I helgen är jag i Piteå och tävlar lydnad på deras tvådagars halloween tävling. Det är debut för Iggy i LKL 2 och när jag ändå är uppe så anmälde jag även Elton i eliten bägge dagar.
 
Passar även på att hälsa på svärföräldrarna i samma veva. Kul med så pass intresserade svärföräldrar som till och med följer med hela tävlingsdagen samt filmar :)
 
Vi började med upprop för eliten kl 10. Det var 8 startanden och uppropet för klass 2 skulle vara kl 12. Såklart lottades jag ett sent startnummer (nr  7). Tack och lov fick jag byta startnummer så att inte starterna skulle krocka.
 
Platssittningen gick bra, han lade sig inte ner o de e ju det jag är rädd att han ska göra. Däremot hade han varit ngt orolig så vi fick bara en 8a. Platsliggningen gick dock bättre och belönades med full pott! 
 
Kort uppvärmning och sen in o köra. Programmet gick hyfsat, han var lite låg på fria följet och zätat men han gjorde alla skiften korrekt iaf.  Att göra språngmarsh från stillastående och tvärtom var svårt. Inkallningen gick bra men de e ju hans långa stoppsträcka som ger neddrag. Rutan gav full pott men de var nära på att den skulle gå åt skogen. Domaren tvärrusade nämligen precis innan jag skulle skicka han då han upptäckte att han ville stå närmare rutan. Det störde Elton och han gjorde en vid båge mot domaren innan han tvärvinklade in i rutan och ställde sig i ena hörnet. En störning vi måste träna på!
 
Apporteringarna gick bra, dock avdrag för slams. Kommer nog aldrig orka jobba bort det. Hellre glädje och fart i apporteringen.  Vissa domare drar mer för det, vissa mindre. Är i alla fall väldigt nöjd med att han hade bra fart till konen (som vi jobbat med) och direkt tog den högra (som är den svåra sidan).
 
Vittringen gjorde han perfekt men tyvärr med tugg. Fjärren gjorde han perfekt men tyvärr flyttade han fram det sista skiftet från stå till ligg istället för att göra fällknivsrörelsen. Blev även ett dk på uppsitt.
 
Det räckte dock till ett 1a pris men poängmässigt väldigt blygsamma 266,5 p. Vi vann även klassen av 8 startanden.
 
Gruppmomentet med Iggy gick kanonbra. Han låg lugnt hela tiden, dock ej med hakan i backen. Full pott. Sen lite snabb uppvärmning och in som nr 1. Iggy var så himla fin idag! Pigg och glad och fokuserad! Det märktes även i protokollet för vi fick nästan uteslutande höga poäng 9 och 10. Det enda som gick sämre var hoppet. Han gjorde det men med flera dk. Har knappt tränat det på sistone då jag typ inte varit på brukshundsklubben o tränat. Vill nämligen träna på olika platser och inte bara på  trygga och invanda klubben. . Så imorgon ska jag värma upp hoppet lite bättre. Fick även en 8a på helhet för jag tog i halsbandet på han ett tillfälle när jag ville tagga han på rutan.
 
Poängen räckte till ett 1a pris på 189 p och en 2a placering. Mina fina duktiga lydnadshundar <3 Imorgon har vi en ny chans. Hoppas vädret är lika bra då som idag :)
 
 
 
 Film från Iggys program:
 
 
 
 
 
 
 
 
Ikväll var vi ut o körde lite backintervaller med hundarna. Peter med Elton, jag med Iggy och Tina med sin bc.  Vi alternerade mellan hundarna i vilken ordning vi sprang uppför backen.  Testade att köra först med Iggy en gång och då gick han hyfsat, han tittade bak litegrann men då kunde jag heja på honom och då drog han hela vägen upp. Men ju fler intervaller vi gjorde desto mer taggad blev Elton och började skälla och då gick det inte att springa först med Iggy längre då Iggy låser sig på Elton o kan inte gå ifrån han.
 
Så Iggy fick efter det starta som nr 2 eller sist. När vi startade som nr 2 fick han i alla fall ha en störande skällande Elton bakom sig men det gick bra så länge han hade Tinas hund som var före att gå på. 
 
