Idag har jag svävat på små rosa moln hela eftermiddagen. Jag och Elton gjorde nämligen premiär i lydnadsklass 3 idag i vännäs ridhus. Och kammade hem ett 1:a pris. Dessutom klassvinst till på köpet! Det trodde jag aldrig så glatt överraskad blev jag.

Han höll alltså ihop hela lydnadsprogrammet och vi nollade inte ett enda moment. Men visst finns det massa småfix med dom flesta momenten innan jag känner mig nöjd. Men det har jag ju tid till nu att träna på då nästa tävling först är i februari. Det är ont om tävlingar här i norrland på vintern!

Plats sittningen gick bara fint. Sitter som en söt liten staty och har hittills aldrig haft en tendens att vilja röra sig så detta moment känns säkert. Även dold platsliggning. Hakan i backen är lite si och så med men annars ligger han helt blixt stilla så det är oxå ett moment jag känner mig väldigt säker på. I trean är det ju även mkt säkrare hundar och ofta rätt få deltagare så det känns mkt säkrare med platsliggning nu i trean än i ettan och tvåan.

Fritt följ är jag skitnöjd med och fick höga betyg på (9,5) och väldigt bra kommentarer från folk runtomkring. Känns kul då detta moment känns som det viktigaste för mig att få bra.

Sättande under gång har vi haft problem med, sega sättanden och ovilja att sätta sig överhuvud taget. Kan ha att göra med att jag tränat en del på blöt plan. Men i inomhuslokalen och i ridhus har det inte varit några problem. En fördel med att tävla i ridhus är att man vet att det aldrig kan regna! Nu satte han sig, dock något segt (enligt mig kan det bli snabbare, fick dock en 10 av domaren idag)

Inkall är väl för oss det sämsta momentet. Här måste vi träna massor. Snabba ställanden framförallt utan förlorad fart.

Rutan känns han säker på men kan även den tränas mer på. Idag tjuvstartade han vid inkallandet vilket gav mig snåla 5 poäng! Annars hade det säkert blivit en 10!

Apporteringen över hinder måste tränas på så att han självmant söker sig tillbaka över hindret trots konstig vinkel tillbaka till mig. Idag fick jag ge ett kraftigt dk för att han inte skulle springa förbi hindret på tillbakavägen eftersom apporten hamnade långt till höger. Metallapport: bättre gripande utan slams samt bättre stadga generellt. Idag satt han still men väldigt oroligt.

Vittring: Supernöjd! Supersnyggt. Dock måste tugg jobbas bort och sen måste han bli säkrare. Ingångar med föremål i munnen generellt måste tränas.

Fjärr: Måste backa här rejält för att få bort framflyttning i ligg-stå, sitt-stå och stå-sitt. Men på god väg!

Så jag ser fram emot nästa tävling då vi absolut kommer vara bättre förberedda :)

Platssittning: 10
Platsliggning: 10
Sättande under gång: 10
Fritt följ: 9,5
Inkall med ställ och lägg: 7
Rutan med lägg och inkall: 5
Apportering över hinder: 7
Metall apport: 8,5
Vittring: 10
Fjärr: 8
Totalt: 266 av 320p och ett 1:a pris samt klassvinst (1 av 4)Igår så tog jag med mig Peter och Elton på "jobbet". Igår var min arbetsuppgift att vandra öreälvsleden. Mitt jobb är ganska trivsamt :) Fast det var delvis rätt så tufft också. Orsaken att jag skulle gå leden var att bjurholms kommun ville söka pengar för att restaurera den. Då måste jag besikta den så att jag vet om vi kan betala ut pengar. Vi vandrade ca 1 mil på kanske 4 timmar. Första 5 km var rätt så enkla att gå. Men sen kom det verkliga restaureringsbehovet. Bävrar hade fällt massor med stockar över leden, leden var till stora delar avskuren av älven. Leden gick där det var väldigt brant och man var tvungen att klamra sig fast i småträd för att inte drutta i älven. Så väldigt tufft bitvis. Men nu har jag sett det jag ville se iallafall :)

Sedan samlades tjejerna på jobbet (hela 6 st! av totalt 20 sammanlagt) för en gemensam after work på norrlandsoperan. Att jobba inom skog och på skogsstyrelsen har länge varit och är ännu ett mansdominerat yrke. Därför är det så kul att det för tillfället jobbar 6 tjejer inom umeå distrikt.

Efter after worken var det agilityträning i inomhuslokalen. Vi körde tre olika kombinationer (klass 2-3). Elton har bara blivit bättre av att ha lite paus från agilityn. Träningen blir ju inte så ofta nu på vintern som på sommaren och dessutom inga tävlingshelger. Han var iallafall väldigt balanserad och duktig. Sitter still i starten, är väldigt lyhörd på minsta signaler, är snabb men inte stressad. Träningen kändes med andra ord väldigt bra!

Idag blir det sista finslipningen på lydnaden innan tävlingen imorgon!

I helgen är jag och Peter på besök i Piteå. Peters morbror ska gifta sig. Vi åkte upp igår eftermiddag och ska stanna här tills på måndag. Idag har vi hunnit med att tvätta upp bilen hos Peters pappas jobb. Det var verkligen välbehövligt! Så nu är den skinande både in och utvändigt. Men vi får se hur länge det håller sig. Tack så mycket för hjälpen kära Peter och svärfar!

Under tiden de tvättade bilen så la jag ett spår runt reningsverket. Spåret gick nere vid en strandkant, över flera gångvägar och stigar och innehöll 4 skogspinnar. Jag kör med skogspinnar dels för att göra det svårare och dels för att jag ska kunna kampa med dom när Elton hittar dom. Och det har verkligen gett resultat. Han kommer som ett skott med dom när han hittar dom. Han hastar aldrig förbi dem heller utan det är ju jackpot när han hittar dom att få kampa med mig! Förut när jag gjorde byteshandel med godis så struntade han tillslut i pinnarna och när han väl tog upp en kunde han lika gärna spåra vidare med en i munnen. Det var liksom aldrig belöning nog att få godis. Min lilla kampcocker!

Terrängen var ganska svår då det hela tiden promenerade folk med hundar över de vägar spåret gick över. Han var lite tveksam men efter att jag väntade ut han så redde han ut svårigheten vid första vägpassagen och sen var det aldrig några bekymmer med de resterande passagerna:) Har man inte tid eller möjlighet att åka ut i skogen och lägga ett långt spår kan man alltid lägga ett kortare i ett tätortsnära område!

Har även hunnit med att träna lydnad. Sättande under gång går riktigt segt. Resterande moment går faktiskt riktigt bra! Imorgon ska jag träna i ridhus för förta gången på länge!