Ja nu är det verkligen full fokus på elitdebuten i lydnad till helgen. Två onsdagar i rad har vi varit till ridhuset i vännäs och tränat. Dock lite otacksamma tider (21-23) vilket har gjort att man inte är isäng förrän vid midnatt. Men vad gör man inte för att förbättra sina odds?
 
Lydnaden har gått väldigt bra i de flesta moment. De två moment som är osäkrast är apporteringsdirigeringen samt platssittningen. Det är så förargligt med platssittningen, han lägger sig nämligen redan efter någon minut. Vet inte hur jag ska träna vidare på detta, naturligtvis går jag ju fram och belönar i tid och otid på träning men de är som att han känner sig otygg och de känns tryggare att ligga?
 
Apporteringen har  gått riktigt kasst, i ridhuset ville han inte ens ta upp apporten tillslut eftersom de blev skitiga! Han har dels svårighet att stanna vid konen med ryggen mot apporterna och dels svårighet att ta rätt håll eftersom han är så taggad på att hämta dem.
 
Det som går bra just nu är dock glädjade alla andra moment! Rutan hittar han klockrent varje gång oavsett om han har sett den läggas ut eller ej. Har tränat mest på ruta utan kanter men även med sågspån samt tygband. Har dock alltid en target i mitten. Här är konskicket inga problem.
 
Vittingen går med super, kör dock väldigt sparsamt, lyckas han två gånger så bryter jag där. Vill inte bygga upp någon hets och stress där. Omtagen, tugget och ingången hade kunnat förbättringsområden men i nuläget vill jag bara att han ska ha bra fart och ta rätt utan att smaka på de andra pinnarna.
 
Fjärren har fungerat perfekt, till och med bakåtsitt från stå har funkat! Från 15 meter ser man dock inte så noga men han gör då inga radikala framförflyttningar. Dumzätat fungerar även det super, bra signalkoll där och han gör oftast rätt med snabba skiften. Inkallningen funkar för det mesta bra, dock stannar han ibland själv utan kommando och ibland rejsar han på utan att lyssna så jag måste ge dk. Svårt att veta vilket humör han är på för dagen.
 
Har  två träningstillfällen kvar innan söndag. Ett på fredag på surf och ett i inomhuslokalen på lördag. Sen får de gå som det går. Kommer bli spänande! Det som är roligt är att ett lydnadschampionat inte alls känns ouppnåeligt längre. De flesta moment sitter och det som inte sitter kommer nog förmodligen efter lite träning göra det. Så den här tävlingen känns som skit detsamma, förr eller senare tar vi det :) Min älskade lilla svarta råtta!
 
Till det tråkiga nu, i morse såg jag att Ozzy  var tokhalt på ett framben. Jag har som alltid kännt mig lite orolig för hans ben. Dels för att jaktcockrar kan ha lite krokiga ben i allmänhet och jag har även hört talas om någon som till och med fått avlivas pga dålig benställning! Han har varit lite småhalt nån gång tidigare men nu rejält. Han är något fransysk i sin benställning med lite utåtvridna armbågar.   Jag har ju varit jättenoga med att INTE utfodra han för mkt och orsaka för snabb tillväxt vilket jag hört är dåligt. Snarare har han fått vara något mager. Samtidigt har jag ett valpfoder som ska vara bra (Purina pro plan).Med motionen har jag varit jätteförsiktig med att han inte fått röra sig för mkt. Nu när han fyllt 5 månader har jag dock börjat låta han få följa med mig i skogen längre studer och han rejsar ju på som ett ånglok hela tiden när han är lös samt busar väldigt vilt med Elton. Känns som att jag nu får bittert ångra det... tänk om han aldrig blir bra?  Jag tänker avvakta och låta han vila nånon dag eller två och om de inte blir bättre blir det nog veterinär.
 
 
 
 
I helgen är det agilitytävling i piteå. "Vinterhoppet". Komiskt då det inte är någon snö ännu! Fast jag klagar inte på frånvaron av snön iallafall. Det är varmt,  inga problem att träna hund, man kan spåra mm.
 
Min agilityträning har befunnit sig på ett minimum. Har hålit mig till de två gemensamma träningarna i inomhuslokalen. Innan det var det agilitytävlingen i timrå i september. Jag har inte haft riktiga taggen på agility, samtidigt som lydnaden nu är i fokus istället.
 
Jag och Ida åkte upp till piteå på fredag eftermiddag och installerade oss hos mina svärföräldrar. Eftersom Ida numera tävlar klass ett oxå så åkte hon till ridhuset redan innan 8 men jag kunde va hemma o ta de lugnt, ta sovmorgon, gå långpromenad med hundarna, shoppa lite i piteå och äta lunch innan jag fick skjuts till riduset. Lyx! Jag känner mig inte alls manad att vara i ett trångt högljutt ridhus hela dagen om jag inte måste. Till tävlingen i skellefteå måste jag försöka lösa det så att jag slipper det på nått sätt..
 
