Nu när Iggy börjar närma sig halvåret så kommer jag plötsligt på hur gammal han är. Snart ingen liten söt valp längre utan en unghund! Vissa startar ju lydnadsklass ett när hunden är 10 månader. Så bråttom har inte jag men jag har ändå börjat så smått nosa på lite grundövningar. Nu när jag har fått semester finns det dessutom mer tid för Iggys träning med.
 
Något jag roar mig med på kvällarna är att surfa runt på Youtube och bloggar och få inspiration för vad man kan träna med en valp. Just nu håller jag på med "klossen", alltså bakdelskontroll, baklängesmarch som kommer bli grunden till fot samt grunderna till apportering.
 
Det som nästan känns stört omöjligt just nu är apporteringen. Känns ju löjligt att säga det då det nästan förväntas att en hund som är en apportör ska ha problem med ett sånt moment? Viljan att springa och hämta ett föremål är det dock inget fel på. Det är snarare att gripa och hålla fast ett föremål och sitta still med det i munnen som är problemet. Jag tror problemet är att så fort Iggy ser en godis så vill han spotta ut det han har i munnen. Vi håller på med att träna på att han ska kunna fortsätta kampa trots att jag håller en godis med andra handen. Att det bara är på loss kommandot han får ta godisen. Men det är såå svårt!
 
Här är en video på det jag tränar:
 
 
 
 Och en jättesöt jaktcockervalp som är duktigare än Iggy på avlämningar just nu ;)
 
 
I veckan var jag på brukshundsklubben och Iggy fick då prova på att springa igenom en agilitytunnel. Inga problem där inte! Det kommer bli så kul att börja träna agility med honom sen. En annan sak som glädjer mig är att det går bättre och bättre att träna och leka med honom på klubben. Tidigare kunde han knappt leka då de var så mycket som störde men nu går det faktiskt rätt bra! Bara man har rätta leksakerna så :)
I helgen så har det varit midsommar och det firade vi i Övik med ett rätt stort gäng på klassiskt vis med sill lunch och nubbe samt lekar. Dagen efter var jag bjuden på bröllop i Umeå. Jag har haft hundarna hos två olika hundvakter i helgen, Camilla med Oya och Tuva samt Maria som har Xtra och Lilja så hundarna har säkert haft en kanonhelg de med.
 
Angående hundvakter så är det för mig guld värt att ha hundvakter som ställer upp när man behöver det. Men tyvärr känns det alltid som man har på nått sätt för lite hundvakter för det är ett evigt pusslande och ganska mycket planerande när man ska göra något så man kan fixa hundvakt i god tid. Nu är det ju så att många redan har två hundar själv så det blir ju rätt mycket att plötsligt ha dubbla mängden hundar. Det är väl det som är de mest trista med att ha hund. Att det är svårt att kunna resa bort för att det är besvärligt att fixa hundvakter och det ständigt dåliga samvetet om man måste lämna dem ensamma. Nu har ju jag så bra jobb där de knappt behöver vara ensamma men samtidigt vet man ju inte vad som händer i framtiden, man kanske byter jobb eller saker förändras på jobbet.
 
Jag förvånas rätt mycket när jag ofta hör om de som lämnar hundarna ensamma hela dagarna (vissa utan att ens rasta dem på lunchen ens) och inte har ett dugg dåligt samvete över det. Hundgård tycker jag är lika illa det, hunden är ju lika ensam bara det att den har möjlighet att göra sina behov där om det kniper.
 
Det blev i alla fall ett träningspass i helgen med hundarna. Åkte ut på klubben och tränade en sväng agility med Elton igår. Byggde bara till nått av det som stod där. Kontaktfälten har blivit väldigt mkt sämre tycker jag så nu måste jag nöta lite på det. Iggy han var duktig som satt tyst i bilen nästan hela tiden när jag tränade med pappa. Sen tog jag ut honom och tränade lite kontakt och lekte. Leken gick väldigt bra, tror det gjort susen att han bytt ut alla tänderna för nu kampar han mkt bättre! Kontaktövningarna gick sämre, det är vääldigt mycket nosen i backen. Svårt att konkurrera med nosandet.. Inne har jag fullt fokus när vi tränar men de är rätt hopplöst ute. Funderar på vad jag ska lägga upp för taktik när han nosar.
 
 
 
 
I helgen blev Iggy 5 månader. Det fick han fira tillsammans på SM med pappa i Sollefteå. En hög dos av miljöträning alltså! I början var han nästan omöjlig att ha med sig för han tvärnitade inför varje hund han såg och la sig. Men det blev bättre och bättre och tillslut gick det ändå rätt hyfsat att gå med honom genom området.
 
I övrigt har han varit en dröm att ha med sig, han märks nästan inte av alls. Han har väldigt lätt att bara vara där vi är. Inget pip, gnäll eller sprattel. Får han vara i famnen så trivs han som fisken i vattnet och kan somna lätt. I helgen blev det mycket sovstunder i famnen. Människor har han slutat nästan helt att sticka till. Det är andra hundar som han gärna vill smita till. Så när jag går med honom lös så kan jag mer och mer lita på att han inte bryr sig om förbipasserande människor. Den enda gången han låter är när han blir lämnad ensam, i tältet på tävlingsplatsen började han stortjuta när han blev själv :( Så jag kunde inte lämna honom där eftersom de skulle störa alla lydnadsekipage.. Men hemma går det nu faktiskt rätt bra med ensamhetsträningen. Han kan vara själv i ett rum nu utan problem ganska lång stund utan att varken höra eller se mig eller Elton.
 
Annars tränar jag på sitt och ligg, stanna kvar, inkallning, kontakt och sen leker vi i massor. Av knappen har som alltid funnits där och rätt välmonterad men påknappen har jag jobbat mer på. Elton var ju lite tvärtom, avknappen fick verkligen monteras dit men från 0-100 gick han på en röd sekund. Så nog har de sina likheter men ganska stora olikheter med. Men får han bara lite mer fart och tryck så kommer det här bli kanon!
 
Han väger nu 11,1 kg och är 40 cm hög. Vid samma ålder vägde Elton 11,5 och var 39 hög. Iggy har alltså växt ifrån pappa! Så jag hoppas verkligen han börjar bromsa ner nu på höjden.
 
Utnyttjade finvädret till lite fotografering ute i solen. Och det går faktiskt mkt bättre att fota nu när Iggy kan sitta kvar :)