Imorse var det dags för ett rehabpass igen. Nu får han värma upp med att skritta o sen är det travintervaller som gäller. Denna gång med ännu lägre vattennivå vilket han klarade galant. Fram är han väldigt stabil och har fint steg. Det var stabilare i bakdelen nu än sist. Han har ju haft tendenser att va lite ostyrslig bak. Höger bakben har ibland lite svårare att hänga med. Innan operationen uppmärksammade jag  att han ibland lyfte upp höger baktass i galoppen och jag ville att de skulle undersöka även det i Strömsholm. Jag var livrädd att han skulle ha patella luxation. Men knäna var stabila och höfterna bra så jag tänker att de kanske hänger ihop med antingen spondylosen eller att han pga smärta fram har belastat felaktigt bak.
 
Sophia kände igenom hans bakdel efter vattentrasken för säkerhets skull. Hon tyckte han var lika musklad på bägge sidor och att han var hade god rörlighet på båda sidor. Nästan  överrörlig men det är typiskt unghund med eftersom dom ofta inte hunnit få så mkt muskler ännu. Eftersom Iggy  är väldigt rörlig så ska jag absolut inte stretcha han. Han behöver alla stödjande och stabiliserande muskler han kan få. Många djurägare gör där lite fel och stretchar (säkert i all välmening) oavsett om det behövs eller inte. Men stretchingen ska isåfall vara befogad och att hunden har ett problem med att få för kort muskulatur. Det är en god idé att regelbundet gå till hundfysioterapeut så att man kan kolla igenom hunden så vet man vad sin hund behöver.
 
Han verkar inte vara besvärad av höger bak så vi fortsätter med rehaben som vanligt. Positivt för idag var att han  inte hade några som helst problem med rörligheten fram på något ben och vi ska nu sluta med den passiva rörlighetsträningen. Han stretchar sig så fint själv med så det tyder på att han inte har någon smärta, isåfall skulle han aldrig utföra det. I vattnet gick han helt perfekt i både skritt och trav trots längre intervaller och lägre vattennivå.  Mitt hjärta tar små glädjeskutt för varje liten förbättring :)
 
 
 
Imorse var det dags för rehab igen. Fram till nu har jag gått två ggr /vecka men från nästa vecka ska jag börja gå en gång per vecka istället. Dels pga ekonomiska skäl men dels oxå för att det är som viktigast i början när man inte kan göra så mkt hemma. Nu blir det ju mer och mer hemmaträning istället.
 
Vattentrasken gick bra, han fick trava i ytterligare sänkt vattennivå vilket gick nästan bättre än med mer vatten. Nu går han perfekt med frambenen i både skritten och traven. Det är bakdelen som svajar och är instabil. Vi måste börja jobba mer med bakdelen nu hemma så att han får bättre kordination, balans och stabiliserande muskler.
 
Massage och laser både på armbågar och ländrygg. Rörligheten är väldigt god på båda frambenen, dock känner hon fortfarande en seghet i vänster. Han var även lite "trådig" vid  vänster bogblad när hon masserade men det släppte fort. Det kan bero på någon ny övning han gjort.
 
Promenaderna ska utökas till 25 minuter den här veckan. I övrigt ser mitt veckoschema ut såhär varje dag:
 
  • Balansboll med bakdelsövningar
  • Cavaletti
  • Åttor mellan benen
  • Fjärr rörelser på rörligt underlag sitt-stå och ligg-stå
  • Massage och passiv rörlighetsövning
  • Vacker tass
  • Gå i uppförsbacke korta stunder på promenader
  • Gå i lössnö och ojämnt underlag typ blåbärsris korta stunder på promenader
Äntligen kan jag blogga om något annat än rehaben. I söndags var jag nämligen o tävlade drag i skellefteå med Elton!
 