Resultaten då. Ja de e inte mkt att skryta med. Började med hopp 3 och där var Elton superspeedad och brakade in i massa hinder och taxerade som en get. 20 fel blev det. Men slalomen gick super! Han var även superkul att köra, älskar den hunden mest av allt på jorden! Han är så kul att jobba med oavsett gren så ger han allt!
 
Sen ag3 så gick det mycket bättre så Elton var lite mindre het. "Bara" en rivning. Men en rivning är ju en för mycket när man e ute efter cert. Vet dock inte hur tiden stod sig, men de var en hel del felfria. I klass 1 och 2 var vi alltid flera sekunder bättre än resten av startfältet som kom i mål men nu kan vi bli slagna med flera sekunder. Jag skulle våga påstå att Elton nog är en av de allra snabbaste hundarna i mediumklassen,  men vi får ofta tyvärr vida svängar  vilket gör att de något längsammare hundarna men som har bättre vägar kan slå oss.
 
Ozz har fått vara med i ridhuset och miljötränat vilket var nyttigt. Han gick upp i varv till tusen av att höra alla hundar och var riktigt dryg när han skulle hälsa på allt och alla och ville hoppa upp i mitt och andras knä hela tiden. Kunde dock träna med honom mitt i allt stök men så fort man inte "gör något" blir han som en studsboll. Mer miljö och passivitetsträning alltså!
 
Tränade även en del lydnad med Elton, rutan och apporteringen. Apporteringen går KASST, blir typ aldrig bättre heller ju mer jag tränar. Vet inte vad jag ska göra för att förbättra detta moment?  Rutan gick klockrent, ställde rutan på 3-4 olika ställen ute på en åker och han gjorde den supersnyggt varje gång.  Nu måste jag börja ställa ut den utan att han ser det med.
 
 
 
 
Ja så nu är han 5 månader fyllda. Han håller sig fortfarande ganska exakt både vikt och höjdmässigt med Elton. Han är nu 38,5 cm hög och 11,5 kg tung.
 
Han är som en liten turboräcer i skogen. Full fart hela tiden. Jag gör  mycket inkallningar hela tiden så att han blir van att hålla sig nära mig, än har  inte jaktlusten vaknat men hoppas den inte kommer vålla alltför mkt bekymmer när den väl kommer (om den kommer?, Eltons har inte vaknat ännu :)
 
Det är svårt att hålla sig att gå väldigt korta promenader, han har så mkt energi så de räcker och blir över. Dock ska ju inte valpar motioneras så mkt sägs det ju..
 
Uppletande har jag börjat introducera i hans värld. Har väl tänkt att om han ska springa runt som en tok och nosa så får han leta efter leksaker och inte efter vilt att jaga :)
 
Tidigare har mina övningar bara gått ut på att jag slängt ut ett antal föremål och belönat så fort han tagit dom. Förstärka föremålslusten så mkt som möjligt. Nu har jag börjat göra en korridor a 10 x30 meter i lättsprungen och öppen skog. Där har jag gödslat med föremål när han har sett på. Sen har han fått springa ut o hämta.  Första föremålet går bra men sen vill han mest leta godis som eventuellt kan ha ramlat ur min ficka. Godismonster! Ibland kan man bli tokig på hans matfixering, till stor del är det ju jättebra  eftersom om han inte hade gillat godis hade jag ju inte haft nått att belöna med.. Men lite mer lekintresse och lite mindre godisfixering hade varit kanon... Men ju äldre han blir så blir (förhoppningsvis) konentrationen större och kan fokusera på något i mer än typ 30 sek..
 
I övrigt är han nog en väldigt lättsam valp. Jag har kunnat lämna han ensam både i bilen och hemma i stort sett från dag 1. Vilket jag självklart inte gjort mer än kort korta stunde men nu är han o Elton ensamma ett par upp till tre timmar och dt går bara fint. Klippa klorna har aldrig varit något problem.
 
Just nu fokuserar jag på att han ska kunna hålla ett föremål i munnen och vara still. Min dröm är att kunna utveckla det till att han ska kunna hålla det trots att jag drar i det , alltså hålla emot. Detta för att jag vill få ett bättre grepp om föremålen, just nu är det så löst att han tappar dem titt som tätt. Men det kommer ta låång tid. Men det har gått frammåt. När han kom plockade han upp föremål och släppte dom direkt. Nu kan han hålla några sekunder och va still samtidigt.
 
En annan sak som jag håller på att utvecka är att springa till target och stanna där. Tidigare har jag bara belönat springa till target så han har jättesvårt att stanna där. Tar gärna upp plattan och kommer med den till mig.