Ja som ni ser blev helgens spårtävling i umeå riktigt lyckad. Tävlade i lägre klass spår. Trodde ju att jag skulle klara det redan i höstas i skellefteå men då råkade det regna precis den dagen vi skulle tävla. Vad hjälper fullt på specialen om lilleman vägrar både lägga sig, sätta sig och krypa på apellplanen?

Men nu var det strålande sol hela helgen och vårens första riktiga värmebölja! Det var nästan för varmt tycker jag. Men man ska inte klaga.

Vi började med budföring. Själva budföringen skedde i skogen, dock efter en skogsbilväg. Vi var 12 ekipage varav bara ett annat ekipage plus Elton sprang!  Ska budföring vara så svårt moment? Tror att felet är att de flesta bara tränar detta på en och samma plats samt bara med kända människor. Elton älskar ju både människor och att springa så detta moment är hans favoritmoment! En enkel 10a där :)

Sen var det spåret. Var lite nervös för att han inte skulle plocka pinnarna eller virra bort sig i någon vinkel på vägen. Men jag hade inte behövt vara nervös. Spårupptaget gick av bara farten och sen tuffade det på, samtliga pinnar inhämtade! Dock med kraftigt tugg och en pinne plockade han bara upp i farten medan han spårade men det upptäckte jag snart :) Det var dock vääldigt varmt. Spåret gick delvis på ett hygge där det var stekhett. Hade vatten med mig men Elton vägrar bestämt att dricka när han arbetar. Han skulle kunna stupa på kuppen. Jag får vara noga med att vätska upp han innan och bada han innan arbete istället.  10a på spåret och därmed fullt på speicalen en gång till:)

Sen hem för lunch och kort vila. Tillbaka på klubben för lydnad. Lydnaden gick väl inte super mot hur han kan prestera. Skyller på hettan. De flesta hundarna var väldigt slöa. Men han gjorde alla moment. Framförgående har vi inte tränat mer än kanske 5 gånger på i år men vi fick till och med en 8a på det! Krypet som oxå är ett bra moment för oss när det är torrt i gräset fick vi dock bara en 7a på från ena domaren. Hade gärna velat sett det från sidan för av den andra domaren fick jag 9,5! Känns inte som Elton kan vara plattare mot marken än vad han redan är.. Men men.

Uppflytt blev det iallafall med 563 poäng och till och med klassvinst!Ja så var man hemma igen efter en låång helg i skellefteå. Vi knökade in oss i min bil, 4 människor och fyra hundar samt packning i fredags och brummade iväg till skellefteå camping där vi hade en liten campingstuga som väntade. Sen var det tidig uppstigning lördag morgon (hade blivit ännu tidigare ifall vi hade kört ifrån umeå på morgonen vilket var orginalplanen). Lördag var det strålande väder men skitresultat och söndag var det skitväder men bra resultat!

Lördagen då:

Elton var inte alls som han brukade. Svår att få igång riktigt och ganska disträ. Jag skyller på att vare sig han eller jag fått så mycket sömn under natten i stugan. Jag pga en väldigt jobbig förkylning och hosta och Elton pga ny miljö, trång säng, och två nya hundar att hålla koll på. Iallafall så gick loppen inge vidare. AG3 hade en 90 graders slalomingång vilket han inte klarade så det blev disk där. HOPP2 hade en lurig börjd tunnel efter en raksträcka och där kom jag väldigt långt efter och han susade in i fel tunnelöppning.

Sen la jag och Ida ett spårupptag till våra hundar som fick fortsätta ca 100 meter. Elton hade nog inga hjärnceller där för dels gick upptaget dåligt och dels tappade han bort spåret innan slutet...

På eftermiddagen åkte jag till byske till mina svärföräldrar och blev bjuden på grillat och sov i deras husvagn natten lör/sön. Det var en väldigt bra idé för en natts ordentlig sömn (iaf för Elton) gjorde susen! Han var sitt vanliga pigga jag och i AG3 var vi  faktiskt bara en rivning ifrån att plocka CERTET!!! Shit, helt otroligt! Det har nog inte gått upp för mig helt att vi faktiskt har chans på att göra det. Nog vet jag att vi har en teoretisk chans att göra det men jag tycker att jag är för dålig att handla och Elton är för snabb för mig att hinna med. Det tog ju hela förra säsongen för oss att ta oss igenom hopp1 tex.