Så dagens dragpass var ömsom vin och ömsom vatten. Det positiva är att när han har en hare att gå på så drar han som sjutton oavsett hur tungt det är och hur brant backen är och det är ju bra att han inte slutar dra för att det blir tungt. Att köra om någon är heller inga problem när han har en hare framför. Det som är det trista är att han är så himla beroende av att ha en retning. Men jag ser i alla fall en liten förbättring sen när vi startade träningen för då kunde han inte gå före alls. Nu kan han iallafall gå före ibland (ibörjan han är som mest taggad och pigg samt inte har en störande Elton som skäller i bakgrunden)
 
Dragpasset innan detta pass så drog vi faktiskt en hel slinga själv med bara en synretning av en hund och cykel i början som for iväg. Trots att vi stannade och vilade så gick han igång o drog fint dessutom!
Den här helgen hade jag planerat sedan länge att åka ner mot Härnösand och titta på när Lisa skulle starta Eddie på ett fältprov för spaniel (nybörjarprov B).  Jag kombinerade det med att åka ner redan på lördag morgon till Tomas som oxå skulle starta på provet med sin jaktspringer Irra fast på vattenproven. Så på lördag förmiddag blev det lite generalrepetition med Irra. Jag hade med mig 4 änder från Umeå som vi tränade med. Vi hittade ingen jätteperfekt sjö för ändamålet men lite träning på stadga vid skott och kast (använde Tomas knallpåk) och att simma ut och sen leverera viltet blev det ju.  Är jätteimponerad av Irra som kastar sig i det iskalla vattnet (låg faktiskt is på vissa delar av sjön) utan tvekan och fixade apporterna varje gång med hyfsade avlämningar dessutom. Hon har ju inte tränat så mycket men de känns som poletten trillat ner nu ordentligt.
 
Efter lunch blev det först lite skottträning med Iggy. Han har ju på tok för hög förväntan vid skott och jag vill försöka få skotten att bli neutrala. Både med tanke på platsliggningen med skott i bruks samt även för framtida start i jakt. Därför jag bland annat inte startade Iggy på B provet. Tror det snarare skulle öka förväntningarna genom att förknippa skott med kast ännu mer.
 
Så först fick Tomas skjuta lite skott medan jag stod hel passiv med Iggy en bra bit ifrån. Men Iggy ville bara till Tomas hela tiden så tillslut släppte jag lös honom så fick han springa runt o kolla efter fågeln som han ville. Tillslut så lugnade han sig faktiskt lite eftersom det aldrig hände någonting efter skottet. Vet faktiskt inte om det här är rätt väg att gå men jag tänker ju att om han får uppleva skott utan att saker o ting händer så borde skotten ju tillslut bli neutrala. De e ju synd att de inte verkar vara någon aktivitet på skjutbanorna nu för det hade definitivt varit bra att kunna promenera i närheten av sådana.
 
Efter det så åkte vi till en fotbollsplan för att träna lydnad. Körde igenom hela elitprogrammet med Elton ink platssittning. Allt gick bra. Det som var sämre var inkallningen med segt stå (som vanligt) och zätat (ville stå alla skiften).
 
Körde sen Iggy med fokus på störningar. Iggy var supersprallig och jag fick verkligen ha tummen i ögat heela tiden för att han inte skulle hitta på bus. Så störningsträning är verkligen något vi måste köra ofta.
 
Körde lite vittning med Iggy med kottarna som Tomas fick ta på. Superfin fart ut, bra sökarbete och full fart in. Sen är hans grepp om kotten inte det bästa för den tappar han ofta på vägen in men det tänker jag inte tjata om. Jag har haft så mkt problem att han är så osäker och låg vid det här momentet så de är glädjen och farten jag är ute efter.
 
Morgonen efter så begav vi oss mot Härnösand och provplatsen. Hela 8 hundar skulle starta på B-provet på förmiddagen och sen 3 + 6 hundar på vattenproven.  Det var mest showvarianten av cocker och springer. Två jaktcockrar och en jaktspringer.
 
B provet gick på en gammal betesmark och det visade sig att de flesta hundarna klarade av apporteringsbiten bra.  Marken var väldigt  öppen så det var inget avancerat apportarbete. Däremot fallerade de flesta ekipagen på ett bristande sökarbete och enbart två ekipage blev godkända. Det såg ut som att många hundar helt enkelt inte vet vad de ska göra och  de kan bero på dels bristande träning och även bristande jaktintresse hos hunden.  B prov går ju på viltfattiga marker så de gäller ju att träna hunden att kunna söka under lång tid utan vittring eller belöning.  Iggys bror Eddie blev tyvärr inte godkänd idag, jättefin stadga och apportering men bristande sökarbete. Bara att träna mer och försöka igen!
 
Vattenproven gick på eftermiddagen. Irra klarade bägge proven galant! Superkul för dem och jag är helt övertygad om att även b provet skulle gå galant bara de tränade lite på stadga vid skott o kast samt finslipade lite på söket så att hon inte blir alltför vid. Här har vi en hund med ett inbygt naturligt sökmönster. Vissa hundar har bara saker gratis.
 
Vi firade dagens bedrifter med att gå en del av högakusten leden med vovvarna innan jag åkte hemmåt till Umeå igen.