Jag går just nu en skidkurs och lär mig skejta. Förra säsongen slog jag på stort och köpte ett skejtpaket. Man kan ju inte åka klassiskt efter hund! Och det lilla jag testade med Elton visade att han nog mkt väl skulle kunna bli en fin draghund :) Men förra året blev det inget åkt eftersom jag var fast i blekinge hela vintern. Där var det iof snö några veckor men då hade jag ju inte skidorna där!

Men nu jäklar ska de bli andra bullar. Det är så himla kul att skejta. Kul oxå att gå en kurs så man får lära sig tekniken ordentligt för att skejta är inte lätt! Drag har det blivit 1-2 ggr i veckan på sistone. Har testat de flesta hundtillåtna spår i stan, nydala, kulla och mariehemsängarna.  Kulla är nog min favorit eftersom det är platt och bra för mig och Elton som är nybörjare. Sen ser man ju spåret ordentligt och det är omöjligt att åka vilse.

Dock blir det ju inte så mkt träning för mig när Elton drar så jag måste träna utan hund oxå ibland :)

Så drag och skidåkning är något vi gör mkt nu paralellt med lydnads och agilityträning. Igår kväll tränade jag Ida och Camilla på berghemsskolan. Fokus låg på rutan idag eftersom han har börjat stanna innan rutan en hel del på sista tiden. Så nu gör jag inga skick under 35 meter. Blir kul att se vad resultatet blir på tävling. Sen körde jag fritt följ, lekövningar med ställande vid inkall, fjärren och vittringen. Fjärren gick skitbra. Det är som lustigt. Varje träningspass är det något som går bra och något annat som går dåligt. Men det är aldrig samma moment som går bra och dåligt utan olika varje gång. Fjärren gick alltså jättebra och han gjorde fina bakåtsitt från stå från 10 meter. Dock när vi gjorde vittringen så plockade han hejvilt bland pinnarna. SUCK! När jag tränade på forslunda i söndags så gjorde han ju det klockrent 3 tävlingsmässiga vittringar i följd!

Så att tävla i trean känns som ett lotteri, man vet aldrig vilka moment som kommer sitta o vilka som inte gör det.

I helgen har jag varit på en kombinerad lydnads och brukslydnadskurs. Imorgon är det tredje och sista tillfället. Instruktör är Mariah Andersson, en tjej som tränar och tävlar det mesta med sin Kelpie Redo. Vi har hållit på från 8-17. Vi har snart gått igenom de flesta momenten som förekommer i högre-elit brukskydnaden samt i klass 3-elit lydnad. Sen har vi fått träna individuellt i flera korta och intensiva pass.

Väldigt nyttig kurs och bra peppning inför lydnaden. Lydnaden kommer längst ner på min lista när det gäller att träna. Det är så mycket detaljer och tragglande tycker jag. Men jag har så härlig hund att jobba me vilket i sig gör det underbart att träna!

Många värdefulla tips har jag tagit till mig. Till exempel så ska jag aldrig skicka på samma ruta 2 ggr i rad utan flytta den varje gång och istället använda target lite mer. Tips på konskick och apporteringsdirigering inför eliten har jag fått (ska dock koncentrera mig på klass 3 momenten nu i vinter). Apporteringen ska jag bara träna ingångar mot mig och inte kasta apporten. Vittringen ska jag nog helt börja om med. Jag har varit allderles för slarvig med kontaminering av pinnarna och jag vet ärligt talat inte om det beror på kontaminering eller ej när han har tagit fel pinne. Så för att vara på den säkra sidan och inte låta Elton få sämre självförtroende ska jag fixa en hög nya pinnar som jag ska vara ytterst noga med. Funderar även på att testa en luktdiskrimineringsövning med pinnar i glasburkar...

Frammåtsändande har jag fått grunderna till och det är väl bara o spotta i nävarna och börja mängdträna saktagåendet... suck!

Jag är på jättebra humör. Jag har hittat ett jätteperfekt träningsställe för att träna lydnad. Hyfsat bra belysning och bra ytor som dessutom är skottade. Jag talar om en skola på berghem. Tidigare tränade vi på en fotbollsplan allderles brevid skolan men nu är det fullt av snö där och säkerligen blir det en isbana där snart. Men en övergiven skolgård kvällstid är perfekt!

Det milda vädret gör även att det går hur bra som helst att träna utan vantar. Bylsiga kläder beöver man inte heller. Så sluta gnäll alla som säger att de e omöjligt att träna vintertid. Det går, bara man har fantasi att hitta ett bra ställe att träna på! Fast de e klart, skulle de plötsligt bli 20 minus blir de ju såklart mindre lätt. Men man kan fortfarande träna fartiga moment såsom inkallning, apportering, rutan mm.

Träning ikväll gick väldigt bra. Körde gripande av apport och tungapport (1 kg). Gick väldigt bra med tennisboll som belöning! Godis är inte alls lika motivationshöjande och får sämre gripanden. Vill dessutom ha samma tempo ut som in med apporten, även med tungen.

Fritt följ med störning. Kräver mer träning! Har märkt att akilleshälen i fritt följ inte är uthålligheten eller attityden utan helt enkelt att han är så känslig för störning i form av kommendering och ljud runtikring. Här är det bra att alltid träna med någon så man kan få hjälp!

Rutan gick väldigt bra, bra fart ut och stannade inte för tidigt någon gång. Snarare svårigheter att stanna på det hala underlaget men reaktionen på mitt kommando är blixtsnabb.

Fjärren gick väldigt bra. Bra tempo i skiftena men ändå ingen framflyttning :) Har bytt handtecken för sitt från stå och det har gjort underverk. Peppar peppar!