I HO2 så tog vi äntligen den första pinnen och vann klassen! :) Banan kändes väldigt enkel när man nyss kört en klurig klass 3 bana. Det var på håret att han skulle riva ett hinder men den här gången var marginalen på vår sida äntligen! Vet inte hur många lopp jag fått en 5a pga rivning eller vägran på sista hindret. Sånt är förargligt!

Efter agilityloppen var avklarade så la jag och Ida spår åt varann. Eltons spår var ca 800 meter med 5 pinnar och en terrängövergång skog/hygge samt lite andra klurigheter som rotvältor ivägen, korsa en bredare stig och en bred bäck. Jag lägger ju numera spår med min sportstracker så ser jag exakt var spåret går. Men tyvärr regnade det när vi skulle gå spåret så vi struntade i telefonerna. Lite pirrigt att bara famla i mörkret och totalt lita på att hunden går rätt! Men 5 pinnar bärgade visade att han hade hittat rätt väg runt :) Min lille prins..  Nu känns det hyfsat iaf inför tävlingen på söndag. Ska passa på att lägga ett par spår till dess oxå så är vi riktigt fit for fight!
Jag har blivit förkyld. Och det rejält! Känns som ett helt getingbo i min hals. Alltså inte skönt! Gör rejält ont att både prata och svälja. Typiskt att det kommer lagom till en långledighet när man vill göra så mycket! Hade det varit jobbvecka hade jag helt klart sjukskrivit mig och stannat hemma några dagar. Men nu är det ju så mycket man vill göra när man e ledig så istället för att stanna hemma och kurerat mig har jag varit på brukshundsklubben hela dagen. Det får jag sota för nu :(

Idag var det hinderfixardag där vi skulle laga hindren och lite annat. Det höll vi på med ett bra tag. Sen la jag spår åt mig och Ida. Spåret jag la åt Elton var 700 meter med 6 st kottar som föremål istället för pinnar. Platsen var östtegs fröplantage. Perfekt att lägga spår på. Lätt att gå och ett mellanting mellan åker och skog! Liggtiden blev 1,5 timmar. Jag älskar förresten min smarta telefon! Har hittat en app som jag kan använda när jag lägger spår. Jag ser förutom exakt var spåret går, även hur långt det är och när jag gick ut det. Aldrig behöver jag använda snitslar mer :)

Den här gången var jag noga med tempot. Jag höll emot och gick i mitt tempo. Jag upplevde att han inte fick lika mkt tappter i vinlklarna den här gången men när han väl får det är jag inte nöjd med hans arbete för att hitta spåret igen. Det blir på tok för stora ringar. Jag får dessutom vara noga med att pinnarna inte ligger så att han får vind av dem för tidigt.

Han hittade iaf alla kottar och spårarbetet var godkänt tycker jag. Vill fortfarande ha ner tempot och få mer noggrannhet. Kanske ska prova att lägga lite IPO spår igen..

Sen middag hos pappa och sen tillbaka till klubben för skottträning. La plats med tre andra hundar, en border terrier, en schäfer och en aussie. Tävlingslik platsliggning 5 min med 4 skott. Gick bara fint :) Han vände huvudet lite bakåt mot skytten innan första skottet men sen la han hakan i backen självmant och låg så hela tiden (med avbrott för att jag gick och belönade ett par ggr) Så platsen känns säker. Hoppas bara de andra hundarna är pålitliga och ligger! Tränade även lite agility och kryp. Agility har vi tränat så sjukt lite så jag har inga förväntlingar på nånting i skellefteå nu till helgen. Krypet gick dåligt. Det var blött i gräset och han vägrade bitvis. Suck. Det måste verkligen vara kruttorrt för att han ska krypa bra. (Då kan det vara 10 mässigt) annars blir de inte ens poäng!