kvar i höst vi kan åka på med tanke på hur bra spårform Elton är i nu. Det är aldrig samma sak att tävla på våren för då har man knappt hunnit träna spår.
 
Elitspåret
 
 
Vinstloppet
 
 
 
 
 
 
 
 
Alltså Iggy slår alla rekord när det gäller att älska vatten. Det finns ingen hund som är mer badgalen än vad han är. Nu när det är värsta högsommarvärmen får han simträna flera gånger i veckan vilket han inte har något emot. Vill aldrig att sommaren ska ta slut!
 
Jag var förresten på spanielträning i kälen i onsdags. Vattenapportering var temat. Tyvärr var det bara träning inför det enkla vattenprovet. Jag hade velat göra lite mer avancerade grejer som apportering av and i vass, över en ö mm. Men för de hundar som var där var det nog så avancerat med en enkel apportering på blankvatten av dummie. Det märks så väl att jaktvarianten i hästlängder slår utställningsvarianten  när det gäller att jobbba. Så Iggy fick göra flera blindapporter. Alltså hämta in de apporter som blev kvar i vattnet. Och det gjorde han med den äran. Trots att han inte hade sett markeringen så simmade han målmedvetet ut bland näckrosor och sökte dummien och apporterade den ända in till hand :) Sen fick han göra en lite längre apport som landade bakom en stor sten. Inga problem det heller.  Så nu kan vi bocka av att vi tränat vattenapportering med skott oxå.
 
Förutom vattenapportering har det blivit lite mer spårläggning. Iggy fick ett kort apellspår med två pinnar plus nätbollen. Jisses vad fint och målmedvetet han spårade. Båda pinnarna in och snygga vinklar. Nu börjar det se ut som något som jag är nöjd med :)
 
Elton fick ett halvlångt spår. Sista innan tävlingen på söndag. Han tog alla pinnar trots att det var lite knepiga ställen, i gropar och på dikesbotten mm. Han spårade väldigt fint och gjorde två klockrena spetsvinklar. Det enda jag inte var riktigt nöjd med var upptaget. La ett högerupptag som Elton tog direkt men åt vänster. Sen följde han det ca 15 meter och vände själv. Vet inte om det var pga att jag stod kvar och inte följde efter eller om han såg att han var påväg mot vägen men jag tror inte han hade analyserat någonting iallafall.
.  
I helagen som var så träffades träningsgänget för en träningsdag. Vi började med lite lydnad på en äng där bara Elton kördes igenom, budföring för Iggy  och sen avslutade vi dagen med upplet.  Dagen var mest vikt till Elton eftersom jag ska tävla elitspår till helgen i kalix. Både lydnaden och uppletet kändes kanonbra med honom! Det enda som jag har lite ont i magen för är den där jäkla inkallningen. Jag får som aldrig till det. I helgen satte han sig upp när jag gick ifrån honom. Sen stannar han knappt på ställandet och ibland lägger han sig på ställandet istället...  Har jag ett föremål bakom ställer han sig klockrent. Suck.
 
Iggy gjorde jättefin budföring på ängen. Han vet exakt vad som ska göras och den här gången hade han även bra fokus tillbaka mot mig :)  Uppletet gick sådär, han fick en synretning men istället för att plocka grejerna så ville han först kolla upp alla andra legor, spår mm. Nåja, vi har inte bråttom med att få till ett uppletande. Högre spår känns så ofantligt långt bort för oss, om det ens är möjligt?
 
Någon dag senare fick hundarna spåra. Jag la ett 1 km spår till Elton och ett apellspår till Iggy. Eltons spår gick kanonbra förutom att han missade sista två pinnarna. Jag har som inte kunnat lägga några längre spår. Det är på tok för varmt för det. Så jag antar att det var värmen som gjorde att han tog slut på slutet. Jag hoppas verkligen att det är en mörk skuggig granskog vi ska tävla i i kalix. Är det 20 grader och sol och spårning på torrt kalhygge/ gles tallhed  kommer det bli jäkligt tufft!
 
Iggy har fått nätbollen nu några gånger i slutet på sitt spår. Bara för att jag vill expremintera hur jag kan få upp intensiteten och motivationen för spårarbetet. Och det har  hjälpt! Han spårar  intensivt  betydligt längre sträcka nu än tidigare men tyvärr går han nu över pinnarna istället.  Men man kanske får acceptera det en period och träna mer på pinnarna sen. Jag vill ju ha en spårhund som verkligen älskar att spåra och gör det med hög motivation och intensitet.
 
Sen har Elton fått några upptag. Jag vet inte vad som hänt men plötsligt vill han bara ta alla spårupptag åt vänster. Ja är det inte det ena så är det det andra. Men han har iallafall tagit upp spåret jättefint vid första kontakten oavsett om det går inne i skog, på hygge mm, alltid något all glädja sig åt!