En liten fritidsaktivitet jag har och som både jag och Elton tycker är väldigt kul är draget. Elton älskar att springa och jag tycker om att åka skidor. Det är så bra att kunna slå två flugor i en smäll och kunna motionera både hund och matte samtidigt :) Jag önskar så mycket att Iggy kommer bli frisk så att vi kan köra tvåspann framöver. Jag blir mer och mer övertygad om att han är lika duktig som pappa sin eftersom vi har en ständig fight om att inte dra på våra promenader!
 
Förra året var jag ju iväg o tävlade på ett par dragtävlingar. Följde med Helene mest för att det var skoj. På en av tävlingarna gick det ju så bra att vi till och med tog ett cert! Men för mig har det aldrig varit målet att tävla utan mest att jag tycker det är så kul!
 
Även fast jag bor i Norrland så är det ändå relativt få dragtävlingar här runtikring på ett rimtligt avstånd. Det är Härnösand, Skellefteå och Sundsvall.
 
Sen har vi vindelälvsdraget och bothnialoppet som båda är inofficiella. I år ser det nog ut som att jag kommer delta i Vindelälvsdraget med Umeå brukshundsklubbs lag.
 
Velade in i det sista om jag skulle delta på tävlingen i Skellefteå. Snön kom sent så innan jul har jag inte tränat nått på skidor. Sen åkte vi till Thailand och jag åkte på en väldigt långdragen förkylning som jag inte blev frisk ifrån förrän för några veckor sen. Iochmed Iggys tidskrävande rehabilitering har jag knappt kunnat gå på IKSU och Elton har fått nöja sig med lite mindre motion än vanligt. Men ett antal pass har det blivit och jag provkörde en mil på nydala med honom för nån vecka sen och det gick väldigt bra. Vi tog oss runt på 27 minuter :) Det var dock rätt hårt och bra före.
 
Jag bestämde mig attt åka på tävlingen efter jag noga frågat ut folk om banans kupering och de skulle vara en snällare bana. På söndagen skulle det bli -13 grader och det betyder oftast hårt o bra före. Jag förväntade mig en hyfsat lättåkt bana lik nydala med hårt o snabbt före. Men fy så fel jag hade...
 
Föret var riktigt mjukt och jag gled inte ens i nedförsbackarna utan fick skejta konstant och kunde inte glida och återhämta mig efter de tunga uppförsbackarna. Men Elton är dagens hjälte, han är verkligen en sann draghund, hans storlek till trots så kämpar han på oavsett hur trött han är. Vi stannande och vilade lite i en uppförsbacke då jag vill att han oxå skulle få chansen att vila lite.
 
Terrängen var väl inte jättehemsk men backarna kom hela tiden tycker jag. Jag tycker hellre om när det är långa flacka partier där man bara kan få in ett arbetstempo.
 
Sen när vi kom in på stadion så fick vi lite problem med en Vorster med pulka som hela tiden prejade in oss i kanten eftersom han var så intresserad av Elton. Men annars var alla andra omkörningar superbra, snabba o smärtfria! Spåren var så breda så de kändes aldrig trångt
 
Vi åkte runt på dryga 36 minuter vilket jag är mer än nöjd med då de kändes som vi höll på en evighet. Vid prisutdelningen så fick jag reda på att hade vi bara åkt en halv minut fortare hade vi fått DRH 2.  Lite surt såklart. Hade jag vetat att det var såhär tungt före och så mycket backar så hade jag aldrig åkt. Inte med den lilla träningsmängd vi faktiskt haft. Men det är ju svårt att veta. Men nu vet jag ilallafall hur vitberget ser ut :)
 
Fick iallafall en värmande kommentar från domaren och det var att han var grymt imponerad av oss att vi tog oss runt på den tiden o i det här föret :)
 
 
OSB, bilderna är inte från i söndags utan från tidigare tillfällen. Det var faktiskt strålande sol när vi tävlade så det var synd det inte fanns någon fotograf på plats, hade kunnat bli fina bilder!