I helgen har jag varit på agilitytävling i Piteå med Elton och det var hans officiella debut! Tidigare har vi varit med på en inofficiell tävling i Ronneby och folksam cup i Umeå som oxå var inoficiell.

Jag är mycket nöjd med helgen. Dels har vi varit på sökläger hela veckan och sovit i husvagn och allt vad det innebär och dels har vi inte hunnit träna så mycket alls på sista tiden. Trots det har Elton varit såå duktig och jag kan inte vara mer än nöjd med hans prestation.

På lördagen började vi med agilityloppet och där vi fick 10 fel. En vägran pga lite missförstånd om vilken väg som skulle tas och sen sa jag fel ord när han skulle ta gungan. Istället sa jag balans och då blev det en flygande cocker som gjorde en luftfärd från gungan. Mitt fel! Han är väldigt känslig för orden, jag försöker vara extra tydlig vid gungan och balansen för de ser ju så lika ut men det är inte så lätt att hålla tungan rätt i mun på tävling ;) Dock är det inget som gör Elton någon större skada, Wilma däremot hade ju blivit livrädd för en sån händelse och inte velat ta balanshindrena på ett år eller nåt ;)

Andra loppet var hopploppet. Och där skrällde vi och vann! På en väldigt bra tid dessutom. Vi vann med 5 sekunders marginal till 2an av totalt 37 startande, inte illa för att vara debuten! Fin rosett och ett presentkort på en försäkring vann vi.

Söndagen regnade det på morgonen och var svinhalt underlag (gräs). Jag bestämde mig för att köra så lugnt som möjligt för att undvika skador eftersom Elton gärna halkar i sin iver när det går för fort. Det blev ett strul i slalomet och sen en vägran. Totalt 10 fel och vi hamnade på en 13 plats.

När hopploppet skulle köras hade solen börjat titta fram och det hade torkat upp. Jag glömde bort var jag hade i kopplet och värmde upp Elton på heltfel sett. Jag taggade upp han till tusen genom att kampa och sen hade jag en galen cocker på plan! Vi fick helgens enda diskade lopp här. Men vad gör väl det! Man lär av sina misstag.

Kul har det varit att träffa gamla kompisar man inte sett på en evighet! Det är nog så kul med det sociala runtomkring, utan det hade det inte varit något kul alls att fara iväg och tävla.

Jag bjuder på Eltons vinstlopp:

 

Veckan har gått fruktansvärt fort. Sista dagen (lördagen)skippade jag för agilitytävlingar i Piteå. Jag är så stolt över min lilla skrutt. Han har verkligen varit jätteduktig hela veckan igenom. Men det är det jag gillar med honom, vad jag än tar mig med honom så försöker han sitt yttersta. Han ger aldrig upp. Och jag blir desto mer stolt över mitt guldkorn när jag får så mycket komplimanger över hur fin han är. Instuktören Sigge sa att jag borde noga kolla så att han är med mig i bilen när veckan är slut ;)

Det har varit roligt att även se andra hundar och hjälpas åt att lösa olika problem. Sök må vara en gnutta omständigt men det ger så mycket tillbaka om man är i en bra grupp som kan hjälpas åt. Spår är ju en bra aktivering det med men det är tråkigare på så vis att man inte tränar i grupp.

Näst sista passet körde vi hårdare med hundarna och jag gjorde totalt 8 skick med markering och påvis. (Tomskick väntar vi nog ett bra tag med tills Elton fått mer rutin och säkerhet att alltid finna en figge 50 meter rakt ut från punkten där jag skickar honom) Vi körde med lösrulle eftersom vi ville att han skulle komma ända in till figgen, Elton blev lite bekväm av sig något skick nämligen och började ta rullen lite längre ifrån.

På eftermiddagen, sista passet innan hemfärd blev ett lätt pass med tre skick där det sista var ett lite klurigare där vi gömde en figge på ett stort klippblock bara 10 meter från stigen. Jag var väldigt nyfiken på hur Elton skulle lösa det, använder han näsan när han springer eller tokspringer han bara utan att koppla på näsan? Men Elton använder näsan, trots 120 knyck. Han fick vittring av figgen strax efter han passerat stenen och sen cirkulerade han runt den och tog tillslut den fasta rullen! Så stolt matte!

Nu är jag taggad på att fortsätta söket och kanske tävla lägre nästa säsong :)


Jenny  och Elton kampar med lösrullen


Elton har hittat figgen! Påväg in till stigen i full fart med lösrullen...


Avlämning av rullen i min hand...


Nu har Elton visat mig var figgen var och vi är påväg tillbaka till stigen igen.

Nu har jag varit i tme på sökläger i tre dagar. Hälften av lägret har gåt, det är inte klokt vad tiden går fort! Jag sover i min svärmors husvagn i Byske bara en mil från Tåme, helt perfekt!

På lägret finns det fyra spårgrupper, tre sökgrupper, en raportgrupp, en grupp som bara tränar brukslydnad och till sist en lydnadsgrupp. Jag är med i en grupp som enbart tränas sök hela dagarna, ingen brukslydnad alls. Hade från början anmält mig till en grupp som varvade lydnad och sök men den var full. Men det är lika bra att vara med i denna grupp för sök tar lång tid. Lydnad kan jag träna hemma!

Ledare är Sigge Friis, som har deltagit i SM i sök och haft massa kelpies. Han är duktig och rolig. Gruppen består av 6 personer. Hundarna är i olika stadier, alltifrån rena nybörjare till de som tävlar högre. Raserna är: 2 Kelpies, 2 schäfrar, 1 bovier och så en cocker såklart! 2 skallhundar och resten rullhundar.

Första dagen så visade vi vad vi kunde hittills och pratade hur vi skulle lägga upp träningen. Sen har det rullat på med sökövningar i lätt terräng till svårare terräng. Elton har varit jätteduktig dag 1 och 2 och i förmiddags med raka skick ända ut till rutans botten och klockren rullmarkering och påvis (har som mest gjort 4 skick på varandra). Sen nu på eftermiddagen testade jag en riskoja 50 meter ut och då började det strula. Hittar han inte figgen ganska på en gång så ger han upp och kommer in till mig direkt. Sen när jag skickar om på samma plats så blir slagen grundare och grundare och snirkligare och snurrigare.  Det fortsatte i samma anda hela eftermiddagen där han bara toksprang helt osystematiskt. Vet inte om det var tröttheten som gjorde att hjärnan glömdes någonstans. Hursomhelst är han väldigt grön och jag kanske inte ska förvänta mig en spikrak utveckling. Kanske får göra lite pop ups och hörsel retningar även fast jag inte gillar det bara för att få till raka skick igen. Vill ju lära in att sök ska betyda att använda näsan och inte bara tokspring.