Jag har länge funderat på att lägga spår i gammliaskogen. Det är ett av stans mest besökta rekreationsområden med motionsspår, stigar kors och tvärs som används för hundrastning, såhär års är det gott om bärplockare och orienterare med. Alltså rejäla störningar i form av olika spår. Men någon gång måste man prova och idag gjorde jag det :) Spåret blev 700 meter långt, 5 skogspinnar, massor av stigöverfarter, några vinklar och nån spetsvinkel. Det fick ligga en timme. Tänkte att det skulle bli svårt nog ändå, dessutom var det 20 grader varmt (kl 20.00 på kvällen!) Spåret gick över förväntan. Rätt spårupptag, han spårade några meter bakåt först men vände sedan själv! Han plockade 4 av 5 pinnar. Nu på senaste vi spårat har han hela tiden lämnat en pinne i skogen. Pinnintresset är det inget fel på, jag tror han bara är på tok för snabb och hinner inte registrera att det är en pinne. Annars är jag sjukt nöjd att han klarade svårigheterna. Blir nog till att lägga fler spår i tätortsnära skogar emellanåt :) Kanske öka liggtiden med och ha annan spårläggare. Tränade lydnad på mariehemsängarna medans spåret skulle ligga. Har kampanjat frammåtsändandet rejält sista tiden och jag tror poletten har börjat trilla ner ordentligt nu! Det här är ju ett evighetsmoment så klara är vi långt ifrån men det känns iallafall hoppfullt!
 
 
 
En gång per år så äger Tåmelägret rum. Jag har nu varit med 4 gånger på lägret. (Eller 3,5 gånger). Tåmelägret är ett bruksträningsläger där man i en hel vecka får drillas i den bruksgren man valt. Jag har gått sök 3 gånger och spår en gång. Väldigt nyttigt och lärorikt att få så mycket träning på en vecka samt få mycket hjälp och tips!  Jag är ju en riktig hundnörd ända in i själen så jag lägger mer än gärna en semestervecka på att träna hund :)
 
Den här gången slutade dock lägret lite abrubt för min del och jag hann bara gå tre dagar :( När vi körde sök i tisdags så skadade sig nämligen Elton. Jag har alltid varit medveten om att sök är en gren som innebär en något högre skaderisk eftersom Elton har så pass hög intensitet när vi tränar. När man tränar sök så gör man ju det i rätt svår terräng dessutom. Branter, stenig terräng, klippor, risiga buskage mm. Men hittills har han klarat sig bra tack och lov. Men i tisdags så fastnade han i en gren med benet i full fart och sträckte det. Jag fick benet undersökt direkt av en hundmassör som bedömde att det bara var en muskelskada (sträckning). Åkte till Skellefteå djurklinik dagen efter och där konstaterade de samma sak. Inga ben brutna eller ledband som hade skadats, skönt!
 
Men väldigt surt att de blev såhär. Direkt när det hände kände jag att jag nog inte borde köra sök mer pga skaderisken. Jag vill ju ha min Elton frisk så länge det går! Men sen har jag funderat över det som instruktören säger, att det är synd att ta bort en aktivitet som hunden verkligen älskar. Skada sig kan ju hunden göra på en promenad likaväl.. Nog tycker han om spår, lydnad och agility med men söket slår allting med hästlängder. Dessutom är han en riktig naturbegåvning.
 
Jag har fått verkligen goda vitsord av instruktör Anette Christoffersson som säger att han kan gå hur långt som helst. Elton har bra intensitet och fart, han är riktigt bra på att hitta figuranter som har ansträngt sig till det yttersta för att gömma sig ordentligt. Han är terränggående och har inga problem att forcera svår, brant, stenig och klippig terräng. Han är dessutom stensäker på markeringarna.
 
