Tyvärr blev dragträningen i vännäs inställd så istället blev det drag på kulla både igår och idag. Igår var det strålande sol på morgonen och jag fick äntligen med min sambo ut för att fotografera mig o hundarna  :) Jag har ju en hel del bilder när jag o Elton kör drag. Men ingen på Iggy och knappt någon heller när jag kör bägge.
 
Så jag tog först Iggy o körde ett varv på korta slingan (3,5km) vilket gick kanonbra igen! Föret var dessutom super.  Sen körde jag Elton ett varv på korta och efter det ett varv till med bägge. Jag hade kunnat åka ännu mer eftersom föret var så bra o vädret super. Men vi hade andra planer på eftermiddagen så det fick bli de tre varven. Dessutom tar värmen ganska mycket på hundarna. Mer än vad man tror.
 
Dagen efter var det återigen ganska fint väder på morgonen så jag åkte ut till kulla igen. Nu var det dock ännu varmare vilket gjorde att spåren var lösare/slaskigare o föret var inte alls lika bra. Jag började med Iggy. Vi hade även en störning i form av två ekipage som precis kommit i mål o stod bara en bit bort. Iggy vill ju gärna låsa sig då de e andra hundar i närheten och har svårt att gå iväg då. Men de gick ändå bra och han drog iväg :) Så drog han på ända till där delningen är där man väljer korta eller långa varvet. Jag valde då långa varvet för jag ville testa han om han kunde dra även lite längre utan draghjälp. Men vi hann inte dra så långt förren ett dubbelspann kom ikapp oss o drog om o då fick vi ju draghjälp resten av varvet. Det blev en bra träning ändå tycker jag även om de inte blev som jag tänkt.  Han var tex jätteduktig som kunde dra iväg trots störningen i starten :) Efter vi kommit i mål så hade jag egentligen köra med Elton men bestämde att han fick vila idag.
 
 
 
 
 
 
Den här påsken stannar vi hemma i Umeå. Det hade ju varit himla trevligt att åka iväg till fjälls. Men med tanke på att vi var iväg till fjälls över nyår och jag nyss varit på Vindelälvsdraget så får nog det räcka. Att hyra en stuga under påskhelgen är inte billigt ;) Så det kanske får bli nästa år istället.
 
Men eftersom påsken infaller väldigt tidigt i år så innebär det att snön ligger kvar härhemma och de flesta spåren går utmärkt att åka på :)
 
Så idag tog jag tillfället i akt när jag såg att kulla var nypistat och åkte dit. Inte en människa var där, solen sken och det var 5 plusgrader. Tog Iggy först och körde lilla varvet. Vill verkligen träna honom nu att dra självständigt och belöna upp det. Och han drog verkligen jättebra! Trots att föret var riktigt trögt så drog han hela tiden och i fin fart. Tog upp kongen och kastade den framför honom två gånger under rundan för att belöna samt givetvis när vi kommit i mål. Blev så himla glad för att han drog så bra :)
 
När vi kommit i mål kom två personer till parkeringen med en pointer och en Vorsteh. Jag bytte hund och sen drog jag och Elton drog  efter dom. Elton drog riktigt bra även han. Blev dock bara lilla varvet. Dels var det rätt tungt och sen var det ju så varmt! Så jag tyckte det räckte för både han och mig.
 
Annars har det blivit två lydnadspass denna veckan, ett i onsdags på den öppna lydnadsträningen och ett med träningsgruppen igår. Vi har ju haft en rätt lång paus från lydnaden nu och det är medvetet då jag varit restriktiv med att träna i Loboo innan vindelälvsdraget. Kennelhosta har vi verkligen inte velat dra på oss och det är ju större risk när man tränar inomhus bland mkt hundar. Kanske att jag är lite väl nojig men jag vill verkligen inte riskera att missa vindelälvsdraget.
 
I alla fall så gick bägge träningarna bra. I onsdags blev det fokus på fritt följ, sättande, rutan och fjärren. I torsdags vittring, hopp inkallning och apportering. Treans moment börjar kännas ganska bra. Sen behöver vi få träningspass i olika miljöer. Att träna i trygga loboohallen är ju en sak men att sen tävla på en ny plats en annan sak.
 
