Idag följde jag med en kompis till håknäs hästbruk och red en härlig långritt på bruksnordisar. Hon är medryttare där och jag hade tjatat på att få följa med någon gång men vi har aldrig hittat någon dag som passar. Ska man rida långritt vill man ju rida ut när det är ljust ute och på veckorna jobbar ju jag och helgerna är oftast uppbokade. Men idag tog vi oss iväg.

Gud vad roligt det var, och vad snälla hästarna var! Gjorde inte ett hyss vare sig när man pysslade om dem eller när vi gallperade i full fart i lösssnön i skogen. Jag som är van vid min medryttarhäst som bets, sparkades, bockade och var allmänt sur. 

Men vad kallt! Glädjen av att rida igen förtogs lite av kylan som bet i kinder tår och fingrar. Fick stå i duschen betydligt lång tid hemma för att tina upp.

 Att aktivera en hund på vintern är inte lika lätt som på sommaren. Lite lydnad och tricks inomhus kan man ju träna men det gör ingen hund trött. Ute blir det mest promenader /skidåkning men de aktiviteterna innehåller ju inte så mkt hjärngympa. Så därför tänkte jag öva lite på hårda spår i vinter. Hittade en väldigt intressant sida om ämnet: http://www.fixasparet.se/_16_hardtrack.htm 

Det kändes väldigt logiskt att börja med att träna in hårda spår först för att sedan börja träna i terrängen för att få en spårnoga hund som inte stressar upp sig och rusar så förbenat. Att följa ett spår i terrängen är nog väldigt enkelt och dessutom blir det ju en korridor av lukter och så fort det blir vegetationsväxling blir det problem för hunden. Tja, träna kan man ju iaf i vinter och se hur det går sen med spåret till våren..

2 kommentarer

Anna-Carin

31 Dec 2009 11:23

Intressant sida! Ska läsa mer när jag har lite tid :)



Varför skulle det vara svårare att träna hund på vintern än sommaren? Här tränar alla lika mycket sök, apportering, räddning, bevakning och uppletande trots att vi har snö över knäna och som idag drygt 12 minus grader. Dock så har iallefall vi för mycket snö för att spåra, det skulle väl vara på parkeringsplatserna som det går att lägga spår men inte i terrängen.



Det är bara fantasin som sätter gränserna ;)

Anna-Carin

31 Dec 2009 14:59

Oj, så mycket! Du får hitta någon plogad fotbollsplan och köra skärmsök istället :) Eller så får du börja med räddningssöket, det kan man ju göra inomhus där det är varmt, torrt och skönt!



Hoppas att ni får en trevlig nyår!!

Kommentera

Publiceras ej