Förut när jag har spårat med Elton så har jag inte haft någon direkt plan. Jag har lagt spår som varieras med tanke på längd och hur länge det får ligga. Terräng har blivit lite som det blivit beroende på vart man råkar vara just då.  Men nu har jag bestämt mig för att jag ska styra upp spårträningen och träna specifikt på svagheter för att utveckla hundarna. Både kul för mig och för hundarna samt att det är ju väldigt bra o ha en säker spårhund även om det kanske inte behövs eftersom spåren är relativt enkla i bruks. 
 
Igår tränade jag dels på hårda spår och dels upptag och spetsvinklar.  Hårda spår har jag undvikit med Elton just för att det är hans svaghet. Speciellt övergångar mellan mjukt och hårt är ett problem tex när vi kommer från skog och spåret går ut på en väg och följer vägen en bit för att sen vinkla in. Eller tvärs över ett sandtag. 
 
Iggy har jag lagt hårda spår tilL nu ett tag just för att jag vill ha honom mer koncentrerad i spårningen och med låg nos. Han har så väldigt lätt för att gå med hög nos och vinda spåret I skogen. Lägger numera aldrig spår i skogen som inbjuder till det. Det är alltså hög vegetation, när det är blåsigt och att spåret får ligga för kort  som jag undviker. Eltons spårteknik är jag väldigt nöjd med. Han har väldigt låg nos och spårar intensivt och ligger på i linan. Enda jag önskar där är att han ska sänka farten istället för att öka den när det blir svårigheter. 
 
La några hårda spår till Iggy och några till Elton.  Såhär i början gör jag det lätt och lägger dem på skogsbilvägar. Oftast bara raka och väldigt korta men ibland en liten mjuk vinkel med. Hundarna klarade det bra!
 
Sen gjorde jag en upptagsövning till Iggy där han fick 4 upptag över en skogsstig oväxlande höger/vänster.  Döm om min förvåning då killen tar rätt håll alla gångerna!!
 
La ett upptag (vänster ) åt Elton långt ut (ca 35 m) som fortsatte i två spetsvinklar på varann åt höger och sen efter ett tag blev det en spets åt vänster och sen slut. Han tog upptaget klockrent, rakt ut hela vägen. Och sen vinkla av rätt håll direkt :)  vinklarna löste han oxå tillslut men han har bättre teknik för vänstervinklarna. Han vill gärna ringa väldigt stort vilket jag vill att han ska minska. 
 
Så idag var bägge hundarna väldigt duktiga spårhundar :) ser så mkt fram emot tåmegret när Iggy och jag ska spåra en hel vecka :)
 
 
Eftersom jag kommer satsa på bruks SM 2016 så kommer jag ligga lågt med tävlingar nu på vårkanten och satsa på att tävla mer till hösten istället. Men hemmatävling är ju alltid kul så jag anmälde mig till denna som enda vårtävling. 
 
Vädret kunde inte varit sämre.  Det var 2 grader och spöregn vilket slog om till blötsnö emellanåt.  Vi började med spåret och vägen ut dit var en geggig lersörja. Vi fick startnummer 4 och ett upptag ute på en myr.  Man blev dyblöt på direkten men det var bara att gilla läget. Upptaget gick kanon och sen tuffade vi på. Det var blött och iskallt men Elton kämpade på som den hjälte han är.  Spåret gick mestadels i granskog och det var en hel del granlågor vi var tvungna att passera samt nån bergsklack och lite myr. Elton hittade 5+slut vilket var bra under omständigheterna. Är sjukt nöjd att han kämpade på från början till slut trots att han blev genomblöt och kall! 
 
Enligt min gps så var spåret 2 km långt dessutom! 
 
Sen hem och byta kläder, torka upp hunden och äta lite lunch.  
 
Tack o lov slutade regnet vid lunch och byttes mot sol och moln men fortfarande kallt. Vi körde lydnaden vilket gick skitbra! Är framförallt jättenöjd med  frammåtsändandet och ink med ställande och lägg då vi har haft svårt med dessa moment och nästan enbart tränat dessa några veckor. Resten av lydnaden gick oxå jättebra förutom krypet som jag fick noll av ena domaren och 10 av andra. Tydligen lyfte han vänstra armbågen lite för mkt vilket jag inte ens såg.  Krypet har varit vårt paradnummer så det har jag som inte tränat på så mkt för jag har tagit det för givet lite.  Men nu blir det träning med fokus på låga armbågar! 
 
