Mitt 2016 har mest kretsat runt att jag var gravid och sen fick Linnea i juni. Min graviditet var ganska bra över det stora hela. Var lätt illamående ganska länge, fram till v 17 ungefär. Kunde hålla igång med skidåkning hela vintern, bland annat var jag med på några draghundstävlingar och därav SM i piteå. Sista gången jag åkte skidor var i början av april och då var ändå snön påväg bort. Hade aldrig några foglossningar eller ont i ryggen eller så. Men från v 30  blev det bara promenader som gällde och lite cykling och då började magen bli ganska stor o tung och besvärande för mig. Jag som är van att vara rörlig kände mig otymplig och promenaderna gick allt långsammare o de gick inte att ligga eller sitta bekvämt längre. Att åka bil längre sträckor var jobbigt.
 
Så tävlandet med hundarna på våren blev lidande. Elitspår var inte att tänka på alls så Elton fick inte tävla något på våren. Iggy fick däremot starta apellen och det gjorde han så bra. Riktigt bra spårarbete, klockren budföring och bra lydnad räckte mer än väl till uppflytt trots att jag avstod framförgåendet.
 
Linnea kom den 7e juni, 4 dagar för tidigt. Jag gick hem från jobbet bara några få dagar innan. Under sommaren var Peter ledig. Vi var mestadels hemma o gjorde kortare utflykter till stugan, till Byske och till vänner och bekanta. Första veckorna var jag ganska mörbultad men sen kunde jag undan för undan börja gå längre promenader och även träna lydnad o lite spår med hundarna. Tyvärr fick jag ju inte bada men hundarna fick bada desto mer då de fick simträna i Nydala sjön hela sommaren. Första månaderna präglades av att vara konstant trött då Linnea vaknade var tredje timme på nätterna för att äta. Hon ville inte heller ligga i vagnen första tiden så längpromenader var bara att glömma. Det var först då vi bytte till sitt delen i vagnen hon började gilla vagnen.
 
Sen kom hösten och Peter började jobba. Det blev mycket hundträning tillsammans med andra mamma lediga då. Tränade spår (med lillan i sele på magen) och lydnad. Öppna förskolan på teg blev en stående punkt och vi började i föräldrargrupp.
 
Tack vare att jag kunnat träna så ofta med hundarna så blev Iggy klar för en lydnadsstart i trean. på hösten. Tävlade på paltprovet i Piteå i början av augusti och där var Elton även anmäld till sin första Elittävling i spår. Tyvärr började han halta dagen innan så det var bara att stryka sig. Däremot gjorde Iggy mycket bra ifrån sig på sin debut i trean så han tog ett 1a pris :) Sen anmälde jag honom till Umeås dubbeltävling i september. Trots att vi nollade rutan ena dagen så gick han så fint i alla andra moment så vi fick ett 1a pris ändå! Dagen efter fixade han rutan så vi tog ett 1a pris även då och LP3!  Sen tävlade vi i Vilhelmina några veckor senare och tog ett fjärde 1a pris.
 
Elton tävlade elitspår i Umeå och sen sista tävlingen i Skellefteå men tyvärr har han blivit så slarvig i spåret och missar alltför många pinnar så det blev bara godkänt resultat på bägge tävlingarna. Vet inte riktigt vad det beror på då jag varit bortskämt med att han varit så duktig på att plocka pinnar tidigare. Skyller på att det inte alls kunnat bli samma mängd träning i år som tidigare år.  I lydnaden har vi ju vår akilleshäl frammåtsändande och inkallning med ställande men i övrigt tycker jag han går fint.
 
Sen på hösten införskaffade jag en riktigt bra mountainbike på rean på XXL på hösten. Nu kunde jag börja köra barmark med hundarna då min andra cykel jag tidigare haft är hemsk för ändamålet. Umeå draghundsklubb arrangerade tre tävlingar i oktober. En på kulla, en på ersboda  och en på nydala.  Jag deltog på alla tre med bägge hundarna. De var riktigt duktiga bägge två.
 
Barmarksperioden tog ett tvärt slut då det blev vinter i början av november och vi kunde byta ut cykeln mot skidor redan då! Sen försvann snön o de blev isgator istället. Så det blev att hålla tillgodo med nydala konstsnöspår istället. I samband med att snön kom så skadade sig Elton rejält. Vet inte vad som hände men han blev riktigt ordentligt halt och ömmade i bogen. Koppelvilade några veckor och han fick rimadyl och några besök hos Tomas. Hältan försvann men jag tyckte ändå att något inte stämde. Blev röntgen på björkstadens och där såg man att ena tån var bruten och ordentligt inflammerad.
 
Så det blev till att träna drag med enbart Iggy. Han har verkligen utvecklats i draget. Nu är det inga tveksamheter längre på att dra utan retning. Han har även fått träna på att varva och det har gått bra :)
 
Linnea har växt och jag har nästan slutat amma vilket är hur skönt som helst. Nu äter hon gröt och mat och precis börjat med vällning. Hon har fått två tänder och det kan vara fler på gång. Hon sover bättre på natten och vaknar inte för att äta längre vilket ger mig mer sömn så att man inte är ett spöke längre på dagarna. Hon sover fortfarande en gång på fm och en gång på em och lägger sig fortfarande sent (runt 11-12).
 