Imorgon blir det att testa o dra i Vännäs med en kompis. Det hade dock gärna fått bli lite kallgrader då de inte blir lika tungåkt då.
 
 
 
 
 
 
Så har man kommit hem efter ett äventyr på tre dagar efter Vindelälven. Det har varit riktigt bra tre dagar men inte riktigt lika bra som första året när de gäller vädret och spårförhållandena. Första dagen var det varmt och det var mycket vatten på isarna och spåren var riktigt mjuka. De tunga hundarna trampade igenom och det var spårigt och håligt. Sen blev det kallt och andra dagen var det istället stenhårt och isigt istället. Tredje dagen blev det lite varmare igen och nu var spåren helt okej!
 
Det här året hade jag ju med Iggy, vilket jag aldrig hade kunnat drömma om för ett år sen när jag trodde allt var kört iochmed operationen och allt det.  Så med tanke på det kan man säga att det var en dröm som gick i uppfyllelse!
 
Under dessa tre dagar så åkte jag 4 sträckor med hundarna.
 
Torsdag: Sträcka 7: Kvarnudden-Nedre norra örnäs 9 km med hundarna i dubbelspann. Tid: 28,18 Sträckan var fin med mestadels iskörning. Lite slaskig och blöt bitvis och ganska mjuk men annars helt okej.  Iggy drog som tusan och Elton hängde inte riktigt med första halvan. Andra halvan blev det jämnare och sista biten drog Elton bäst av de två.
 
Fredag: Ville testa att splitta på hundarna och köra en kortare sträcka med dem var. Med Elton körde jag först sträcka 11 Blattnicksele-Sandsele 6 km på tiden 26,25. Sträckan var hemsk, den gick bara på isen och stor del var blankis där man bara kunde stå och försöka hålla balansen så gott man kunde. Elton blev inte alls pepppad av föret och det var väl tur det eftersom jag hade fullt sjå ändå  att hålla mig på benen.
 
Sen var det Iggys tur. Vi körde sträcka 14, Gargnäs-Råstrand 8 km på 33,13 min. En jättefin sträcka som började på älven men sen enbart gick i skog och över åker. Tyvärr så hade vi ju ingen rygg att gå på så han drog inte alls bra. Till 80 % sprang han i alla fall framför mig med sträckt lina men i ganska maklig takt men sen tvärstannade han ett antal gånger och där fick jag skejtade själv före honom.  Var så himla arg och besviken inombords. Känns som vi ändå har gjort en hel del framsteg inom draget på senaste tiden men nu kändes det alltså som vi var tillbaka på ruta ett igen :( När vi hade kanske 1 km kvar satte han dock fart och drog riktigt bra in i mål.
 
Lördag: Vis av lärdom från fredagens erfarenhet så ville jag inte riskera samma sak igen att Iggy inte skulle dra. Så vi tog bara en sträcka och så körde jag dubbelt. Körde sträcka 19 Rusksele-Forsholm 10 km på tiden 30.33. Grabbarna drog såå bra! Sträckan gick enbart på älven, ena halvan i solen och andra halvan i skuggsidan. När vi kom över till skuggsidan fick de ökad energi och drog på ännu bättre.
 
Så summa summarum är att Iggy har en lång bit kvar innan jag vågar låta han ta egna sträckor på vindelälvsdraget. Han har inte tillräcklig motivation för att dra själv ännu (om han någonsin får det?) Tillsammans med Elton går det jättebra men Elton blir ju äldre och äldre. Jag hoppas ju att Elton i alla fall kan vara med och dra några säsonger till. På träning och även på draghundstävlingar har Iggy gått riktigt bra men då har vi ju oftast någon att gå efter.
 
I övrigt har vi haft riktigt trevligt. Nu är jag dock riktigt slut i kroppen så det ska bli skönt att bara få vila ut några dagar nu. Ser fram emot att köra nästa år igen, då firar Vindelälvsdraget 30 år!