Nu är jag så påväg hem från Sm äventyret i bruks. Det började i torsdags med att jag och pappa satte oss i bilen och körde ca 70 mil ner till Gålö, en campingstuga mellan Stockholm och Nynäshamn. När det blev klart att jag hade med all säkerhet kvalat till SM och jag skulle boka stuga så var allt fullbokat i Nynärhamn och i området runtomkring. Så det blev några mil utanför tyvärr. Men så är det. 
 
Nerresan tog ca 10 timmar. Bara genomresan genom sthlm tog säkert en timme. Vi kom precis i rusningstrafik och vi var tvugna att köra igenom hela stockholm. Väl framme var man då ganska mör. Jag gick iallafall en rejäl rastningsrunda med hundarna. Det höll på att bli väldigt spännande då jag skulle gå en slinga som var 3,5 km men de mörknade vääldigt snabbt och snart såg jag knappt nått. Men jag hittade ut till vägen och kom sen till campingen tack och lov :) 
 
Fredagen var det först veterinärbesiktning. Elton har ju varit på rehab sen i juli och inte varit helt hundra fräsch men på senaste tiden har han kännt väldigt pigg och glad så det käns som vila, massage och genomtänka träningspass har hjält en hel del! Nog för att jag är en tävlingsmänniska men jag hade aldrig startat om min hundfysioterapeut sagt ifrån. Men han gav mig klartecken så då kändes det helt ok att åka ner. Elton gick iallafall igenom den rätt noggranna veterinärbesiktningen med beröm och det känns ju riktigt bra!  Men vi har ju inte alls kunnat få den mängdträning vi behövt pga rehaben så helt optimalt har det ändå inte varit. 
 
Sen mötte vi upp det andra SM ekipaget från Umeå samt ett rapportekipage från Övik och vi körde ett gemensamt träningspass med kommendering på planen som lydnaden skulle gå på. Lydnaden kändes bra, det är frammåtsändandet där han sneddar i saktagåendet samt inkallningen där han har dåligt stopp som är våra akilleshälar när det gäller lydnaden. 
 
Efter det så åkte jag och la ett 500 meter långt spår, mest för att Elton skulle iallafall få känna på terrängen en gång. Det optimala egentligen när det gäller grenen spår är ju att åka ner kanske en vecka innan tävlingen och gå ett antal spår. Men har man inte semester sista veckan i augusti är det svårt att göra det.  Sök och rapport är ju inte lika beroende av miljön. Det är ganska stora skillnader i vårt avlånga land, fjällmiljöer och kalfjäll i norr, åkermarker i söder och väldigt vilt tätt från sthlms området och nedåt. 
 
På kvällen blev det platsliggning med skott. Tycker det var lite knäppt upplagt för de hade platsliggning på flera planer samtidigt med skott. Så de fick väl höra dubbelt så många skott som det ska va. Plus all publik runt omrking. Men Elton låg så fint! Dubbeltia :)
 
Spårgruppen bestod av 30 st. Vi lottades till tre olika grupper. A, B och C med tio st i varje. Jag blev lottad till B gruppen och skulle börja med spåret på lördag morgon.
 
Lördag morgon åkte vi ut tio st till området vi skulle vara. När jag rastade Elton innan påsläppet så träffade jag en annan tävlande som hade gått sitt spår. Hon hade gått bort sig och kommit ut på helt fel ställe, alltså en bit bakom min upptagsruta! Blev jättenervös då att hon hade "sabbat" mitt spår. Men tydligen får man inget omspår om den tävlande inte har plockat "mina" pinnar. Så jag hade som inget val än att försöka. Släppte på Elton och han gjorde ett fint upptag, upptaget låg längt bak i rutan och han gick först till höger en bit och checkade av. Sen vände han och drog till vänster :) Blev belönad med högsta betyg för det. 10-10! Spårstarten gick bra, vi tuffade på och plockade några pinnar. Spåret gick i väldigt kuperad terräng och var för min del rätt fysiskt krävande att klättra up och nedför berg. Terrängen bestod av lite blandad barrskog med gran och tall plus berghällar lite här och där. Inte alltför olikt det jag är van vid. Det som visade sig bli de största problemet var att det var väldigt mycket vildsvinsbök överallt. Det var foderplatser med hö, det var geggiga hål  och diken som säkert fungerade som badkar för grisarna. Elton fick mycket tapp på dessa ställen och fick jobba hårt för att hitta det tappade spåret igen. Elton hittade 6 pinnar men sen tog det tvärstopp. Han kom till ett ställe där han ringade och ringade och ringade  och kom aldrig vidare. Jag såg att vi bara hade använt 30 minuter men Elton var helt slut så vi gick tillbaka mot vägen igen i hopp om att kanske av en slump gå på slutpinnen. Men det gjorde vi inte tyvärr så där var äventyret slut för vår del. Jag vet inte om den där andra tävlanden hade varit precis där och korsat spåret eller om Elton helt enkelt bara var för slut av alla viltdofter. Det är ju heelt andra tätheter därnere. Enligt spårläggaren hade jag bara haft några 100 meter kvar innan slutet så de kändes ju retligt nära :( 
 
Det jag kan trösta mig med är att 11 till bröt spåret. Så nästan hälften av alla startanden bröt spåret vilket är ovanligt mycket tydligen. Flera av de som bröt är väldigt rutinerade ekipage. Även i andra grenar bröt många, i rapporten var det bara 4 kvar som klarade sig igenom. Hört att Nynäshamn varit ett väldigt tufft SM. Men SM ska ju inte vara för lätt heller.
 
 Jag har iallafall haft väldigt trevligt, många har varit väldigt nyfikna på Elton och till och med funderat på att testa jaktcocker :)  
 
Jag och pappa har haft en trevlig helg och hann med lite utflykter innan vi for hem. Så nu är det bara för mig att ta nya tag. Bryt ihop och kom igen...