Jag har gått en utbildning på Umeå brukshundsklubb och har nu tagit grönt kort! Grönt kort krävs för att man ska få tävla på officiella draghundstävlingar.
 
Jag tränar ju drag med Elton vintertid mest som en rolig hobbyverksamhet och har egentligen inte haft några planer på o tävla. Även om hundarna delas in i grupper för att det ska bli mer rättvist så kommer jag ju aldrig kunna konkurrera med min lilla cocker mot de övriga i B gruppen (Schäfer, Malle, border collie, riesenschanuzer mfl)
 
Gruppindelningen:
A: Stående fågelhundar och blandraser
B:Övriga hundar
C:Sibirian husky och Dobermann
 
Men jag tycker drag är vansinnigt kul och Elton har ett riktig bra draghuvud för det. Mycket sitter ju i huvudet och inte i  kroppen. Hade han haft setter storlek tror jag att han hade varit riktigt riktigt bra!  Men att köra i lina (nordisk stil) och på kortare distanser funkar väldigt bra!  Sen hade det säkert funkat ännu bättre om matte hade haft bättre skidteknik samt bättre flås. Så vi får se om jag kommer ha nytta av mitt gröna kort, vi kan ju faktiskt delta på nån tävling mest för skojs skull.
 
Jag har kollat upp tävlingskalendern och det är bara två tävlingar som känns rimliga i avstånd och det är SM i Umeå och sen en tävling i Skellefteå. Jag åker ju inte land och rike runt för att delta på en tävling "för skojs skull". Sen finns de ju ofta motionsklasser med :)
 
Sen har vi ju vindelälvsdraget som jag tänkte vara med på i fjol men där en agilitytävling samma helg lockade mer. Men nu ska inga agilitytävlingar sätta stopp :)
 
Än så länge har vi dock ingen snö men jag tänkte ut ett pass o canicrossa i eftermiddag. De gäller o sätta fart om vi ska få till formen, både hund och förare !
 
 
 
Den här helgen spenderas i Piteå och på en hoppteknikkurs med instruktören Vappu Alatalo. Jag har lite lågsäsong med agilityträning just nu. Så detta blev ett trevligt avbrott i agilityvilan :) 
 
Elton har från det vi började med agility haft lite problem med sin hoppteknik så därför kändes det väldigt lockande att anmäla oss när den här kursen kom ut :)  Min förra hund rev aldrig och hade aldrig några problem med att hoppa. Tyvärr hade ju hon heller ingen fart på banan så det kanske berodde på det. Vissa hundar verkar ha bra teknik från start, utan att man behöver jobba med det. Men en sån hund är inte Elton :)
 
Problemet är att Elton har varit het och ivrig när vi tränar och tävlar och därför rivit en hel del. Jag vet inte hur många lopp vi blivit utan en pinne eller ett cert på grund av att han rivit ett hinder. Förargligt nog oftast antingen första eller sista hindret! hopptekniken i sig är det inget fel på. Det är att han taxerar fel och hoppar av på tok för tidigt och därför river. Men med stigande ålder och erfarenhet samt att jag blivit mycket bättre på att handla och visa i tid så har det faktiskt blivit väldigt mycket bättre. Så bra att vi nu denna säsongen har haft ett väldans flow och bara plockat cert efter cert, sm pinne efter sm pinne :) Men det är ju aldrig fel att gå en kurs och lära sig mer. 
 
Vi har gjort ett antal grundövningar som har gått väldigt bra. Eltons nackdel är att han jobbar med för mycket vikt fram och borde jobba mer med att sätta bakdelen under sig, delvis beror det på att han är bygd så.  Men de positiva var att hon tyckte att han var i väldigt bra form och välmusklad och att det knappast gick att få honom mer musklad :)
 
Eftersom Elton snart ska fylla 5 så är det svårt att förändra hans hoppteknik mer än marginellt eftersom han redan lärt in en teknik. Förmodligen kommer jag därför inte lägga ner jättemycket tid på hoppteknikträning på honom. Den här kursen hade jag gärna gått när Elton hade varit ett år gammal så att vi verkligen hade haft nytta av den.
 
Kursen har i alla fall varit väldigt bra och lärorik. Vappu är verkligen kunnig inom området! Så jag rekommenderar verkligen att gå en hoppteknikkurs för henne om ni får chansen.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ja då sitter jag på tåget hem efter en lång och händelserik helg söderut. Det började i onsdags med att Jojo och hennes husse kom till Umeå och hälsade på. Progesteronprovet visade att nu var det dags för parning. Dejten mellan Elton och Jojo blev lyckad och de stannade till fredag morgon :) Eftersom det var cocker SM i jakt utanför Stockholm på söndagen så hakade jag på söderut! Jag har aldrig sett ett SM för cocker förut och tog nu chansen att kunna göra det nu när jag kunde bo med Jojos ägare :) Prov för cocker är uppdelade i tre klasser, nybörjarklass öppen klass och segrarklass. För att få delta i cockermästerskapet så måste man tävla i segrarklass och tagit ett förstapris under året. Så detta innebär att på mästerskapet är det bara de bästa som deltar. 14 ekipage var anmälda. Cocker mästerskapet ägde rum i Mariefred, en bit utanför Sthlm. Samling var kl 8 på Gripsholms slott och sedan åkte vi ut till markerna. Om sanningen ska fram så såg man faktiskt inte mycket av vad som egentligen skedde ute i buskarna. Publiken fick gå rätt långt bakom de tävlanden och sen var det rätt tät vegetation och buskmark där de jagade. Men det var ändå kul att få se många jaktcockrar på samma gång, få träffa lite spanielfolk och få lite inblick i hur jaktprov går till. Annars har jag haft en supertrevlig helg och är jätteglad att Jojos ägare var så gästvänliga och gav mig mat och husrum över helgen. Jag och Elton har verkligen blivit bortskämda :) Men nu ska det verkligen bli skönt att komma hem igen. Både jag och Elton är helt utslagna. Att vara på friar resa tar hårt på krafterna ;) Så nu är det bara o vänta o vänta o hålla tummarna hårt! När man väntar på något så går tiden alltid såå sakta..