Så har år 2015 snart gått mot sitt slut och det börjar att bli dags att summera året som gått.
 
Året började väldigt tråkigt med att Iggy var nyopererad med artroskopi för sin FCP i bägge armbågarna. De följande månaderna innebar att allt fokus låg på att få Iggy frisk. Jag gjorde allt i min makt med rehabträning. Det var watertread mill flera ggr/vecka i början, besök hos fysioteraput, korta promenader som blev längre, cavaletti, balansboll, massage mm.
 
Med Elton blev det  lite dragträning under vintern och någon tävling dessutom, åkte till Skellefteå och tävlade drag på vitberget. Inget cert blev det men ändå ett hyfsat resutlat- 1 mil på 30 min i ett asdrygt före med massor av tunga uppförsbackar. Sen blev det vindelälvsdraget i mars som var årets happening tror jag.  Perfekt väder, perfekta spår, härligt sällskap. Vad mer kan man begära?  Beroendeframkallande! Absolut något jag vill göra igen :)
 
 
 

Sen kom ett positivt besked när jag var på återbesök hos en ortoped i Luleå. Iggy var så gott som återställd nu och vi fick fritt fram för att börja bygga upp kondition och muskulatur igen :) Det skulle dock dröja ytterligare till sommaren innan han fick vara lös igen.
 
I maj började spårträningen för Iggys del. Skonsamt och bra järngympa! Dock fick jag slita mitt hår och verkligen klura då Iggy inte alls var speciellt begåvad som spårhund. Hit och dit flög han som en vante och sen tappade han motivationen snabbt för spåret om något annat hände. Så det var ju perfekt att jag anmält Iggy till tåmelägret i juli.  Där fick drillas en hel vecka i spår vilket gjorde att i  poletten började trilla ner så sakteliga.
 
 
Under våren blev det inget tävlande alls nästan för min och Eltons del. Efter semestern så tävlade jag och Elton i bruks på några tävlingar. Tyvärr så krockade flera möhippor och bröllop med brukstävlingar vilket gjorde att det blev oerhört lite tävlande, endast tre tävlingar blev det. På de tre tävlingar som vi deltog i så gick det dock bra (2 CERT bland annat!)  men tyvärr inga SM poäng.
 
Iggy var ju friskförklarad till sommaren så jag gjorde debut i lydnadssammanhang med honom och vi tog snabbt 3 raka 1:a pris under juli och augusti. I slutet av oktober startade vi klass 2 och tog två raka 1:a pris.
 
Vi tränade också en hel del jakt under sommaren och hösten, vi var ner till Iggys uppfödare två tillfällen under sommaren och tränade och målet var att starta på Umeås vattenprov. Vi startade som planerat och Iggy var så duktig och klarade bägge proven! Iggy har verkligen fått blodad tand på att hämta fåglar :)
 
 
Summering:
 
Iggy
  • Blev friskförklarad
  • Tog 3 x 1:a pris LKL 1 = LP1
  • Tog 2 x 1:a pris LKL 2
  • Godkända vattenprov
  • Genomfört MH samt BPH
  • AD och HD röntgad samt patellakollad
Elton
  • 2 x CERT (av 4 brukstävlingar)
  • DM mästare i spår
  • DM mästare i lydnad
  • 3 SM pinnar i agility
 
Ganska okej år tycker jag ändå med tanke på att halva året gick bort åt Iggys rehab. Ser fram emot vad 2016 har att ge. Mer om det i ett senare inlägg.
Julafton spenderades hemma hos pappa på teg med mina syskon. Nu väntar nästan 3 veckors julledighet. Wieee :)
 
Dragträning och lydnadsträning står på schemat.
 
Igår blev det ett pass på nydala konstsnöspår. Tacka gud för det spåret! Överallt är det numera is och gröna gräsmattor i Umeå. Blä för det julvädret :( Men konstsnöspåret är i alla fall hur fint som helst :) Det är ju bara 1,5 km men de är bättre än ingenting! Dessutom får man köra hund mån, ons, fre, och sön kväll vilket jag tycker är helt fantastiskt!
 
Jag började med att värma upp hundarna som vanligt med en promenad och när jag kom tillbaka till parkeringen såg jag att två ekipage stod redo för att starta. Så jag nyttjade tillfället  genom att gå dit med hundarna och hetsa dem lite på dem när de drog iväg.  Båda hundarna var riktigt heta!
 
