En vacker dag får jag gå ett sånt. På tävling! Idag var jag nämligen funktionär på ronnebys spårtävlingar i elitklass. Inga andra klasser arrangerades idag. Ändå var det hur många som helst som hade anmält sig. Många blev bortlottade-tyvärr! Det är väl det jag kan tycka är nackdelen med att tävla bruksgrenen spår. Man är inte ensam om det. Kul att förbereda sig för en tävling för att sedan bli bortlottad varannan tävling -NOT!

Men iallafall. Spåret jag gick låg i en gammal granskog med mossa som fältskikt. Helt underbar spårmark med andra ord (förutom norrlänsk tallhed då). Där ska jag själv lägga spår nån gång. Gillar när det är enkelt att gå.

Sedan kom de tävlande och efter det domarna och tävlingsledarna. Kul att de hur ett upptag av spår ser ut. Det har jag aldrig sett förr. (Dock tränat det, och peppar peppar, Elton har hittills alltid valt rätt håll)

Efter det var det tillbaks på klubben och äta lunch. Kolla lite på lydnadsdelen. Tyvärr hade de gjort uppletandet först på dagen. Det är alltid kul att se på annars. Av lydnadsmomenten känns frammåtsändandet som de verkliga berget att bestiga. Hur fasen ska man få hunden att lära sig det? Iallafall så verkar en hel del förare lyckats lära in det vilket jag såg idag. Och snygga ena oxå. Dock var domaren snål med poängen tycker jag. Ett helt ok frammåtsändande gav bara en 8. Hur ska ett 10 mässigt se ut då? Ska hunden hålla exakt avstånd hela tiden då? Och inte så mkt som avvika en grad från förarens kurs?

Tränade lite med Elton. Kryp och fritt följ. Jag har lite problem med att han inte vill ligga ner när det är blött. Desto mindre krypa. Det hjälper inte att bli arg. Kräsna lilla hund! Iskallt vatten går bra att bada i men regn och blött gräs är verkligen hemkt tydligen.

Blev jättesugen på att lägga ett elitklass spår. Sagt och gjort. Efter tävlingarna åkte jag iväg och la ett spår. Ca 1500 meter. En hel del vinklar blev det och två övergångar över en skogsbilväg. Terrängen var inte den optimala. Tät blandskog bok/tall/gran/björk och massa sly, hallonris, björnbärsris och ormbunkar. Spåret fick ligga ca 1,5 timmar.

Tänkte att det får gå som det går. Bara kul att se vilken nivå vi ligger på. Blir det problem längst vägen är det ju bara att avbryta och belöna som att de vore slut. Hunden märker ingen skillnad.

Men det gick KANON! Alla 7 pinnar + slut hittades, övergångarna över vägarna gick smärtfritt. Totalt tog det 18 minuter och det inklusive att jag belönade efter varje hittad pinne. Det var mest jag som hade problem med att hela tiden tappa linan, snubbla, få kvistar i ansiktet, en björnbärstagg under nageln. Men Elton jobbade på jättebra. Ringade vid några av vinklarna och sökte länge och väl efter några av pinnarna (dock sökte han efter dom istället för att som förut hasta vidare om han inte hittade dom direkt)

Är verkligen jättenöjd över min lilla skrutt! Nu är det bara lydnaden som ska tränas in. Vem vet hur länge det kommer ta?!

Idag hade vi brandövning på jobbet på förmiddagen. Teori och praktik. Släcka  bränder med olika släckare och sen släcka en brinnande docka med brandfilt. Jag som redan varit på en exakt likadan övning för ett år sen på mitt förra jobb var inte så road. Mest stressad för att jag har ett ton annat att göra på jobbet. Men det är kul att ha o göra på jobbet. Man känner sig verkligen duktig som gör nytta för lönen man får. Jag är oerhört tacksam för att ens ha ett jobb :)

Sen skulle jag kolla med däckfirman om de kunde göra ett däckbyte på tjänstebilen snart. Men då var tydligen vinterdäcken dåliga så jag får vänta minst en vecka med att göra det. Tänk om kylan kommer snart och det fryser till, då blir jag ju stående! Idag var det dock ingen fara. Runt 8 grader varmt och sol. Får hoppas att det klarar sig.

Appropå sol, eftersom det var ett strålande höstväder idag så passade jag på att åka ut på klubben med hundarna mitt på dagen och träna lite agility. Jag har så bra jobb att jag kan ta ledigt några timmar mitt på dan för att sen jobba in de timmarna nån annan gång.

Agilityträningen gick jättebra. Elton var huur taggad som helst på o få jobba efter en helg med bara promenader (jag var i umeå i helgen,-hundarna hos hundvakter i karlshamn). Dock var han inte okontrollerbar. Jag var dock noga med att inte köra för länge utan Wilma fick köra lite emellan. Men det är så svåårt att lägga band på sig när man har en hund som vill vill vill! Nu var Wilma dessutom jättepigg! Men nu är det lite svalare, jag har dragit ner på maten ordentligt och hon är mitt emellan två löp. Sen har hon nog saknat matte lite under helgen. Mattegrisen!

Alltså nu går vi in i den tiden på året när det är som allra värst. Mörkt när man vaknar, mörkt när man går morgonprommisen med hundarna, mörkt när man ska köra till jobbet. Solen orkar sig inte fram ur de tunga gråa molnen under dagen och sen blir de mörkt lagom igen till man ska hem.

Idag har det dessutom bara regnat, regnat och regnat. Inte blir de bättre av att tänka på att "hemma" i norr har det kommit snö! Kommer inte överleva härnere om det bara kommer regna och vara slask hela vintern medans de kommer vara drivor av fluffig vit och mjuk snö uppe i Umeå.

Hundarna vill inte gå ut när de regnar, hade tänkt ta en springtur efter jobbet med Elton och låta han ha på sig selen och dra lite. Göra av med lite energi...  Men de får vänta till en annan dag. Istället la jag ett spår på en fotbollsplan. Det var all aktivering för idag, annars har hundarna mest varit hemma med husse inomhus. Ibland funderar jag på hur pass hurtiga folk är generellt när de regnar? Man har ju hört de där med att de finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder.. Nog kan jag ta på mig varma kläder under ett rejält regnställ och kängor och gå ut i mörker och hällregn. Men hundarna lär inte uppskatta att bli omkringsläpade i regnet sen har vi ju de där med vattensvans oxå.. Men nu har galontyget kommit på posten som jag beställt. Ska bara se till o få fram lite tid över som jag kan sy de där täcket jag tänkte...