Säsongens sista tävlingshelg. Skönt med en tävling som är på nära avstånd och som dessutom innebär korta dagar då bara klass ett och två arrangerades. Ett stort plus var då hoppklasserna dubblerades så man fick köra lite extra.

Resultat:

Lördag:
Ag2
Rivning redan första hindret(!) sedan en vägran. Elton hade inte samma tryck som vanligt, han travade på balanshindrena och börjar sakta ner väldigt långt innan kontaktfältet. Det beteendet vill jag få bort! Det ska va snabbt ut till kanten och sedan vänta där på signal. Träna i vinter! Det var väldigt blött på planen och Elton är ju lite känslig för skvätt på magen!

Ho2:
Blev en disk då han sprang in i fel tunnelöppning.


Söndag:
Ag2 var en lite halvtaskig bana tycker jag där det var mycket 90 graders svängar upp på balanshinderna. Jag höll på att ramla över A hindret och Elton höll på att ramla av både A hindret och balanshindret pga konstiga vinklar upp på dem. Slalomingången var dessutom svår, 90 grader fårn A hindret. Sedan fick jag en miniblackout på nån sekund och glömde banan men kom som tur var snabbt ihåg den igen. Vi nollade på hinder men jag var inte säker på att vi hade tagit någon pinne eftersom vi blev stillastående ett par sekunder. Men döm om min förvåning då vi blev uppropade som klassvinnare på prisutdelningen :) Detta innebar sista pinnen i ag klass 2 och uppflytt i 3an! Inte är vi då rikigt redo för att tävla i trean ännu men vi får träna hårt i vinter så vi är redo till våren :)

HoppA och HoppB var båda väldigt krångliga med mkt fällor. Efter vinsten i ag2 och ett spår som gick käpprätt åt h-vete så var både jag och Elton disträ. Jag hade inte samma koncentration och fokus. Så det blev disk i ena loppet samt 5 fel i andra.

Men jag är jättenöjd över helgen som helhet. Han har verkligen blivit lättare att köra, mindre het och lyssnar mer på mig. Rivningarna får vi jobba med, kontaktfält och snäva svängar. Är sjukt nöjd över att han har gjort så fina slalomingångar hela helgen! En del ingångar har varit ganska svåra, men han har inte missat en enda!

I övrigt så har vi kommit med på skellefteås brukstävlingar där vi ska tävla lägre spår nästa helg. Är sjukt nervös. Elton är ju normalt en klippa på att spåra och lydnadsdelen har vi redan tävlat i när vi blev uppflyttade i sök. Budföring och skott är inga problem. Men nu har spåret gått si sådär på sistone. Skyller lite på att där jag lagt har det vistats mkt människor. Vädret har oxå varit skitdåligt hela september och lydnad i regn eller på blöt plan är inte direkt vår starkaste sida. Får hålla tummarna på fint väder nästa söndag och att spåret går i en skog som är ganska tom på bär och svampplockare som går omkring!
I helgen är det årets näst sista agility helg. Sedan är det bara nordmaling kvar innan säsongen är slut. Vi kommer iof ha ett KM oxå men det är inofficiellt så det räknas inte. Det finns iochförsig en tävling i jockmokk oxå i november men där går gränsen för mig. Fy för att åka 5 timmar i bil i mörker och på snöiga och isiga vägar för att sedan ägna helgen i ett kallt och ruggit ridhus där skallen ekar mellan vägarna.

Appropå kallt. Idag var det inte sommartemperaturer må jag säga. Vi körde till Övik i morse från Umeå. Tack och lov körde vi ifrån regnet i umeå men det var riktigt kallt idag! Så kallt att jag hade gärna velat ha både mössa, halsduk och vantar. Är arg på mig själv att jag lämnade understället hemma.

Solen värmde dock lite på när vi åkte ifrån tävlingsplatsen vid 14 var det ganska varmt.

Så resultaten då:

Lördag:

Ho1:
Det har gått spöken i hopp ettan på sista tiden. Har han inte rivit sista hindret så har han gått ur slalom eller sprungit förbi sista hindret. Alltid denna 5a, loppen har kännts flytiga men det har alltid varit nån liten detalj som felat. Så idag hade jag absolut noll förväntningar. Banan var ganska enkel men inte bara en springbana tack och lov. Elton var pigg men ändå sansad. Förvånansvärt sansad och lyssnade bra på mig! Vilken skön känsla! Loppet gick bra, jag missade ett framförbyte som jag inte hann men det gick bra ändå. Vi nollade och vann! Äntligen :) Det var mitt mål för året. Att komma till tvåan i både hopp och agility. Känns skönt även för att vi kan åka hem tidigare imorgon då klass ett är sist på dagen!

Ag2:
En lite halvklurig bana men ganska rolig. Men här kom rivningarna igen. Han rev första och sista hindret (som naturligtvis stogd på en raksträcka). Sen fick vi 5 ytterligare fel som vare sig jag eller publiken vet vad jag fick för. Men han var så följsam och fin, jag kunde skicka han in i en lite sned slalomingång  säkert 6 meter före mig. Är jättenöjd över det loppet. Klass två känns helt lagom för oss just nu. Det är precis lagom svårt men ändå inte för svårt.

Söndag:

Ag2:
Elton höll på att kuta in i en tunnel och diska sig bakom min rygg men ändrade sig i sista stund. Några vida svängar blev det men är jättenöjd med hans följsamhet och säkerheten in i slalom. Vi nollade fakstisk och vann klassen samt fick en pinne!

