Så nästan en vecka sent kommer uppdatering från förra helgen.
 
Lilla Ozzy var hemma med husse i helgen och det hade gått så bra så.
 
Jag Ida och Camilla åkte upp till boden på fredagen. Vi bodde i ett rum på bodens brukshundsklubb. Det som var väldigt skönt med den här helgen var att klass tre var sist bägge dagarna och man fick en härlig sovmorgon både lördag och söndag :) Vi hann även med att göra en hel del annat förutom att häcka vid agilityplanen. Bland annat tränade vi lydnad på lördagen och jag fick tillfälle att nöta på frammåtsändandet med en grupp bestående av Ida och Nils. På kvällen hade vi kräftskiva med litet knytkalas vilket var jättetrevligt :)
 
På söndagen hann vi ,med en tur i blåbärsskogen och trots att jag bara plockade för hand så fick jag väl med mig ca 2 liter hem. Så nu har jag fulla frysen av blåbär, hjortron och hallon. Bara lingonen saknas nu innan det är komplett med bär :)
 
Loppen då:
 
Ag3 på lördagen resulterade i en disk då Elton missförstod mig i starten och tog hinder nr två från fel håll. Förutom det flöt loppet på bra tycker jag.
 
 
 
Hopp loppet var en kul bana men med en krånglig start (som vanligt?) som många diskade sig på men jag lyckades få Elton genom starten. Dock fick han en väldigt vid sväng på ett ställe och sprang runt ett hinder. Eftersom vi redan hade fått en rivning dessutom så körde vi bara på och diskade därmed oss.
 
Ag3 på söndagen flöt på bra förutom att han gick ur slalomet flera gånger. Det har han gjort tidigare med. Nu blev han riktigt låg av att köra om slalomet så egentligen kanske jag i efterhand borde diskat oss och kört vidare. Men mer enkla slalom och mycket motivation på träning! Ofta blir det ju att man fokuserar så mkt på att träna på krångligheter att man kanske tappar i fart och motivation. Iallafall jag måste tänka på att köra lätt och kul ibland med.
 
Det sista hopploppet var kaos. En bana med väldigt avancerad handling från början till slut. Starten blev fel och därefter tappade jag bort mig själv. Hatar banor där det är oflytigt och alla hinder skall tas från "fel håll. Nackdelen med att tävla i klass tre.
På tävlingarna i byske blev jag tipsad om en valpkull i norge och jag kunde inte hålla mig från att undersöka det mera.
 
En sak ledde till en annan och nu är han här. Lille Ozzy! Eller, liten och liten, jag kallar han heffaklumpen emellanåt för att han är så stor och kraftig! Föräldrarna var ju större än Elton, kanske inte högre men kraftigare benstomme så jag antar att den här krabaten kommer landa på en 16-17 kg som vuxen.
 
Han kommer från en kennel i Oslo som heter Bannockfield http://www.bannockfield.no/
 
Jag har nu haft honom i 5 dagar och han har redan tagit mig (och alla andra som möter honom) med storm.  Den här krabaten är väldigt frammåt, orädd, extremt nyfiken, glad i att leka, social. Såsom en liten jaktcocker ska vara enligt mig! . Däremot kommer jag väl få en hel del gråa hår på vägen såsom jag fick med Elton. För den här killen har MKT energi! Tur är väl det att han håller sig till sina egna leksaker änså länge och att han ändå sover en hel del så att man kan göra något annat än att passa valp hela tiden!
 
 
De e så dags vid 3,5 års ålder för en jaktcocker att få sin första jaktmerit :)

Har funderat ett bra tag på att göra vattenprovet med Elton men inte kommit till skott. Men nu såg jag att de skulle vara ett i Umeå så då ville jag göra ett försök! De arrangeras ju bara en gång / år i umeå och när man kan så är de ju bara att passa på :)

Köpte en kasse med kajor och kråkor förra veckan för att åtminstone träna nån gång innan provet. Apportera gör han, de e jag inte osäker på. Men jag är osäker på om jag någonsin tränat apportering med vilt med honom.

Så jag lät han göra några apporter med kråka och Kaja förra veckan. Funkade jättebra! Inte någon osäkerhet där inte! Det är all träning jag lagt ner.

Så ikväll var det dags. Vi var 5 som gjorde enkla vattenprovet och 5 som gjorde det svåra. Vi gjorde först det enkla provet och sen när vi klarade det så anmälde jag mig på plats till de svåra.

Det enkla vattenprovet går till så att man står med hunden i strandkanten, en skytt avlossar ett skott och en mås kastas ut 20 meter ut på öppet vatten. Sedan får man ge kommando. Efter hunden har hämtat fågeln ska den avlämna den direkt till föraren som står 5 meter in på stranden. Hunden får inte släppa fågeln eller skaka av vattnet innan avlämningen. Hunden får heller inte låta eller tjuvstarta. Negativa reaktioner på skott är diskvalificerande fel. Hunden ska ha ett mjukt grepp om fågeln och inte skada fågelkroppen.


Elton hade lite för hög förväntan i det enkla vattenprovet och reste rumpan från marken när fågeln kastades. Men han var stadig nog för att bli godkänd :)

Kritik:

Ivrig i skott och kast. Visar stadga, simmar snabbt och apporterar. Bra grepp och godkänd avlämning.

Det svåra vattenprovet går till på samma sätt förutom att man nu kastar en fågel från en båt, bakom en ö cirka 50 meter ut. Hunden måste alltså simma en bra bit längre, gå upp på land och ner i vatten på andra sidan för att hämta fågeln (en stor and) och komma tillbaka. Det var flera som inte klarade det, inte ens av dom som tränar jakt regelbundet. Men Elton gjorde till och med domaren rörd med sitt arbete och han sa öppet inför alla att det var ett skolboksexempel och att han hade gjort ett utmärkt arbete!

Kritik:

Helt lugn i skott och flog, simmar snabbt ut och lokaliserar fågeln, snabbt apportarbete med bra grepp och avlämning. Utmärkt arbete!


Är sprickfärdigt stolt över min duktiga lilla spaniel som har bevisat att han kan
*Agility
*Sök
*Spår
*Lydnad
*Jakt
*Drag

Det om något är en riktig allround hund :)