Roland och Inki gör ju som bekant böcker och även en del filmer om hundträning. Idag filmades det till en kommande film om sök. Jag och Elton var med och blev filmade idag till några sekvenser. Sedan när filmningen var klar så körde vi fyra vallade korridorer där jag inte visste var det fanns figge och inte. Spännande! Det är lite som att gå ett spår som någon annan lagt när man inte vet var man kommer o hamna, man är helt utlämnad åt hundens förmåga att med sin näsa söka av ett område och hitta en människa.

Elton löste uppgiften väldigt bra!

Jag har ingen aning om hur man lgger IPO spår eller hur det ska se ut. Men nu tänkte jag testa ett nytt sätt att lägga spår för att få Elton att bli noggrannare så att han inte missar vinklar och apporter.

Jag gick ut spåret i medvind och på en kortklippt gräsmatta utanför huset. Jag skar upp pyttesmå bitar av korv som jag la i varje fotsteg de första 10 meterna för att sedan bli varannat steg och sen avslutades spåret med en liten hög med korvbitar. Totalt blev det bara ca 50 meter. Men jag ville se hur han skulle lösa uppgiften.

Tog ut honom bara ikoppel och halsband och tog han till startpukten. I början ville han dra iväg som vanligt men jag höll tillbaka honnom i kopplet och visade han godisbitarna. Efter 10 meter hade han fäst ordenligt i spåret. Blev som varm av lycka inombords när jag såg den lilla ivriga spanieln jobba med näsan som fastklistrad i gräsmattan! Sen när han kom till slutet så ville han fortsätta och jag lät honom göra det för att se hur han skulle lösa det. Jag hade korsat en cykelväg av asfalt och en upp på en annan gräsmatta på tillbakavägen och jag blev riktigt glatt överraskad att han på samma sätt klarade lika bra att spåra här med.

Får man bara ner stressnivån så är han en riktigt bra spårhund! Tror att jag ska göra dessa övningar nu ett tag framöver.
Idag var jag ute på en rådgivning på jobbet. Markägaren jag var hos hade en Rottweiler. Dock en tik så jag frågade om det gick bra att Elton följde med under tiden vi var ute och det gick bra. Gud vad de lekte! Sen fick jag veta att tiken var hela 11 år! Och inte ett grått hår på nosen.

Alltså jag har verkligen börjat tycka att rottisar är trevliga och goa hundar. Iallafall tikarna. I sökgruppen finns det en jättego och glad en. Men de hanar jag har sett hittills verkar verkligen matcho så jag skulle aldrig någonsin våga släppa ihop Elton med en rottishane.

Sen efter jobbet for jag ut och sprang en runda på ca 6-7 km med Elton. Den här gången blev det ingen dragträning utan tog "spåret" som går i brunnsskogen. Där vill man verkligen inte ha någon draghjälp. Det är snarare en smal vandringsled/stig över stock och sten där jag förövrigt stukat foten två gånger. Såklart gjorde jag det idag med, dock var det bara en lätt vrickning så det gick att springa vidare. Ska aldrig ta den rundan igen.

På kvällen var det lydnadsträning på klubben som gällde. De har börjat med temakvällar vilket verkligen är super tycker jag för då får man hjälp och en kick i baken med att träna särskilt på något. Idag var det budföring och framförgående som visades och lärdes ut. Roland Sjösten var instruktör. Budföring går bra och där behöver vi bara underhålla lite med olika mottagare. Framförgående har vi knappt börjat med (ännu!) vilket jag verkligen borde ta tag i.