Idag var jag och Iggy på rehabträning i Gammelstad i Luleå. Tyvärr hade de ingen tid i veckan i Umeå så då fick det bli att åka till Luleå istället. Det är väldigt viktigt att komma igång med vattenträningen o sen hålla den kontinuerligt. Vi passar även på att fira nyår i Piteå hos Peters föräldrar.
 
Vi träffade en sjukgymnast som hette Malin. Hon gav ett väldigt gott och seriöst intryck. Hon började med att känna igenom honom och titta på han när han rörde sig i skritt. Lederna hade en bra rörlighet. Dock kände hon att han hade väldigt spända bogmuskler och tricepsmuskler. Speciellt på vänstra sidan (som var den "värre" sidan) Troligen har han felbelastat för att undvika att belasta insidan av armbågarna en längre tid.
 
Typiskt för hundar som har smärta i armbågarna är att de kniper in dem mot sin kropp när de går och att de då vinklar ut tassarna. Han vill gärna vrida ut tassarna när han går och sitter, Vi ska med rehab stärka de små musklerna som stabiliserar lederna och genom vattenträningen få honom att våga belasta armbågarna på "rätt" sätt.
 
Vattentraska ska han få göra 1-2 gr/vecka, oftare nu i början. Iggy går med väldigt små och trippande steg, förmodligen för att han inte riktigt än vågar ta ut rörelsen maximalt. Hoppas på att det släpper varefter han vänjer sig att gå i den.
 
 
 
Det vi ska göra dagligen är följande:
  • Cavalettiövning inomhus 2 ggr /dag
  • Massage  2ggr/dag
  • Pilates 2 ggr/dag
  • Vacker tass övning 2 ggr/dag
  • Passiv rörelseövning 2 ggr/dag
Vi fortsätter med 10 minuters koppelpromenader på slät mark fram till helgen då ska vi utöka 2 promenader till 15 minuter.
Fortsatt begränsad inomhus men har fått klartecken att kunna vara lös i ett rum så länge han är lugn och inte gör hastiga rörelser. Det är guld värt att tex kunna ha honom lös i köket tex när man är där. Vågar dock inte ha Elton och han ihop för risken att de vill busa :(
 
Rimadylen skulle vi fortsätta med en vecka till. En månad efter operationen behöver de oftast inte ha den längre. Vi fortsätter med glycoflex samt fiskolja i maten vilket kommer bli livslångt. Tydligen finns det ett ledfoder som man kan ge istället för att ge glycoflexen men det kostar 1000 kr för 14 kg! De e inte billigt att ha en sjuk hund! Jag sparar alla kvitton från veterinärräkningar o sånt. Ska räkna ut sen hur mkt operation+ rehab kostat mig. Räknade först lite snabbt på runt 20 000 kr men det kommer nog inte stanna där är jag rädd :(
 
 
Ja det har inte blivit bloggat på ett tag nu o det beror på att jag och min sambo var till Thailand i två veckor tillsammans med min syster och hennes kille. Vi kom hem för två dagar sen. Det var verkligen en välbehövlig resa. Sol och bad är ju alltid trevligt men just att få komma bort från vardagen och tänka på något helt annat är precis vad jag behövde. Resan var väldigt trevlig, det som var kanske mindre kul var att en vecka av två så var det moln och lite regn. Men det är ju ändå runt 30 grader varje dag så man kunde ändå bada o ligga på stranden.
 
Hundarna splittade jag upp och de var på olika ställen under tiden. Tusen tusen tack till er som ställde upp!! Utan er hade jag aldrig kunnat fara iväg. En av anledningarna att jag sällan åker iväg är att det är så omständigt att fixa hundvakt. Än omständigare vart det ju nu när jag har en nyopererad hund dessutom som kräver extra skötsel. Men nu lär de dröja till nästa resa.
 
Iggy har hunnit fylla 11 månader medan vi var borta.Kan inte fatta att min lilla skrutt är snart ett år gammal! Än lyfter han ej på benet och är lika flamsig som vanligt.
 
Det är nu tre veckor sen han opererades. Vi följer slaviskt ett rehabschema och nu är vi uppe i tio minuters promenader och ska snart utöka till 15 minuter. Vi har börjat med cavaletti inomhus, fortsätter med böjövningarna och gör även en vacker tass övning.  Enligt veterinären skulle det ta 12 veckor innan Iggy skulle vara tillbaka i normal funktion igen. Då betyder det att vi om en vecka har gjort en tredjedel. Och motionen ska utökas varje vecka. På tisdag ska vi vattentraska ett pass i Gammelstad och därefter blir det ett-två pass per vecka i Umeå.
 
Det är inte lätt att promenera med honom utomhus. Han vill bara studsa, rusa o dra i kopplet som en galning. Precis det som inte är bra för honom. Han ska skritta i lugn takt och belasta båda benen. Suck. Kommer få grå hår i förtid av detta! Men jag ska hålla modet uppe och göra rehaben till punkt och pricka. Så går det åt h-vete så är det i alla fall inte beroende på att jag har gjort något fel.
 
 
 
 
Elton har fyllt 6 år under tiden vi var i Thailand. Kan inte fatta att jag har haft min prins i hela 6 år! Han är en once in a lifetime hund. Kanske inte helt enkel o okomplicerad alla gånger men en helt outstanding arbetshund som gör allt för mig oavsett vad vi gör för något. Ibland kan jag tro att han kan läsa mina tankar. Till exempel så har jag vid ett par tillfällen tappat mina inventeringspapper när jag varit i skogen. När jag då frågat Elton om han vet var de är så har han direkt tvärvänt och sprungit raka vägen och hämtat dem! En halvdags arbete som jag själv aldrig skulle kunnat hittat själv. Då blir man nästan tårögd. För att va jaktcocker så är han oerhört uppmärksam och kontaktsökande. Istället för att ha nosen i backen konstant o rejsa runt i skogen så har han alltid ett öga bakåt för att se om jag kanske ska gömma mig, byta håll, plocka upp nån pinne eller så. Han äter aldrig saker på promenader, vilket är en egenskap jag uppskattar mer och mer nu när jag har fått erfarenhet av Iggys mani för det.
 
Nä jag hoppas att du kommer vara frisk och skadefri många år till så att vi kan ha många fler år med kul ihop!