Hans svagheter inom söket beror egentligen på mig och min träning. Det är systematiken som brister och han blir ofta för grund och vid i slagen. Sen håller han ju så hög fart så jag tror han skulle få svårt att orka en elitruta i den hastighet han håller nu. Men han kanske lär sig eftersom att man måste hushålla med energin;)
 
 
 
Så har jag haft semester i en hel vecka. Tiden går sjukt fort när man har roligt. I torsdags så var det DM i agility i luleå. Jag ställde upp både individuellt (två lopp, ett agility och ett hopplopp och antal fel och tid slås ihop) samt i lag. Laget bestod enbart av personer som ingår i vår elitsatsnings agilitygrupp.Vi hetter "Fanatstic Four" och det var jag och Elton, Britta och Ivo(blandras), Ida och Mitra(kooiker) samt Anna och Leah (bc).
 
Individuellt så fick vi med oss en rivning i första loppet men hade snabbast tid. I andra loppet så gick vi felfritt runt med snabbast tid. Så totalt 5 fel men bästa tiden totalt. Tyvärr räckte det inte till någon pallplats, vi blev väl 4a eller 5a. Hade vi inte rivit dock hade vi vunnit DM guld :) Men i agilityn är det ju alltid sådär. Den enes död den andres bröd. Jättegrattis till mina två klubbkompisar Ida och Mitra som tog DM silver samt Tove och Sigge som tog DM Guld!
 
I lag gick det desto bättre men min tävlingsnerver pallar inte sånt här.. Vi var ju 4 i laget men bara 3 resultat räknas och då kan man alltså stryka det sämsta. Jag var sista startande och de två första nollade sina lopp. Den tredje diskade ut sig och då hängde det alltså på mig!!! Tur som var så klarade jag banan och dessutom med noll fel så då vann vi DM GULD i lag :) Men jag verkligen hatar att ha dåliga tävlingsnerver. Har jobbat stenhårt på den biten och känner att nu på sistone har det blivit mycket bättre men innan den där lagstarten återkom känslan att jag bara vill sjunka genom jorden och försvinna.
 
Sen på fredagen var det vilodag för mig och Elton medans mina klubbkompisar tävlade rallylydnad i piteå. På lördag och söndag var det officiella agilitytävlingar i piteå varav på lördagen var det internationell agilityklass där man kan vinna ett internationellt agilitycert.
 
Agilityloppet gick väldigt bra. Så bra att det räckte till en 2a plats och då fick vi alltså ett reserv-CASIAG!! Dessutom en SM pinne. Jag trodde att iom att han blivit dubbelchampion så var det sista gången för mig att lämna in tävlingsboken och få en signatur i den. Men icke :) Hopploppet gick oxå bra men här rev han en oxer och vi fick därmed 5 fel och kom på 9 plats. På kvällen firade vi alla klubbens framgångar genom att grilla, dricka skumpa och basta i vedeldad bastu. Mysigt :)
 
Söndagen så upprepades historien lite från dagen innan, här fick vi 5 fel i agilityloppet pga en vägran. Tror Elton var lite trött och sliten faktiskt. (Över 20 grader varmt och sol samt flera dagar i rad på resande fot sätter sina spår). Men  hopploppet nollade vi och kom på 4e plats och det delades ut 5 SM pinnar så det betydde att SM pinne nr 7 är i hamn!!
 
Man måste ju ha 8 SM innar för att kvala till SM. 4 i varje klass. Vi har faktiskt 4 agilitypinnar och 3 hopp pinnar. Så det saknas nu "bara" en pinne i hopp. Dessa pinnar har vi tagit på två tävlingshelger! (Nordmaling/Umeå samt Piteå. Det är helt otroligt vilket flyt vi har. Förra säsongen var det inte lika vacker statistik. Då hade vi mycket problem med rivningar bland annat. Men i år har Elton och jag verkligen växt ihop som ett team. Han har blivit mindre slarvig, mer hindersäker och jag har fått bättre tävlingsnerver och blivit bättre på att handla. Min älskade svarta skrutt!
 
DM guld i lag. Fr vä: Anna och Leah, Ida och Mitra, jag och Elton, Britta och Ivo.
 
Elton med hans internationella reserv agility CERT! (R-CASIAG)!