Idag hade vi möte på förmiddagen med jobbet och sedan åkte vi ut i fält och kollade på skogs skador. Hundarna var med såklart. Eftersom vi slutade tidigare så tänkte jag utnyttja dagsljuset till att åka och lägga spår.

Jag åkte och la ett ca 500 meter långt spår med fyra pinnar på en kortklippt stubbåker. Det var väldigt blött och geggigt och spåret passerade tre ganska breda diken. I en av vinklarna la jag en pinne. Jag gjorde dessutom en terrängövergång i slutet från åker till skog där slutet fick ligga.

Det kändes som att det kunde bli en utmaning för Elton, kanske snudd på svårt med tanke på att vi spårat ganska lätt på senaste tiden (enbart skogsspår) men ibland måste man göra saker svårare med. Klarar de inte så avbryter man ju bara och så får man göra enklare nästa gång.

Men Elton, den lilla spårguden tog upp spåret i rätt riktning och spårade sedan klockrent hela vägen. Klarade alla vinklar med någon enstaka ringning- Även dikesöverfarterna och terrängskiftet klarade han efter en stund när han insåg att spåret gick över och inte någon annanstans.

Sedan hade jag gjort två spårupptag. Det ena tog han upp rätt och det andra ville han ta fel men då höll jag bara emot i linan tills han valde andra hållet själv. Vet inte om det är rätt eller fel men jag provar denna metod ett tag nu och ser om det hjälper. Det har ju uppenbarligen inte hjälpt att låta han ta fel håll och sen släppa på han igen. Tror att han helt enkelt är för ivrig att följa spåret så han bryr sig inte så noga om vilket håll det går.
I helgen har jag tränat uppletande och lydnad. Uppletande i två olika rutor. I lördags i klubbens ruta och idag i kullaskogen. Jag har en ny taktik nu. Jag vallar hel ruta men lägger bara ut föremål i en korridor. Föremålen har varit ganska stora och många. Sen får han inte se när jag lägger ut utan hans energi räcker och blir över även om han inte får en synretning. Jag tror på att hon han får tillräckligt många erfarenheter av att hitta föremål dit jag skickar så kommer han lita på att han ska springa rakt ut och leta dit jag skickar.

Uppletandet gick jättebra bägge dagarna. Rutorna var båda öppna och den ena med lövskog och den andra på tallhed. Jag nöjde mig med 3-4 skick i varje korridor. Viktigt tror jag att det är att sluta när det går bra och lägga band på sig att utmana ödet. Lätt hänt att man kör för många skick så att hunden blir trött och okoncentrerad.

Lydnad tränades på klubben. Har tränat dold platsliggning, plats sittning, apportering över hinder, apportering av metall, sittande under gång, rutan (treans) och treans fjärr på 5 m håll.

Är väldigt nöjd med fjärren. Lagom intensitetsnivå och bara i skiftet sitt-stå har han rört sig frammåt. Skiftena ligg-sitt hade kunnat vara mer explosiva. Tror jag ska träna dom separat ett tag så att jag inte förstör de andra skiftena.

Rutan var ju längesedan jag körde. Nu har jag provat skicka han på ca 25 m håll och då har han direkt fått sug ut mot rutan och hittat mitten! Det är helt fantastiskt! Ligg, transport och inkallning har inte varit några större problem. Det här momenten känns faktiskt ganska bra och inte långt ifrån klart. Men jag ska fortsätta träna på att skicka på rutan så att han blir ännu mer säker på att hitta mitten.

Det som har varit helgens stora missnöje och ett problem jag absolut måste få bukt med är hans tjuvande när jag lämnar han sittande. Det ger förargliga avdrag som känns väldigt onödiga. Så nu får jag träna sitt stanna kvar varje dag och med retningar!
I lördags träffade jag Ida för att träna lydnad och filma olika moment som vi senare ska analysera och planera upp höstens och vinterns lydnadsträning.

Jag satsar ju nu friskt på lydnadsklass 3 och målet är nu en start i vännäs 27 november. Men efter dagens träning  känns det nästan som om de kanske är lite väl optimistiskt.

Gjorde en kalky i excel och man måste i princip ha poäng på samtliga moment för att lyckas. Det är kofficient 2 på metallen och sitt i grupp resten har kofficient 3 och 4. Man måste ha 8 i snitt för att klara sig precis för ett 1a pris. Så det är verkligen flera snäpp hårdare nu än i klass 2 där man nästan kunde nolla 3 moment och ändå klara sig.

Vi har delar av alla moment klara. De två moment som vi är längst ifrån just nu är fjärren och vittringen. Fjärren för att det är så svårt att få han i rätt aktivitetsnivå. Antingen är han på tok för het och flyttar fram. Eller tvärtom och för långsam reaktionsförmåga i skiftena.

Vittringen har vi bara än så länge tränat i skogen och med kottar eller skogspinnar. Så länge de är halvgömda bland löv och gräs samt en bunt andra pinnar/kottar går de bra men så fort de kommer fram helt synligt vill han gärna hugga första bästa.

Men det finn mycket som är bra oxå. Under träningen hade han väldigt fin attityd i fritt följ, bra och snabba lägganden och sedan kunde jag göra flera rutskick på 10 meter med ligg och inkallning.  Rutan har vi inte kört sen i somras så jag är glatt överraskad av att han kom ihåg den så bra!

I dag följde jag med på björkstadens spårcirkel. Det blev ett spår lagt på ca 500 meter och sedan tränade vi lite uppletande. Jag gjorde ett spårupptag men där tog han upp bakspår. Jag gillar inte riktigt hans höga intensitet som han får innan vi ska gå ett spår, den passar sig inte riktigt bra när han behöver vara fokuserad vid upptaget. 

Spåret gick dock bra, en missad pinne men han klarade svårigheten att spåra över en sandgrop. 

Vi vallade en uppletande ruta oxå. Uppletande var jättelänge sen vi körde. Här har jag oxå fastnat lite i hur jag ska utföra detta. Känner nästan att synretning blir på tok för hög retning för honom. Får klura vidare på detta!