Inför nästa år hoppas jag på mer snö så att vi kan åka skidor på fler spår än på nydala, att Elton blir frisk i sin tå och att Iggy fortsätter vara frisk. Kommer skriva ner lite mål för 2017 i ett annat inlägg.
 
Gott nytt år!
 
 
 
Julen firades hos pappa och sedan åkte vi upp på juldagen till svärföräldrarna i Piteå. Passade då på att åka lite skidor på Lindbäcksstadion med Iggy. Sist jag var där och åkte skidor var på draghunds SM och då körde jag Elton. Nu körde jag nästan exakt samma slinga men med Iggy istället. Ena dagen jag körde var det nysnö och nära nollgradigt och föret var riktigt trögt. Dagen efter var det istället några minusgrader och föret var mycket bättre!Dessutom ganska nypistat och manchesterrandigt :) Iggy var riktigt duktig bägge dagarna. Han drog riktigt bra större delen av tiden. Inte illa med tanke på att det var ett helt nytt ställe och med några jobbiga uppförsbackar och sen springa lite runt runt på stadionområdet. Dag två gick det dock bättre, både pga att föret var lättare men även för att han då visste vägen bättre.  Det var inga problem för honom att köra förbi skidåkare eller att möta skidåkare. Vi körde till och med om en setter påväg in mot mål som sen fick upp farten och la sig i rygg på oss men Iggy var så fokuserad på mål så han struntade i den. Jättenbra erfarenhet!
 
Nu har jag även hört att kulla hundspår är åkbart i Umeå så det blir perfekt med en vilodag för Iggy o sen testa det spåret.. Sträckorna jag brukar köra med honom är  runt 3-5 km. Hellre korta pass där han hela tiden har hög motivation o så kan man köra fler pass per vecka istället.  Vill heller inte riskera att överträna honom, Han är ju min enda friska hund nu så är mer rädd för skador nu än normalt.
 
Nu är det 1,5 veckor som Elton har gått i bandage och kortare promenader. Han tar det ganska bra även om det märks att han emellanåt är lite understimulerad. Jag har blivit ganska bra på att lägga bandage nu när jag gör det så ofta. Har skaffat ballongskor som jag trär över bandaget så att det inte ska bli blött. Det funkar riktigt bra. Ger även bra grepp för tassen. Men funderar på att göra egna bandage av fleece  istället för att använda den där polsetlindan och vetflexen. Det blir så dyrt om man ska köpa nytt hela tiden. Visst kan man återanvända det några gånger men tillslut går det sönder ändå.
 
 
I torsdags var jag hos veterinären på Björkstadens djurklinik. Berättade hela storyn om att Elton hade skadat sig på promenad i början av november och gjort illa vänster bog. Sen att jag tyckte att hältan aldrig gav med sig. Och nu att tån smärtade.
 
Vi röntgade både bogleder, armbågsleder och tassen. Det var inte så svårt denna gång att vara veterinär då till och med jag kunde se att ena tån verkligen såg illa ut. När och hur han skadat den är fortfarande ett frågetecken och förmodligen har han gått med detta ett tag. Men bog och armbåge såg jättefina ut och inga tecken på artrosförändringar vilket var jätteskönt! Han är ändå nyss fyllda 8 och med tanke på hans hårda aktiva liv med både agility, drag, lydnad, bruks och i övrigt mkt utevistelse så hade man ju kunnat tänka att de skulle sätta sina spår.
 
Så nu fokuserar vi helt och fullt på att tån ska bli bättre. Till och börja med 1 månad vila/smärtstillande och antiinflammatoriskt. Ska bandagera tassen inför varje promenad som nu ska vara bara 5 minuters rundor. Sen får vi se. Blir tassen inte bättre kan amputation vara aktuell. Det låter drastiskt men flera jag känner har hundar som amputerat en tå och efter läkning har hundarna inte haft några bekymmer.
 
Så skadan är väldigt jobbig och tidskrävande men ändå inget jätteallvarligt. Räknar med att jag kommer ha en helt frisk Elton frammåt våren. Det tråkiga med det hela är ju att hela dragsäsongen är körd. Hade sett fram emot att få köra mkt skidor med hundarna i vinter och även tävla en del. Tur att jag har Iggy som faktiskt blivit mkt bättre i draget på sistone. Inte så bra att jag skulle orka fara o tävla på några långväga tävlingar men kanske några närliggande i alla fall. Sen är ju frågan hur de blir med vindelälvsdraget om jag måste köra han själv..
 
Nu väntar en vardag där jag förutom att ta hand om en 6 månaders bebis på dagarna även ska rasta två hundar som kräver olika långa promenader, bandagera tassen flera gånger per dag... Ja ni hör ju. Det är fullt upp. Som inte det vore nog har jag hoppat på en utbildning till lydnadsdomare där jag måste lära mig hela relgerna utantill på en månad då det skriftliga provet är.