Platsliggningen var lite läskig då vi fick lägga elithundarna med lägreklass hundarna. Två av lägre hundarna sprang  till matte när första skotten gick av. Tack och lov låg alla och det resten av tiden. 
 
 
Sist uppletande och Elton var riktigt laddad och sprang som en dåre i rutan. Umeås ruta är på tok för lättsprungen och Elton får upp för hög fart och missar därigenom föremål. Så tre hittade han.  
 
Resultatet blev att vi kom på 2a plats av totalt 10 EkL ekipage med certpoäng.  Såklart att jag helst velat ta ett cert  men jag är ändå skitnöjd med min cocker som presterar så jämnt och bra trots skiväder. För sämre väder kan man faktiskt inte vara med om! 
 
 
 
 
Idag var vi tre från lydnadsgruppen som träffades för en heldags bruksträning. Vi var i flurkmark för dels finns det trevliga skogar där och dels finns det en idrottsplats med både en gräs och en grusplan man kan träna lydnad på. Kanon :)
 
Vi började med skogen då vår "lydnadsplan" var upptagen av knattefotboll. Elton fick ett 1000 meter långt spår som Kicki la åt mig. 5 pinnar, flera spetsvinklar och vanliga vinklar och ett elitupptag. Det låg kanske 2 timmar.
 
Iggy fick ett kortare apellspår, kanske 150 meter med två vinklar och tre pinnar. Det låg kanske 2 timmar.
 
Elton gjorde ett kanonbra spårarbete där han klarade alla vinklar galant och han dessutom tog samtliga pinnar, yeey! Upptaget blir jag inte klok på däremot. Han har tagit fel håll samtliga gånger vi spårat på sistone. Hans aktivitetsnivå är ju alltid skyhög när vi går mot spåret och det känns som att han bara väljer första bästa håll. Upptaget blir alltid väldigt snyggt där han springer rakt ut och tar upp det vid  första kontakten men som sagt åt fel håll. Låter jag han spåra åt fel håll ett tag så kan han dock vända håll (ibland).  Upptagsträning?!
 
Iggys spår blev kaos. Dels var det väldigt snårigt och risigt och dels hade han oxå för hög aktivitetsnivå så han bara flängde som en dåre kors o tvärs i spåret och linan trasslade in sig typ hela tiden. Blev knäpp! Första pinnen rusade han över men de andra två plockade han upp. Note to myself: Lägg inte spår i risig skog. Snitsla med riktiga snitslar med klädnypor som är lätt att ta ned i farten och inte sånna som man  knyter runt grenar o måste stanna o ta loss. Ha kort lina, gärna koppel. Godishög i början av spåret?!
 
Jag tycker att Iggy spårar mkt bättre på äng och hårda underlag. Skog går faktiskt sämst då Iggy får för hög fart och blir slarvig och ofokuserad. Men pinnarna har ökat i värde mkt bara på ngr gånger då jag helt skippat godisbelöning och istället bara leker med dom som belöning.
 
Uppletande gjorde vi medan spåren låg. Elton jobbade på bra och hämtade tillslut alla föremålen. Ännu en "note to myself". Ska hädanefter bara göra smala korridorer typ 50x10m. Bara ha föremål långt ut. Har nu en del problem med att skicka Elton rakt och längst ut i rutan.  När det gällde Iggy fick han oxå göra ett lättare uppletande. Ska dock gå tillbaka flera steg och göra precis som med Elton smala korridorer där jag bågar ut och Iggy får följa med i koppel och se när jag lämnar föremålet. Vi har inte bråttom. Uppletande kommer först i högre klass så bättre att sätta fina grunder än att slarva sig fram.
 
Till sist körde vi lydnad efter vår grill lunch. Då var småknattarna borta och planen ledig. Jag körde lite med bägge hundarna. Elton gjorde ett sånt fint fritt följ med kommendering tävlingsmässigt. Däremot blev jag riktigt besviken då han sen inte ens stannade på inkall med ställande :( På korta avstånd är det inga problem. Men 75 meter är toklångt!!
 
Körde även vittringen tävlingsmässigt. Kör med mina kottar :) Elton hade svårt med urvalet första gången men sen gjorde han två klockrena och då slutade jag :)
 
Iggy fick gå lite fritt följ, ställande och läggande under gång och fjärr. Märks att det var ny plan och att han säkert var lite trött för fokuset var mycket på de andra hundarna. Men träning ger färdighet :)