Sen gick jag tillbaka till bilen och fixade iordning mig och Iggy. Tänkte testa om han ville dra trots att han inte fick en större retning än så.  Och vad glad jag blev när han sen stack iväg som en tok och sen drog han hur bra som helst hela varvet! När jag kom till varvningen så ville jag testa om han kanske ville dra ännu ett varv. Han drog bra i början men sen när vi drog om en skidåkare utan hund så tappade han helt motivationen och började istället käka snö, titta bakåt, fjäska för mig mm. Jag kunde få igång han att åtminstone springa framför mig men drog gjorde han halvdant. Suck! Antagligen så hade han insett att den där hunden inte längre fanns framför honom att jaga och då dog intresset att dra. Jag blir så besviken att han är såhär. Att jaga efter någon eller dra mot något är jättekul men annars finns liksom inte det där dragintresset där. Blir det tungt saktar han ner till skillnad från Elton som är fighter och tar i ännu mer o går igång på kampen när det blir jobbigt och tungt.
 
Bytte hund till Elton och körde han 2 varv vilket gick superbra! Föret var hårt och lätt vilket gjorde att de inte behövde dra så mycket utan mer bara kuta järnet.
 
Sen avslutade jag med att köra dem ihop två varv. När jag kör Iggy med Elton så går det jättebra och då kan han dra utan att han behöver någon retning före och även dra om andra skidåkare utan problem. Men när Iggy blir lite trött ja då låter han Elton dra hela lasset och bara springer med. Latgrisen! Det märker jag främst när vi kört klart då Elton flåsar jättemycket o Iggy bara går runt o äter lite snö helt oberörd av ansträngningen.
 
Jag förstår verkligen inte hur Iggy kan ha sämre kondis än Elton då han kroknar mycket fortare. Till vardags så springer ju Iggy som en tok jämfört med Elton på promenaderna. Nu kör jag ju inga jätterundor heller varje pass. Först körde jag ju Iggy 2x1,5 km sen Elton 2x1,5km och sen dem tillsammans 2x1,5km. Så sammanlagt fick de springa 6 km med paus emellan och på ett väldigt hårt och lättsprunget före. Tror helt enkelt det har med motivationen att göra. Har Iggy en "hare" framför sig så drar han hur bra som helst och har inte en tanke på att käka snö. Elton har helt enkelt en inbyggd "dragskalle" och skulle helt enkelt dra tills han stupade.
 
Till sist vill jag önska mina bloggläsare en god jul från mig Peter och hundarna!
 
 
 
 
Trots att vädret går som en jojo upp och ned så har vi faktiskt fått till hela tre dragpass i helgen (fre, lör sön).  I torsdags så var det helt perfekt skridskois så jag och Peter tog oss ett kvällsåk med pannlampa. Mysigt :) Och under natten kom det massa blötsnö som la sig på isen så då gick det bra att åka skidor istället på den dagen efter. Dock var det TUNGT! Hundarna fick verkligen kämpa och även jag så det blev verkligen ett fyspass. Så det blev bara en sträcka på kanske 3-4 km totalt.  Sen dagen efter hade det fryst på så att det var stenhård skare istället på isen. Dessutom sken solen o jag tror hela umeås befolkning var ute på isen. Så vi drog hela sjön runt (är nog 9 km i omkrets) men de var så lätt så det blev knappt något dragarbete utan mest kondis träning för hundarna.
 
Igår så regnade det :( men bestämde mig ändå för att åka o kolla läget på nydala konstsnöspår. Tur var väl det att jag for för spåret var kanonbra! Helt otroligt med tanke på vädret. Dock är bara lilla slingan på 1,5 km preppad ännu.  Tänkte först dra med Elton ensam och sen dra med bägge ihop men just då var det en kille som skulle dra iväg med en vovve så jag hörde med han om vi kunde få ta rygg på dem. Så då körde jag Iggy ensam först. Den enda draghjälp han fick var att han fick se ekipaget starta. Iggy drog iväg som en skållad råtta efter dem sen och vi körde förbi flera skidåkare (utan hund) och det gick jättebra. Vid varvningen så hade inte Iggy några tendenser till att sakta ner så jag lät han springa på ett till varv och det gjorde han helt utan problem :) Sen i slutet på varv nr 2 kom vi ifatt dem och vi fick till en omkörning till som gick super. Tyvärr så blev Iggy sen trött och hoppade ner i diket för att leta vatten.
 
Sen körde jag Elton två varv och han gick kanonbra! Killen jag körde efter tidigare hade nu bytt hund till en setter och de försökte köra om oss men då ville settern bilda flock så vi fick ligga före som hare hela vägen.
 
Drag är skitkul!! Ikväll är jag sugen att dra igen men nu måste nog hundarna få vila.