Ho2:
Väldigt svår klass 2 bana. Mycket byten osv, Missade ett byte och det resulterade i disk. Att de kan gå så snabbt och fel. Men är ganska nöjd att vi klarade alla klurigheter framtill dess.

Förutom agilityn så la Carin ett lägre klass spår åt mig i skogen brevid klubbstugan. Det var drygt 900 meter med 7 pinnar. Skogen var mestadels granskog som var delvis vädligt risig. Sedan var det berg med kala hällar och renlav. Antal vinklar räknade jag inte men spåret gick lite kringelikrokar hit och dit. Elton löste uppgiften vädligt bra. Hittade 6 av 7 pinnar och hade knappt någon märkbar tappt alls utan spårande i ett ljämt och bra tempo hela tiden. Dock på slutet fick han problem. Han ringade hit och dit under säkert 5 min men sen var han så slut att han gav upp. Så jag tog av han selen och avslutade där. Sedan träffade jag på två bärplockare med hundar och se sa att de hade gått i precis det området. Så det förklarade saken.

Helgen har helt klart varit superbra med tanke på att två pinnar blivit bärgare. Den viktiga sista pinnen i ho1 som gjorde att vårt mål i agilityn blev uppnått i år. Samt en bonuspinne i ag2 och nu är det bara en pinne kvar till klass 3!Jag hade bestämt mig att inte åka den här helgen och tävla eftersom det bara var en klass per dag. Det är ju trots allt rätt dyrt att åka iväg varje helg. Men sedan så var det någon som sa att det var distriksmästerskap dessutom. Sedan när tävlingen närmade sig så blev jag riktigt sugen och efteranmälde mig!

Så det blev tävlingar i helgen trots allt. Det var dock bara ett officiellt lopp per dag, sedan var det lag -DM en dag och DM som bestod av agilityklass en dag och hoppklass andra dagen. Så totalt 5 lopp blev körda.

Jag hade anmält Wilma oxå men efter ett veterinärbesök konstaterades det öroninflammation (igen! kanske 4e gången nu, suck!) så hon fick stanna hemma.

Hur gick det då?

Lördagen:

Ag2
Banan var väldigt rolig och inte alls så särskilt svår. Elton var taggad och det var kanske därför han plötsligt genade i slalom och tyckte att man inte alls behöver ta alla pinnar. Ingången till slalom var rak men han kom in i full fart efter en raksträcka. Första två pinnarna tog han men sedan hoppade han över några. Attans! Annars inga fel i övrig och jag var nöjd över det loppet. Vi vann dessutom. Det var bara 6 starter och ingen var felfri. Blev lite besviken dock att det var skitpriser på lördagen men på söndagen var det presentkort på försäkring som förstapris!DM individuellt ag
En väldigt klurig bana som krävde sin handling. Jag missade ett byte vilket resulterade i att jag blev dåligt placerad och Elton tog balansbommen istället för en tunnelingång. Annars felfritt lopp vilket jag är stolt över då det var en såpass svår bana.

Lag-DM
En relativt lätt bana men krävde ändå lite handling. Elton gick hur bra som helst och vi nollade! Men vad gjorde det när laget som helhet diskade sig!

Söndagen:

Ho1
En bana som gjorde att jag fick ont i magen redan på banvanringen. Bara rakt fram och knappt någon handling krävdes. Jag hamnade låångt bakom Elton och avståndshandling är inte lätt, speciellt inte när man har en taggad hund som tar egna beslut om inte jag visar i exakt rätt millisekund. Så han sprang in i en tunnelöppning som inte skulle tas. Annars felfritt lopp i övrigt. Han var snabb och följsam och drog fint på hindrena så jag är annars rätt nöjd trots disk.

DM individuellt hopp
Hopp1 gick först på morgonen och DM skulle gå sist. Tvekade bra länge om jag skulle vara kvar. Hade ju trots allt diskat mig ena loppet så jag hade inte direkt nån chans i DM. Det är ju rätt skönt att kunna åka hem i tid, städa upp packningen, tvätta, handla mat osv. Men jag var så velig att tillslut hade vi stannat så länge att de var lika bra att stanna och köra loppet. Nu hade solen börjat lysa dessutom vilket gjorde att man var lite mer sugen att sitta vid en agilityplan än vid ösregn som på lördagen.

Banan var lite halvklurig men mycket lättare än gårdagens agilitybana. Elton är ju så tunneltokig så bara han ser en tunnelmynning så vill han ta den oavsett om den inte alls står nära eller på linjen. Så där höll vi på att diska oss men då fick det bli ett panikskrik som räddade oss.  Sedan var det en slalomingång som inte var så enkel så den missade han. Resten av loppet gick dock väldigt bra. Så det blev 5 fel totalt.


Förutom allt tävlande hann jag med att köra lite lydnad på apellplanen bakom alla tält. Har ju anmält mig till lägre spår i skellefteå 1 okt så en uppfrächning av lägreklass momenten är inte fel. Sedan la jag ett 500 m långt spår i skogen med 5 pinnar. Både lydnaden och spåret gick väldigt bra. Hoppas jag kommer med nu på tävlingen och att det inte regnar vilket de har gjort tillräckligt nu senaste veckorna.

Inga rivningar under hela helgen trots väldigt fartiga banor med mycket raksträckor :) Det jag tar med mig från helgen är att vi behöver träna på slalomingångar, speciellt sådana när han kommer i full fart på en raksträcka, och sådana när han kommer vinkelrätt in i slalomet och inte ska runda första pinnen.

Sedan att kunna gå in i böjda tunnlar och inte ta de bakifrån trots konstig vinkel till nästa hinder efter tunneln.