Det är verkligen aprilväder nu. I söndags var det hur fint väder som helst och i måndags bara vräkte det ner blötsnö.  Verkligen inget man ville ha nu direkt. Men tack o lov är det ju ingenting som stannar kvar särskilt länge. Men alla grusvägar och grusplaner blir ju tyvärr lervälling :(
 
Trots underlaget så for jag ut en tur med cykeln och Iggy runt Nydala på tisdagkväll. Kanske inte var helt optimalt när jag tänker efter att köra drag med han själv när det är som sämst underlag (blött o geggigt är ingen hit för nån av mina grabbar). Men jag testade i alla fall!
 
Och som han överraskade mig! Han drog kanonfint hela vägen och sprang på bra trots geggan som stänkte upp på magen. De värsta pölarna zick zackade han runt dock. Eftersom jag inte ville dra hela rundan runt så blev det att köra fram och tillbaka. På tillbakavägen så mötte vi flera personer som promenerade, cyklade och även flera hundar! Men det brydde sig inte Iggy om :)  Som belöning kastade jag en leksak över huvudet på honom några gånger längs vägen.  Såklart drar han inte lika bra som om han har någon att jaga ikapp utan kanske 50-60% av det. Men han drar i alla fall hela tiden i ett jämnt tempo och linan slackar inte :) Bara det är en seger i sig! Det enda negativa jag har att säga om den turen var att han var då mer brun än vit efter den rundan .... 
 
Idag blev det att träna lite lydnad nedanför bräntberget. Ängarna var i princip helt torra- jippie!!
 
Det blev lite rutan träning, inkallning med ställande, fritt följ och fjärr. Avslutade med platsmomenten. Skönt när man har två, då spelar de ju ingen roll att man tränar ensam. Iggy var riktigt duktig på att hitta rutan från olika vinklar och även utan target. Är lite småsugen att tävla i trean på vårprovet men har beslutsångest. Egentligen är han ju inte helt färdig. Men har i alla fall anmält han till apellspåret :)
Nu har det varit en period på några veckor där det inte blivit något drag alls för killarna. Det har inte kunnat gå att åka skidor efterson snön har försvunnit o det i kombination med att vägarna varit väldigt leriga med fläckar med snö har även omöjliggjort barmarksdrag. Men de var nog bara en välbehövlig vila för killarna.
 
Men igår drog jag ut sambon för en tur runt nydalasjön på cykel. Vi tog varsinn hund, jag tog Elton och han Iggy och efter en uppvärmning där de fick vara lös o rasta sig så körde vi 6,5 km efter grusvägen med totalt tre korta vilopauser. Elton var hur taggad som helst o hade till och med startskall :) Elton fick vara hare hela vägen och Iggy gick som en liten kanonkula efter. Trots att de var lite geggigt här o där så sprang de med oförminskad fart hela vägen!
 
Ska nog ut nån fler gång i veckan men då köra dem en och en. Iggy behöver träna på det.
 
Sen idag på lunchen blev det lite lydnadsträning. Körde en kedja med Iggy med fritt följ, sättande, inkallning och rutan. Det gick super! Varvade med att ha target och sen ta bort den o de var inga problem :) Inkallning med stopp gick jättebra! idag körde jag inte med leksak bakom utan det blev ett kast med boll.  
Den här veckan har blivit en riktig träningsvecka för hundarna. Tränade lydnad måndag, tisdag och torsdag och sen blev det både lydnad uppletande, spår och budföring till helgen.
 
Lydnadspassen har gått lite upp o ner. Torsdagspasset gick det sämre, både Iggy och Elton blev ganska störda när hon som vi tränade med hade bundit upp sin ena hund och den stod o skällde konstant. Har inte tidigare upplevt att skällande hundar har varit något problem när jag tränat tex bredvid agilitytävlingar osv men då är det ju ett jämnt brus av ljud o inte en enstaka hund som står o skäller. Nåja, bra information om vad vi behöver träna mer på!
 
När det gäller rent momentmässigt så  lägger jag mkt fokus på rutan nu för Iggys del. Att kunna ta den från olika avstånd och från olika håll, Han har haft en ovana att stanna för tidigt så jag har experimenterat att kasta en boll över huvudet istället när han är påväg mot rutan men då blev det genast mkt sämre, kaninskutten kom tillbaka o han hade inte alls bra fart ut. Så vi kör på target varvat med att jag tar bort den ibland istället.
 
Övriga moment går rätt bra faktiskt. Vi tränar på helt enkelt!
 
Spåra gjorde vi på äng i helgen. Bägge hundarna var riktigt duktiga och taggade! Det var dock ett av Iggys spår som jag fick bryta eftersom han växlade spår, men sen fick han ett nytt som han löste galant istället :)
 
Iggys största problem i specialmomenten är inte att han har för lite intresse för spåret/uppletandet utan är istället hans stora nyfikenhet att undersöka MER. Han kan lätt växla över till ett annat spår för han är så nyfiken, och på uppletande så när han hittat en grej, så nöjer han sig inte med det utan vill sen springa runt i resten av rutan för o kolla om de finns nå fler grejer. Så jag måste vara noga hur jag lägger upp övningar så att jag hela tiden har kontroll på var spåret går, var sakerna finns o ha en plan för vad jag ska göra om han växlar.
 
Budföring körde vi också och nu har han inte några problem med att springa tillbaka till mig som han hade tidigare. Däremot tjuvstartade han mot mig en gång!